Na dopust s čolnom
Če nisi za, mu to čimprej povej in tudi tvoje skrbi, da si ne želiš samo na Hrvaško. Čoln prinese tudi določene obveznosti (gumenjak sicer manj kot ostali, malo bolj konkretni čolni). Predvsem pa se naj tvoj mož dobro pozanima, kaj pomeni imeti čoln, ker imaš vedno nekaj za postorit. Mi imamo vseskozi neka plovila in si po pravici povedano s čolnom niti ne želim iti drugam kot na Hrvaško. Pa saj imaš lokacij kolikor hočeš in ti ni treba iti vedno na isto mesto. Naša obala je pa žal bolj “tako-tako” in vsaj meni se ne zdi primerna za čoln, ker kot prvič nikakor ne boš dobil priveza (ali pa ga boš mastno plačal) in drugič je to, da našo obalo prevoziš v eni urici čez in čez in ni zanimivo.
zdravo uten,
mi imamo gumenjaka, ki smo ga kupili dve leti nazaj z novim 18 konjskim motorjem. Je ravno prav, da lahko mulčka vlečeva s tubami, pa sorazmerno hitro smo na bližnjih otočkih. Za kam daleč pa seveda tak čoln ni. LEtos ne gremo na Hrvaško in imamo čoln lepo doma obešen pod stropom garaže. Kar je pri čolnu najboljše je to, da sva v dveh letih izgubila le kakšnih 100€. Isti čolni se namreč trenutno prodajajo za takšne cene.
Pa italijansko ali črnogorsko.
Boš pa s čolnom na hrvaški obali odkrila kotičke, ki se lahko vsaj kosajo ali celo presežejo razne druge drage (tiste zares drage!!!) destinacije.
Predlagam, da vsaj poskusiš in grem stavit, da boš prijetno presenečena.
Otoki v okolici Splita in Dubrovnika ponujajo kotičke, ki so dostopni le s plovili in so raj na zemlji ( Korčula, Lastovo,Mljet, Pakleni otoci pri Hvaru…), pa Kornati, seveda.
Če pa ne, pa lahko čoln še vedno prodate.
Jaz si dopusta brez čolna ne predstavljam.
Živjo,
tudi midva si ne znava predstavljati dopusta brez čolna. Res je da imava malce večji čoln, kjer je spalna kabina, majhna kuhinja in wc, kar namam nudi možnost da se za vikend ali več odpraviva na potep.
Je pa fino, ko odkrivaš otočke do katerih drugače ne moreš priti,… za naju je to en poseben čar.
Res pa je, da sta za takšne dogodivščine vsi v družini.
Lep morski pozdrav,
Marisha.
Mimika, daj prosim napiši malo več o teh obveznostih in dodatnih delih. Midva se tudi odločava že nekaj časa in sva zdaj v dilemi ali gumico ali ma kaj jaz vem iz česa so ostali. Ne bi nekaj glomaznega,max.5 metrov, brez kabine za spanje, toliko, da se malo peljemo, pa da mož in otroci ribe lovijo. Bomo pa v kampu na hrvaškem.
Saj veš, čolni se razlikujejo. Še najmanj dela imaš z gumenjakom (sploh, če je tisti, ki se lahko zloži. Če boste imeli pa takšnega, ki mora biti ves čas v enem kosu, s tistim je pa kar nekaj dela. Mi imamo sicer sedaj eno večjo zadevo, ki je stalno v vodi, na kateri lahko tudi spimo, kuhamo in imamo tudi WC, ampak to je itak poglavje zase in o tem ne bi..
Smo imeli pa prej manjši motorni čoln za takšne enodnevne izlete in je bilo tudi super, ampak delo in skrb je pa vseeno.
Pri čolnu imaš delo z vzdrževanjem (spet odvisno iz katerega materiala je), registracijo, plovnimi dovoljenji (če greš na Hrvaško s slovensko registracijo čolna), imeti moraš vso opremo, ki je predpisana po zakonu (ne vem na pamet, ampak je kar nekaj opreme) in na Kapetaniji na Hrvaškem moraš napisati nek popis posadke oz. navesti ljudi, ki se bodo vozili s čolnom.
Sicer nisem prepričana, če je za kakšne manjše gumice to tudi potrebno,včasih ni bilo treba mislim da do neke velikosti plovila, ampak mislim da seda je. Preveri po netu, gotovo so kakšne informacije.
Moj mož itak ves čas nekaj brklja okoli naše barke, ampak pri nas je pač drugače, ker je ves čas v vodi in je treba iti vsaj v kontrolo.
Drugače pa kar pogumno. Otroci bodo zagotovo zelo navdušeni in moji dve punci sta vedno uživali, pa imamo vseskozi čolne že ves čas.
Kot je rekla mimika, z gumico je še najmanj dela. Pravo delo se začne s plastiko. Mi sicer nimamo zadeve za spat in kuhat, imamo pa 5m fišermana. 2 dni dela, preden gremo na morje, 1 dan dela, ko pridemo dol, 1 dan dela, ko gremo nazaj in 2 dni, ko ga je treba pripraviti za zimo. Računica je, če imaš 4-takten motor, ker pač manj žre. So pa stroški z zavarovanjem, kasko, plovnim… S crew listo so pa Hrvati itak zajeb… na celi črti. Tudi za našega moraš vpisati 14 oseb, ki se bodo s tabo vozile tisto sezono:-( Kot da bi za avto moral pisati, koga vse boš vozil. Brez veze!
Ampak najboljše je, ko greš nekam, kamor se ne da prit brez čolna, si tam cel dan, nihče ne teži, ni gužve, zvečer, ko se vračaš nazaj, srečaš delfine… Brez čolna zame ni več dopusta!
Kar nekaj takih apartmajev lahko najdete tukaj.
V iskalnik vpišite pod “želim” možnost sidranja lastnega čolna, pod Regija/Rivijera pa izberite vse rivjere v kvarnerju (mislim, da jih je cca 7). Sistem vam bo ponudil več kot 10 apartmajskih hiš, ki so na voljo na tem področju. Upam, da je ta informacija v pomoč.
Forum je zaprt za komentiranje.