Indija – Kashmir (Kašmir)
Za vse ki bi radi obiskali Kashmir. Ravnokar sem se vrnil od tam in vam lahko rečem, da je zelo lepo. Ni ravno “paradise on earth” kot ga nekateri opisujejo je pa sigurno eden lepših krajev v Indiji. Še posebej če imaš ob sebi kakšenga Kashmirca, ki ti razkaže še kakšne vasice in lahko pri njemu prespiš. Priporočam vsem ki jih novice o bobmbah v Shrinigarju ne prepričajo!
LP
A.
Kašmir je bil v času Angležev v Indiji samostojna kraljevina. Glavno mesto je šrinagar, ki leži ob dvojnem Dalskem jezeru. Za časa kolonizirane Indije so se v Kašmir umikali bogati Indijci in Angleži prd hudo vročino na indijskem platoju. Danes je pristop v Šrinagar možen iz Jamuja z avtobusom ali z letalom iz Delhija. Letališče je zelo zastraženo in greš kar preko štirih osebnih pregledov! Država je Jamu-Kashmir k kateri spada tudi Ladakh ali Mali Tibet, z gl. m. Leh.
Ker je Kraljevina Kashmir prepovedala lastništvo nepremičn tujim državljanom (Indijcem in Angležem) so se ti znašli in si dali na Dalsko jezero sploviti velike čolne, ki jih imenujejo house boate iz mahagonija in tika. Ker je Kašmir v nekakšnem vojnem stanju, je obisk turistov majhen, zato si lahko za 10$ na dan privoščiš celo ladijo s kuharjem in batlerjem. House boati so opremljeni s secesijskim pohištvom iz tika, sandalovine in mahagonija, s konfortnimi spalnicami, jedilnico in kopalnico. Za omenjeno ceno si lahko privoščiš kpl. dnevno oskrbo s čajem in piškoti med obroki, pa tudi zrolajo ti kakšno posebno cigareto, če je nuja! Če se dobro dogovoriš, ti dajo v uporabo šikaro, s katero se lahko voziš po jezerih in obiščeš plavajoče vrtove in market. Le malo veščine veslanja je treba znati – vesla se kot s kanujem, z enim veslom, s katerim moraš držati šikaro v smeri vožnje.
Vse kar rabiš ti trgovci pripeljejo s šikarami na tvojo ladijo. Le strogo jim moraš prepovedati stopiti na barko, če ne nimaš miru. Na Dalskem jezeru je varno in mir! Čeprav se včasih sliši kakšen rafal iz daljave ali butne kakšna bomba, tudi v daljavi. Ni pa varno v Kašmirju sam hoditi na kakšen treking. Priporočal bi obisk najvišje ležečega golf igrišča na svetu v bližini. Šrinagar je tudi dobro izhodišče za obisk Ladakha, saj od tu štartajo kamioni, avtobusi in tudi jeep lahko najameš!
Takole, to je na kratko! Charli pa bo zadevo še dodatno okrasil s kašno dobro fotografijo!
LP!
Nomad
Nomad, vsaka čast. Kratko in jedrnato. Kdaj si bil ti nazadnje tam? Verjetno veš povedati veliko več o Kashmirju in Shrinigarju kot jaz.
Moram pa reči, da sem se počutil izredno varno. Sicer res da sem bil tam avgusta, ko je tam največ indijskih romarjev (baje je 15. julij – 15. september sezona za hindujsko romanje do Shiva Cave v Kashmirju), zaradi česar je takrat tudi največ indijskih vojakov. Na 200m ob cesti je eden vojak, da ne ne omenjam skupin 5-10 vojakov ki na cesti med Jammujem in Shrinigarjem ob cesti z detektorji kovin iščejo “morebitne” mine. So pa vsi izredno prijazni. Se nasmehnejo in vedno željni pomagat. Mogoče sem pa imel samo srečo. 🙂
Slikce pa pridejo naslednji teden…
LP
A
Mislim, da je vsesplosno znano, seveda v ozjem popotniskem krogu, da so house-boats tipicna nadlegavscina s katero te zasujejo v Delhiju in dalec od kakrsnekoli pristnosti Indije. Indija lahko ponudi veliko vec! Preseneca me da to propagiras ti Nomad, glede na to, da se osebno poznava in vem kaksno je tvoje mnenje o podobnih “indizmih” Kaj pa predstavlja 10USD za popotnisko prenocisce v Indiji pa itak ve vsak, ki je tam ze bil!
lp
Shanti
Ne vem od kod ti mnenje, da sem propagiral “nepristno” Indijo s tem, da sem opisal dejstva o Kašmirju, Šrinagarju in Dalskem jezeru? Nekoliko pa sem v dvomih, da te v Delhiju zasujejo s propagando o houseboatih v Šrinagarju, ker največkrat odsvetujejo obisk Kašmirja zaradi varnosti, oz. nevarnosti. Glede cene 10$ za prenočišče v Indiji, to sploh ni več tako zelo drago. Če pa za to ceno (mel sem v mislih 3 osebe, dobiš celotno oskrbo na luksuzni “jahti” in upoštevaš cene pred upadom obiska Kašmirja, je to zelo ugodno. Da pa hoseboati niso “prava” Indija, se bi pa težko strinjal, razen če sam Kašmir ne prištevaš k pravi Indiji? Kajti zgodovina hoaseboatov je zelo zanimiva in kaže na izredno zvitost kolonizatorjev Angležev, ki so z njimi zaobšli zakon, ki jim je preprečeval pokupiti celo kašmirsko kraljevstvo. Na našem houseboatu so bile fotografije iz predprejšnjega stoletja in prikazujejo tudi zimsko idilo na Dalskem jezeru, ko so Angleži tja prihajali drsati in izumili tudi posebne drsalke (stol z drsalkami) kjer so batlerji bogate dame porivali po ledu na nakupe in kar tako!
Kaj je za koga Indija? Ni zastonj dobila ime “Indija-Koromandija! Je tako večplastna, da jo je težko spraviti na skupni imenovalec! Je prava Indija tista – revna? Je prava Indija tista – bogata? Ali tista vmes. Je pravo popotništvo tisto, da spiš v svinjskih hotelih za 3$ ali tisto, da spiš za 30$?
Vse to je Indija, s houseboati vred, še posebno če lahko doživiš na njih mir in idilo sredi vojne!
LP!
Nomad
Je že dve leti, ko sem bil zadnjič. Vendar imam iste izkušnje, na relaciji Jamu – Šrinagar so tudi naš avto pregledali z ogledalci na palicah, da so pokukali pod avto. Ob cesti od tunela proti Srinagarju pa smo srečevali patruljo za patruljo dobro opremljenih Črnih mačk (elitne enote indijske vojske) in tudi zelo prijaznih. V 13 dneh, ki smo jih prebili predvsem na DSalskem jezeru je eksplodirala ena bomba pri hotelu za policijsko postajo, a s v njem nastanjeni vojaki in ponoči je zaropotal kakšen rafal! Na jezeru pa blaženi mir! Zato mi je vse skupaj mogoče ostalo v tako lepem spominu in nekomu drugemu ni!? Še posebno, ker smo parkirali naš avto na dvorišču policijske postaje in je bil 24 ur na dan varovan!
LP!
Nomad
Še eno zanimivost sem pozabil!
Voda v Dalskih jezerih ima neko nerazložljivo lastnost izredno hitre regeneracije, oz. samočiščenja! Vsa kanalizacije Šrinagarja je namreč speljana v jezero in tudi WC iz houseboatov so speljani naravnost v jezero, a je voda vedno bistra in primerna za kopanje. Podobno je tudi z nekaj rekami na Tajskem – Čaopraja in Kwai. V prvo je speljana vsa svinjarija Bankoka in iz hiš na vodi, a si prebivalci mir4no v njej perejo zobe! Vzrok za raziskave pa je bila pravzaprav reka Kwai, kjer so v II. sv. v. Angleži in Avstralci v japonskem ujetništvu gradili progo iz Njanmara preko Tajske v Burmo in na veliko umirali od gangrene in tropskih infekcij. Nek vojak, ki ni zdržal bolečin se je na skrivaj vsak dan odtihotapil in ležal v vodi reke Kwai. Po nekaj dneh so se mu ognojene rane začele čistiti in celiti. Zdravniki so le nekako izstisnili iz njega informacijo, kaj počne in od takrat so vse bolnike dnevno nosili v to vodo in umrljivost zaradi infekcij se je znižala na minimum! Dolgo po tem se je nekdo spomnil tega in začeli so analizirati vodo in takratne dogodke. Odkrili so, da voda vsebuje naravni antibiotik, pa še ribice, ki živijo v tej vodi so pridno čistile ognojeno tkivo! Za Dalsko jezero trdijo, da ima ista svojstva! Mogoče pa res?
LP!
Nomad
Črne mačke? No, to je že ena stvar za katero nisem vedel. Res pa je, da s tistimi črnimi rutami spominjajo na mačke. 🙂
To glede samočiščenja Dalskega jezera sem pa tudi sam opazil. Sicer izgleda zelo umazano,v endar ko pomisliš koliko ljudi opravi potrebo tam, vidiš pa tega nikjer… je pa res, da je v jezeru toliko zelenja, kot ga še nikjer nism videl. Pravi pragozd je po celem jezeru. Skoraj nemogoče bi bilo plavati po njem. Tudi tam kjer je globina več kot 2-3 metre je že pod gladino bujno zelenje.
A
Nomad, tudi jaz se strinjam s tabo! Zelo lepo si opisal Kašmir …
Glede nategaviščin v Delhiju v zvezi s Kašmirjem pa tole: Res jih je veliko; na vsakem koraku je mogoče najti ljudi, ki bodo turiste prepričevali, naj gredo v Kašmir, da tam ni nevarno in da je to “raj na zemlji”.
Razlog je preprost: gre za fante iz Kašmirja, ki jih družine (vedeti je potrebno, da je še pred nekaj leti večina Kašmircev živela skoraj izključno od turizma) pošiljajo v Delhi, da bi pridobili čimveč turistov. Če jim to ne uspe, se morajo vrniti domov … Ponavadi imajo ti fantje še kakšne turistične agencije ali trgovine, v katerih prodajajo tisto, kar izdelujejo doma.
Ker se od tega preživlja večina kašmirskih družin, je potrebno razumeti tudi njihovo “vsiljivost” – in tudi to, da se v Kašmirju domačini toliko bolj “obesijo” na vsakega turista (ker je teh pač relativno malo …).
Res je, da pri vsem tem včasih ne poznajo meja – ampak tudi to je Indija!
Sploh pa, načeloma imajo vsi prav: Kašmir v bistvu ni nevaren in je čudovito lep (malo previdnosti pa vseeno ni nikoli odveč).
Tisto, kar je Nomad napisal o shakirah in houseboatih, nedvomno drži. Vsem, ki boste hodili po tistih koncih, svetujem da obiščete Kašmir. In, če boste že tam nekje, nikar ne izpustite Ladakha in Leha …
Forum je zaprt za komentiranje.