Najdi forum

kreta 2014

Pozdravljeni vsi 🙂

Sem nova u tem forumu. Oglasila sem se zato ker bi bila željna vaših nasvetov. Zelo rada potujem in doslej sem šla le v sosednje države in v bližje države kot so na primer 2-3 države dlje ampak zdaj sva se s partnerjem odločila da bi šla malo bolj dlje se pravi v Kreto (Grčija) pa bi rada izvedela oziroma pridobila kakšne nasvete kot so na primer vaše izkušnje, kakšno potovanje je ceneje oziroma priporočljivo (s trajektom, letalom, itd.). Sva precej mlad par (21 let in 24let), zato bi si želela vaših nasvetov. Odšla naj bi septembra ki je izven visoke sezone in za 7 dni.

Zelo hvaležna bi bila vaših odgovorov. Lep dan želim vam vsem naprej.

Glede na vprašanje bi rekla, da nista prav vešča popotnika. Priporočam, da pogledata ponudbo agencij, v septembru cene že padejo in je mogoče dobiti ugodne variante. Lahko počakata tudi na kakšne last minute variante, če vama to znese glede dopusta.
Najbolje je vzet samo nočitev in zajtrk, pa rentat avto in se potepat po otoku. Meni je bil najbolj všeč Zahodni del okoli Chanie in jug – Ierapetra, tu ni bilo take gneče, štantov na vsakem koraku in podobnih turističnih pridobitev. Kreta ni tako majhna, so kar razdalje od enega konca otoka do drugega, tako da se je bolje osredotočit na en del, če se ne nameravaš pol dopusta vozit okoli.
Seveda imaš pa tudi kup drugih variant, z avtom, trajektom… ampak za 7 dni res nima smisla, ker rabiš ene 2 dni do dol… Če najdeš kako ugodno letalsko povezavo, si pa seveda lahko tudi namestitev na Kreti lahko sam organiziraš, ne rabiš agencije.

Opcij je več, vse je odvisno od tega kako iznajdljiva sta.
Lahko vzameta kako ugodno ponudbo agencij, saj so cene septembra precej nizke.
Lahko pa kupite letalske karte kakega nizkocenovnika (Ryanair iz Trevisa je cca 120€ po osebi), najameta apartma, sobo morda avto in si Kreto dobro ogledata.
Že avgusta brez večjih težav dobiš apartma ali sobo na Kreti, septembra pa je ve še lažje. Tudi cene najema vozil niso visoke.
Jaz osebno bi šel za 14 dni z omenjenim nizkocenovnikom. Najel bi apartma za en teden v Chanii in en teden nekje na vzhodnem delu Krete, ter avto vsaj 2x3dni.

Kreta je ogromen otok – če imata namen raziskati cel otok, bo teden premalo. Če želita prelepe plaže, je definitivno bolje izbrati predel Chanio (zahod) – Balos, Elafonisi. Če sta tip gosta, ki vzame ALL INCLUSIVE IN se namaka samo v bazenu – potem Hersonisos (vzhod).

Zdravo!

No ja, je že kar dolgo od tega, ko sva z možem vandrala po Kreti – 18 let. Ker nisva ravno pustolovca in bolj ziheraša, sva se odločila za agencijo. Takrat je imel Kompas ponudbo Kompas as – bila je najcenejša možna, nastanili pa so te ponavadi nekje bogu za hrbtom v kakšen družinski penzionček, ki je ponujal kontinentalni zajtrk.

Tudi midva sva šla septembra – za vožnjo z avtom je vreme že znosno, morje pa je bilo še vedno toplo za kopanje.

Danes, v času strica Googla in Google zemljevidov, ne bosta imela težav raziskati, kaj je treba iti pogledat. Midva sva si takrat v knjižnici izposodila, kar se je izposoditi dalo, preštudirala sva Kompasovo mapo, v kateri so bili opisani izleti, ko pa sva rentala avto (za 5 dni), sva dobila zraven zemljevid, na katerem nama je prijazna deklica označila vse, kar se splača na Kreti pogledat.

Tako sva zjutraj vstala, pojedla kruh, maslo in marmelado in se odpravila naokoli. Po poti sva našla kaj za prigriznit. Ko nama je bilo vroče, sva poiskala najbližjo plažo, se ohladila, posušila in se odpeljala naprej. Zvečer sva si privoščila večerjo z ribami, dobrim vinom, sadjem,.. kelnerji so nama tudi zaplesali, naju počastili z rakijem in to za zelo malo denarja. Ampak to je bilo še v času drahme, cene pa so v Grčiji zrasle z uvedbo eura.

Obvezno si poglejta Knosos!! To je najlepša antična stvar, ki sem jo jaz videla v Grčiji. Atenska Akropola me je mogoče ravno zaradi tega razočarala. Ierapetra je najjužnejše evrpsko mesto, prijetno in prijazno. Agios Nikolaious ima najglobje sladko jezero, na plaži Matala so zanimive luknje v steni, valovi so bili pa tolikšni, da me je metalo ven iz vode. Zelo lepo mesto je tudi Rethymon in če bosta v tem koncu, obvezno še do Chanie na tržnico! Žal nisem nikoli prišla do planote Lashiti, ki je posejana z mlini na veter. Tja sva šla po “bližnjici” in se zataknila v vasici, kjer nisi mogel obrniti Fiata Punta, se popolnoma izgubila med nasadi oljk in citrusov in bila na koncu vesela, da sva sploh našla glavno cesto. Čisto na vzhodu Krete je menda tudi ena čudovita plaža, a nama je zmanjkalo časa, da bi si jo pogledala, kakor tudi še marsikaj drugega.

In ko bosta opravila s Kreto – meni je bil Rodos še bolj zanimiv 🙂

Lepo potujta!

Alenka

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close