TOSKANA
žijo
TAM SEM BIL ZA 1. MAY ZA PAR DNI IN NAJLEPŠE V TISTEM KONCU STA SIENA IN CINQE TERRE-5 SVETOV ,KI SE NAHAJA MALO BOLJ SEVERNO NAD PIZO IN SEVEDA ŠE PIZA IN FIRENCE ,KI PA NISTA BOG VE KAJ.
PRENOČIŠČA SO DOKAJ DRAGA OD 35 EU ZA GOLO SOBO DO 120EU ZA SOBO Z ZAJTRKOM IN RAZGLEDOM NA MORJE.
POT JE PA SAMO RAVNO MIMO BENETK IN BOLONJE,PA PAZI DA NE ZGRESIŠ PRI PADOVI , TUDI TO SE DA ZGODITI,UZEMI PA ZEMLJEVID,DO TJA JE CCA 550 KM,KOT IZ KOPRA V MARIBOR IN NAZAJ.
ČAV MEJ SE FAN -UPAM DA SEM TI KAJ POMAGAL.
Pozdrav !
Predlagam,da se najprej podkrepiš z osnovnimi informacijami o Toscani in njenih naravnih in zgodovinskih lepotah.
Za začetek predlagam vodič ( mislim, da je od MK) Toscana in Firence.
Cene prenočišč pa so odvisne ali potuješ sama/m,kako, kakšne so tvoje potrebe in želje po namestitvi.
Nazadnje ( avgust 05), ko smo si privoščili trodnevni izlet ( San Marino,Urbino – PRIPOROČAM, Firenze in Vinci – PRIPOROČAM), smo iskali prenočišče kar na poti. Za informacijo – 10 km pred Firencami smo za apartma z dvema spalnicama, kuhinjo in sanitarijami z kopalnico, ter parkiriščem ( v neposredni bližini trgovina,gostišče, avtobusna postaja) plačali 75 EUR.
V samem mestu pa je soba v hotelih in tudi privatnih namestitvah z dvema posteljama in zajtrkom od 65 EUR do 115 EUR,seveda tudi več.
Dvoposteljna soba v neposredni bližini Baptiserije in Duoma – klimatizirana- 75 EUR z zajtrkom.
Računati moraš tudi na vstopnine in dolge čakalne vrste ( predvsem v Firencah – galerije in stolnica).
Vsekakor si vzemi čas za obisk Toscane in v njej uživaj.
Ni tako oddaljena, da si ne moreš privoščiti
vedno novih obiskov te zanimive pokrajine,in si zastaviti nove “cilje”.
Če ti te informacije kakor koli koristijo, sem vesel.
lep dan
zlatirog
O Toskani je bilo na forumu že precej govora. Pomagaj si z iskalnikom.
Priporočam spanje po hostlih. Midva sva spala v manjšem kraju Tavarnelle val di Pesa, nekje na sredini med Firenzami in Sieno, 13 eurov po osebi, zajtrk je bil 1 al 2 eura.
Firenze so me malo razočarale, mi je bila pa Siena ful všeč. Pisa mi tudi ni bila bogvekaj, razen tistega stolpa pač. Moraš si ogledat San Gimignano…
Uf, Toskana je božanska. Ne vem kje bi začela.
Sem zelo presenečena nad odgovori nekaterih ki jih Firence niso navdušile. Meni so naravnost famozne. Vse…, od zgodovine, kulture, šopinga, hrane in pijače… V Harry’s baru je nujno treba poizkusiti božanski Bellini, se povzpeti na Duomo ki ponuja enkraten razgled, zavzdihniti ob prelestnem Davidu, si pogledati “rojstvo Botticellijeve Venere, pa Michelangelovo “Sveto družino”, si pogledati rezidenco familije Medici, se sprehoditi po čudovitih vrtovih, pa na Ponte Vecchio se ne sme pozabiti…, pa sej ne vem kaj še vse… tok je tega, da rabiš ful časa.
Siena je prav tako enkratna, če si tam ko se odvija “Palio” pa sploh. V muzeju Metropolitana si oglej Donatellovo mojstrovino Marija z otrokom. Če se še spomniš pevke Gianne Nannini, tam ima njena družina že vrsto let slaščičarno z najbolj znamenitim sladoledom in cantucciji, ki jih pomakaš v sladko vino. Potem je treba pogledati Piso z znamenitim visečim stolpom, pa San Gimignano, Vinci, Cortono, Radda in Chianti… no pa sej za vse zmanjka časa.
Pa ne pozab se spočit v kakšnem lokalčku pa spit en Chianti (obvezno Gallo nero), pa zraven crostine in pecorino.Pa domače testenine v Ristorante Miranda (Radda in Chianti) kjer že od leta 1842 nadaljujejo tradicijo toskanske kulinarike.
Tudi mi gremo v septembru mal uživat, mogoče se pa srečamo.
Brina
Cinque Terre sicer niso v Toskani temveč v Liguriji, vseeno so pa vredne ogleda. V primer, da se odločiš za njihov ogled, priporočam kraj Levanto, severno od Cinque Terre, od tam so pa redni vlaki v CT, za 5€, cel dan, neomejeno število voženj. Karta je hkrati vstopnica v CT.
V Toskani je precej simpatično mestece tudi Lucca s čudovito katedralo, meni skorajda bolj všeč kot Pisa, medtem ko Firenc še nisem imel priložnosti videti.
Ciao Viki,
veš kaj, midva sva bolj ali manj po hotelih. Tko da če želiš takšno namestitev, jo ni probelm najti na netu. Ne vem, kaj ti je bistveno. Ali ti kaj pomeni, da je hotel in cela storitev na nivoju, ali si zadovoljen tudi s čim cenejšim. Ker v Firenzah je ogrooomno hotelov, tko da boš z lahkoto našel kar ti ustreza. Mislim, da lahko pogledaš na google – easyhotels.com (neki tazga), odtipkaš mesto, datum, koliko zvezdic želiš in ti vrže ven malo morje hotelov. recimo že od 50 EUR za dva na noč. No cifre grejo potem v višave…, to se boš pa že sam odločil.
Aja, enkrat smo spali čisto pri San Gimignanu, na enmu gričku, bil je nek Agroturizem. Na osebo 30 EUR (maja), bil je pa apartma, brez hrane. Je blo pa zelo lepo, lep bazenček, sami grički s trtami… uf, super.
No, glede na to da greš septembra, pomoje ni panike, če greš brez rezervacije. Vedno najdeš kej za prespat po dost ugodnih cenah.
Faj se mejte,(aja po večerji popijte en dober leden limoncello, njami)
Brina
Zanimive ponudbe v Toskani najdete pri družini Tognetti
Forum je zaprt za komentiranje.