Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice London transport po mestu

London transport po mestu

Zanima me kako je z javnim prevozom po Londonu. Moraš pri nakupu karte vedeti linijo po kateri greš ali le mesto do katerega hočeš priti npr. center Londona, Wembley? Kako je z oyster kartico? Velja le za podzemlje ali tudi za navadne vlake ter avtobuse? Ima kdo nasvet kako priti iz letališč Stansted dalje proti centru? Vozijo avtobusi/vlaki tudi pozno zvečer (zaradi ure leta)?

No, v glavnem me zanima, če so ti premiki znotraj Londona komplicirani, ker še nikoli nisem bila v tako velikem mestu. Je vse označeno in jasno narejeno? Imajo tudi avtomate za nakup kart ipd.? Vsaka info. bi mi prišla prav. Hvala!

Iz Stansteda imaš posebne buse do centra, npr. Easybus in podobno, najbolje da te karte kupiš že vnaprej, vozijo pa ves čas ko vozijo letala. Po mesti pa Oyster, velja povsod, poskusi ga kupiti že kar na letališču. Meni so se prevozi zdeli enostavni, vse lepo označeno, sva se pa vozila bolj po centru mesta. O kartici Oyster več poglej na http://www.londontoolkit.com/briefing/oystercard.htm, imaš tudi dnevni max, koliko lahko plačaš (če se npr. voziš samo z busi, je max plačilo v enem dnevu 4,2 funta), to je pri podzemni odvisno tudi od tega, v koliko različnih conah se voziš in ali se voziš v t.i. “peak” času (med tednom zjutraj od 6:30-9:30 in popoldne od 16h-19h).

Kako pa je s prevozi iz letališča? Vozijo ti avtobusi ter podzemni vlaki celo noč?

Poišči spletno stran Easybus, tam ti piše čisto vse – kdaj busi vozijo, kolk stanejo, kam te pripeljejo, kje greš potem nazaj na letališče… Se splača karto za bus vzet vnaprej, preko neta, je cenejša kot na licu mesta.
Za v mestu pa Oystercard, kot ti že zgoraj piše. Prodajajo tudi po trafikah, tam jo lahko tudi polniš, so pa tudi avtomati. So pa premiki po Londonu zlo simpl, vzameš shemo metroja, na vsaki postaji imaš vse narisano, tudi na metroju (oz. underground se reče v Londonu). Z oyster kartico se “štempljaš”, ko greš noter na postajo in ko greš ven, vsakokrat ti tudi na displayu piše, koliko denarja imaš še na kartici. Ko greš na bus, se registriraš samo spredaj pri šoferju. Pazit moraš edino, če se pelješ z nadzemno železnico, kjer ni tistih “ramp”, kjer prideš skozi s kartico, ampak moraš tisti stebriček za registracijo sam poiskat, preden greš na vlak in tudi ko greš dol.
V glavnem, če v Londonu mal gledaš okoli in bereš table, ni nobenega problema 🙂

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close