Prečiščevanje vode
Obstojajo tudi črpalke, s katerimi lahko črpaš vodo iz mlake v kozarec pa priteče pitna. Jaz sem dal v Švici pred leti zanjo cca 170 frankov. Razne tablete in preparati delujejo dobro, a imajo eno pomanjkljivost – tako kot v vodi pomorijo bakterije – to naredijo tudi v prebavilih in ti uničijo tudi koristno “favno in floro”! Torej priporočam uporabo tabletk ali kapljic – točno po navodilih, predvsem pa flaširano vodo!
Nomad – povej mi prosim če si to črpalko dosti uporabljal, recimo več dni skupaj v kakšnem tropskem gozdu in ni bilo problemov? Ali je potrebno kaj menjavat filtre ali kaj drugega?
Jaz sem to stvarco uporabljal samo en dan (ni bila moja) v gozdu (črpali smo vodo kar iz mlak) samo v naslednjih dneh nismo bili OK – saj možno da ni bila kriva voda ampak hrana, ki smo jo jedli…v glavnem nismo jo uporabljali več…je pa zanimiva rešitev za dolgotrajne trekinge…
S črpalko je vse v redu, kar se vode tiče, le izredno počasna je, da načrpaš in prefiltriraš večjo količino vode (za več oseb) je to mukotrpno delo in veliko časa vzame. Ponavadi dobiš zraven še rezervne filtre (eni so porcelanasti in se radi polomijo). Zadostuje za več sto litrov filtriranja – točne količine se ne spomnem več, ker sem izgubil navodila!
Vseeno bi za konec napisal tale nasvet – najzaneslivejše je prekuhavanje (vreti mora vsaj 4 – 5 minut – na večji višini pa tudi do pol ure in več, saj na 5000 m lahko ob vrenju, v vodo vtakneš tudi prst, pa ni prav vroče!), narediš čaj ali pa cedevito za boljši okus, pa še energijo in vitamine si dodajaš!
Torej.
– na 1. mestu – flaširana
– na 2. mestu – prekuhavanje
– na 3. mestu – dezinfekcija s kapljicami ali tabletkami
– na 4. mestu – draga filter črpalka
Prekuhano vodo uporabljate tudi za pranje zelenjave in sadja, ki se ga ne da lupiti!
Na potovanjih sem po moje preiskusila že vse možnosti, ki obstajajo (seveda sem vedno za kaj novega). Torej:
Kupovanje plastenk. OK, če prav se včasih vprašam o viru. Je pa neekološko in na večdnevnih trekingih ne pride v poštev.
Prekuhavanje vode. OK, če je možno in če ni previsoko v hribih- višje ko greš, pri nižji temperaturi voda vre. To je najboljš za morske destinacije.
Filtriranje vode: Niso vsi filtri ok (eni spusitjo mimo viruse), fajn so za umazano vodo, čeprav sem ga jaz v glavnem uporabljala za kar čisto iz pipe ali izvirov. Je bil pa malo boljši (se strinjam, drag ko žefran) in in kar velik zalogaj za moj ruzak- več kot 1kg.
Steripen. Super, čisti z UV svetlobo. Lahek. Hiter.Mora biti pa čista voda.
Tabletke. FUUUJ. Jodovih se sicer nisem upala, klorove so pa ogabne. Niti razni cedevita praški niso pomagali. Vodo sem pila samo zato, da ne bi umrla od žeje (ali driske)V Londonu sem kupila celo najnovejšo klorovo tekočino, steklenička mi je začela puščati na začetku trekinga, tako da sem si mogla sposojati tablete od drugih potnikov.
Za prečiščevanje vode je najboljši natrijev klorit NaClO2 (ne natrijev klorid-NaCl)
tega vzameš s seboj na pot če je mogoče v prahu, sicer pa 28% raztopino (kupiš pod imenom MMS).
Iz MMS narediš v 3 minutah KLOR DIOKSID- ClO2 in sicer tako, da za vsako kapljico MMS dodaš 5 kapljic limoninega soka (limono dobiš povsod po svetu) ali pa visnki in jabolčni kis.
Za 1 liter vode rabiš 6 kapljic MMS in 30 kapljic limonovega soka.Najprej daš v kozarček MMS, dodaš limonin sok-počakaš 3 minute in pomešaš z vodo.Nesmeš tega delat na soncu, ker uniči klor dioksid.Ko si združil z vodo, počakaš 15 minut in voda je brez bakterij,virusov,gliv itd….potem vse skupaj lahko naseš na sonce, ker je voda že čista.
Forum je zaprt za komentiranje.