Otok Susak
“Lepo” vreme naju je pregnalo z morja nekaj dni prej, kot je bilo načrtovano.
Sva pa kljub ujela dan in si z ladjico odšla ogledati otok Susak – kraj, kjer naj bi se spoceli otroci tudi tistim, nad katerimi so zdravniki dvignili roke (priporočala celo moja ginekologinja).
Tako je s tem otok. Res je, da je bilo vcasih zdravislisce, in res je, da so se zenske vcasih namakale v blatu na plazi Bouk (razlicne veriatne imena). In midva sva celo hotela prebiti nekaj dni tam.
A slika te zdravilne plaze je danes katastrofalna. Ze na turistisnem urado so nau opozorili, da je plaza “zapuscena”. Resnica pa je hujsa. 75 cm na debelo posusene morske trave, ki sega od roba obale pa ponekod tudi 10 m globoko v zaliv, polno odpadkov (od iztrebkov ljudi, naplavin morja, sotankov “nocnih zurov”), plastenke… Groza. Sama nisem hotela v vodo (da ne bi dobila se kaksne glivice), moz pa je zabredel do pasu, priblizno 1/2 h kasneje pa je imel noge popolnoma pikaste od hmm.. alergije?
Po pogovoru z domacinom sva izvedela, da mladih ni, stari ljudje pa ne zmorejo. In tako je zdravilna plaza uncena. Verjetno za vedno.
Torej – dekelta, ki ste hotele po sreco na Susak… Zares – odsvetujem… Zal…
Pa kako? A cel zaliv je usran? Ni koščka peščene plaže, kjer bi se lahko zakopala v pesek? Pa kao je lahko tudi voda tako usrana, saj menda tokovi tudi kaj odnesejo. Ali je tako močno “urezana” uvala, da jo tudi veder in burja ne spucata?
A so res skoraj vsi na otoku malo čez les, ker se med sabo množijo? Tako sem slišala!
Sicer pa, končno se je spet vrnila ena “stara” znanka. A sta kaj uspešno skakala? Upam!
Cel otok je kup mivke. Samo na JV delu je nekaj vecjih skal.
Prebivalci so zelo zanimivi. Posebej govorica je interesantna.
Uvala pa – ej, takega razocaranja ze dolgo nisem dozivela, se moz, ki je res “trden” ne more pozabiti tega. Toliko svinjarije RES se nisem videla.
In ce pomislim, da morajo neaktere emd nami placati 500, 600.000 SIT za IVF poskus. In bi jim v pincipu to lahko pomagalo. Samo skrbeti bi bilo treba za ta koscek obale…
In – dopust je bil lep. In bo se trajal 🙂
Miranda, tudi jaz sem slišala za njihova “kolobarjenja”. Moj dragi se je potapljal okoli Suska in pravi, da so se imeli tam fulllllll goodie, ampak, da folk je pa res na izgled malo tako, tako. Pa ne samo na izgled, tudi po obnašanju so nekateri full čudni. Res je škoda, da otok takole propada, oz. da je kot en geto. Sicer pa je na vseh manjših dalmatinskih in kvarnerskih otokih problem, ker mladi bežijo na celino, ostajajo pa samo se starčki. Samo čez poletje se folk vrača, to pa očitno ni dovolj, da bi turizem zacvetel. Če pa sem iskrena, meni pa fulll bolj paše, da na teh manjših otočkih ni turizma, ker se človek maksimalno odpočije in posveti svojemu partnerju.
Sama sem se pravkar vrnila iz Suska, sicer z čisto drugimi vtisi. Meni je otok všeč, je odmaknjen in brez kakršnih koli prevoznih sredstev. Sama sem se z otroci kopala, kot še veliko drugih, pa ni bilo nobenih težav. Travo, ki jo žal morje čez noč naplavi na obalo je res malo moteča, vendar jo domačini grabijo in vozijo stran na smetišče, kar pa je res neurejeno in ima to tudi svoj razlog.
Susak je bil do nedavnega izoliran otok in otočani so svoje smeti zažigali in zakopavali ( žal prevozov smeti iz otoka na obalo ni mogoč).
se pa na Susku trenutno veliko dogaja kar se tiče preusmirjanja v turizem in temu sledi vsekakor tudi boljša skrb za okolje( katerega so v zadnjem času močno nasvinjali-ne domačini, ki jih je vseh skupaj 200 in so prav prijazni, čeprav kar malo hudi na vso sodrgo, ki se v zadnjih letih valijo na otok in za seboj puščajo svinjarijo.
Susek nameravajo narediti kot otok palm, trenutno poteka že gradnja novega hotela in urejanje okolice ( vse to so kupili, zakupili in se za to zagrebli tujci).
Toliko z mojega Suska
Lala
Seveda urejajo in skrbijo za plaze – a ne za “tisto” plazo. Na to so mene osebno opozorili na “Turisticki zajednici” in sem se prepricala na svoje oci, da je tako. In – “zdravilna” naj bi bila le tista. Ce si bila na tisti plazi – Bouh (juzno od pristanisca, takoj za rtom, kjer je riva), si lahko videla, da razen crnih vreck za smeti ni tam urejeno nicesar. Smeti pa lezijo po vsej plazi…
Apartmaje v pristaniscu bodo gradili Cehi (ki so kupili lokacijo), na novo pa ne bodo gradili nicesar, ker ne smejo. Naprodaj je veliko his – 1/3 jih imajo v lasti Slovenci, cena pa se giblje – za obnovljeno – cca 40.000 Eurov.
Imajo novo plantazo trte in plantazo jabolk in hrušk. Nimajo pa vode, kanalizacije, in vse je potrebno prinesti na otok. Kljub vsemu pa je na otoku le 188 prebivalcev, trenutno pa na obisku veliko zdomcev – najvec iz Amerike – ker je v 50-ih letih emigriralo okrog 2500 domacinov. In zal mladi bezijo…
Na otoku je res mir (ce si ravno nazaj, kako ste preziveli petkovo neurje?), baje najvec tezav povzrocajo samo mladi “Americani”. Glavno prevozno sredstvo je samokolnica (imajo celo hisne stevilke), imajo nekaj traktorskih samohodk in en velik traktor.
Strinjam se, da je Susak lep, zelo lep otok, a point, zakaj sem sla tja, je zal izgubljen…
Pebrala sem pismo para,ki sta obiskala otok SUSAK-NA OTOK HODIMO ŽE 25 LET,prosim vas lepo,kaj ste vi videli ne vem-mi smo bili v poletnem času-je prečudovito,plaže so urejene,senčniki postavljeni z ležalniki,skratka otok,da se ti spočije duša in telo-prekrasno.Priporočam,da obiščete otok v poletnam času,potem pa se boste opravičevali vsem tistim,ki ste pljuvali po otoku in tistim,ki ste jim odsvetovalo obisk otoka SUSKA-sedaj v tem času je res pusto,saj ni turistov,so domačini in vikendaši,ta trava, ki ste jo opisovali,paje peščena in vsake toliko časa jo očostijo-na žalost ste bili v tem času tam, ko ni bilo očiščeno.Bilo pa bi dobro,da si prečitate malo zgodovino otoka-mogoče bi vam bilo malo bolj jasno-mislim, da nisem bila preostra-res bi vam priporočala obisk v sezoni-bili bi presenečeni,Naj vam napišem,da sem bila pred leti v ANKARANU na višku sezone-nisem mogla v vodo kar se mi je lepla trava na telo.Pa brez zamere in še enkrat vam priporočam-obiščite SUSAK v poletnih mesecih-je res čudovito in morate vedeti,da je to zaščiten otok-pa lp
Forum je zaprt za komentiranje.