Pariz
Z iskalnikom najdeš en kup osebnih izkušenj…
Je pa treba najprej ugotovit, kaj človeka zanima, pol pa temu prilagajaš oglede, izbereš program, agencijo… Tako jaz začnem: odprem spletno stran kakega mesta in raziskujem najprej na netu, kaj me zanima, kaj je za videt. Samo mi gremo pol sami.
Če greš z agencijo, ti najbrž oni zorganizirajo večino stvari. In verjamem, da so si programi agencij podobni kot jajce jajcu (včasih malo pogledam, da najdem kak namig za naša potepanja).
Moja osebna izkušnja? Sem bila prvič že kar nekaj čez trideset in me je Disneyland navdušil.
Sicer pa mi radi kar tako malo pohajkujemo po ulicah in si spotoma kaj ogledamo, ne ravno po planu in obveznih turističnih poteh. Zanimiva je bila tudi vožnja z ladjico po Seni. Pa Pompidou center. Prekrasen park v Versaillesu…
Jaz sem konec januarja obiskala Pariz (dva dni) z najstnico. Smo imeli hotel v centru (10 min do eiffel in 10 min do Champs d’elysees). Peš sva se sprehodili do eiffelovega stolpa, gor sva prišli takoj. Maja zna biti že kar lepa čakalna vrsta. Potem imaš kakšnih 200m vstran še postajališče ladjic za vožnjo po Seni. To je super, ker dobijo malo občutka o zgodovini mesta (v angleščini). Zvečer smo se sprehodili do Champs d., lepo. Ogledali sva si tudi Notre damme in pa Montmartre. Seveda nakupovanja nisem smela odreči, vendar na koncu ni ničesar kupila:-) Kaj več pa v dveh dneh ni šlo skozi. V Disneyland jaz najstnika tudi ne bi peljala, sploh ne maja, ko se na vožnje čaka uro in več. Blizu eiffelovega stolpa imaš še en akvarij, mogoče bi jim bil zanimiv. Sicer pa ti tudi v hotelu (ponavadi) dajo zemljevid in ti razložijo, kje je kaj.
jaz tud ne bi šla z agencijo; saj se kar lepo lahko znajdeš v parizu (edino glede metrojev je fajn, da ti kdo razloži 🙂 )
mi smo šli novembra, z avtom do benetk, kjer smo na privat parkirišču pustili avto (za 1 teden je cena 30€), letalske karte z vsemi dodatki so prišle 260€za 4 osebe (torej 65€ na osebo, easyjet). prtljago smo imeli samo ročno (ker jo lahko imamo in je dovoljena torba oz. kovček velikosti 56×45×25). lepo smo se vkrcali na letalo, slabi 2 uri in smo pristali na letališču orly, kjer smo potem šli na orlybus (7€ na osebo) do postaje metroja (mislim, da se imenuje les halles) in potem tam kupili na avtomatu carnet kart za metro (10 kart stane 12,7€) in se odpeljali do naše postaje, tam smo pa potem šli samo malo po ulici in čez cesto, pa smo bli v našem apartmaju (najeli smo apartma: http://www.hostelbookers.com/hostels/france/paris/41229/, 5 noči za 4 osebe je zneslo 500 €, precej poceni, pa še trgovina je blizu. edino s posodo je bil problem, ampak ni bilo panike – smo tudi prišparali pri hrani). če se malo pripraviš na izlet, morda kupiš kak vodič (mi smo kupili na poti od notre dama do latinske četrti tako tanko knjižico za 2€, kjer so bili zemljevidi po okrožjih, z označenimi znamenitostmi in zemljevidom postaj, pa se je SUPER obnesla) potem ni panike. Je pa luštno brez agencije it, da nisi natempiran in da ne rabiš gledat na uro, kdaj ste zmenjeni itd., pa še greš, kamor ti paše .. Jedli smo pa drugače v latinski četrti, pa pri gostilnah smo gledali, da imajo zunaj cenik, da smo si ga ogledali, ter se tako lažje odločili – imajo veliko menijev, po npr. 10-15€ na osebo.
Če koga še kaj zanima, lahko tu napiše, pa mu odgovorim – mi smo se imeli fenomenalno in smo veliiiiko doživeli 🙂
ni kaj 🙂 Je pa tudi res, da prek agencije nisem nikoli marala potovati … Po mojih izkušnjah je glede francoščine tko: so precej ponosni, in če prideš in iz prve pozdraviš s “hello, do you speak english?” ne prideš daleč. Cenijo, če se vsaj tolk potrudiš, da rečeš “bon jour, parlez-vous anglais?” pa recimo merci, au revoir itd… Pa se potem tud oni potrudijo mal angleško … primer: smo šli do roland garrosa, in ravno tisti dan je bil zaprt … ena skupina pred nami je začela z vratarjem/varnostnikom angleško govorit, je samo odkimu in nč poskuču komunicirat. pa so pač šli. mi smo ga pozdravli z bon jour, vprašali če govori angleško, pa je odkimal, potem se pa le potrudil da je rekel “today no” in nam dal brošuro v angleščini, kjer je pisalo kdaj je možen ogled stadiona …
drugače pa link, ki sem ga objavila za stanovanje – ima tudi wi-fi in mali računalnik, tako da smo lahko tud tam malo načrtovali kam bomo še šli ipd.
še ena stvar, na katero je treba bit pozoren: okrog znamenitosti kot. npr. eiffel, sacre coeur, je veliiiiko posameznikov, ki prodajajo razne spominke. ne se ustavljat, če nimaš namena česa kupit … mi smo raje kupoval na štantih, ker niso tolk vsiljivi … pri sacre coeur recimo je ful teh, ki hodijo z nitjo okrog, ti govorijo “give me your hand, don’t be scared” in napletejo “zapestnico” za katero potem hočejo 10 € (kar je precej drago za nitko. pa recimo na montmartru, kjer so umetniki, kar pristopijo do tebe in začnejo izrezovat profil obraza iz kartona, pa tudi potem hoče 20 €… mal je treba bit tud nesramen včasih no 🙂 Pa obvezno je treba pazit na svoje stvari, jaz sem imela npr. samo tako malo torbico in jo skos nosila tko, da sem mela roko čez … ker hitro zvohajo turiste in dosti kradejo (denarnica v zadnjem žepu je recimo zelo slaba ideja, ker jo hitro ukradejo).
Lahko mi pa tudi pošlješ mail če želiš, pa ti bom z veseljem odgovorila še na kakšno vprašanje … 🙂
Tako, le parisien sem se registrirala …. 🙂
Parižanka, razumem, vsakemu nekaj paše … Sem samo predlagala oziroma povedala, kako je bilo pri nas, ker se mi zdi, da nam je fino šlo, pa smo ravno tako šli prvič na lastno pest. Je pa Pariz z letalom za prvi maj pomoje kar drag (že pri easyjetu je karta za eno osebo v eno smer 90 €, ko smo šli mi, smo za 4 povratne karte z vsemi feeji dali 260 €)
Izkušenj z agencijami pa očitno res nima noben, ali pa se ne oglasi 🙂
Forum je zaprt za komentiranje.