islandija
Vreme je totalno nepredvidljivo – vedno moraš biti pripravljen na dež. Mene je pralo kar naprej.
Svetel del dneva je v tistem času do približno 22:30….ob 11 h sem hodil spat. bolj temno, to pomeni malo močnejši mrak pa je do cca dveh treh ponoči….potem se dani 🙂 Se navadiš.
Poglej še na germanwings.com – tam boš sigurno dobil karto vsaj primerljive cene, verjetno pa tudi ceneje. Leti iz Zagreba preko Kelna, lažja logistika, manj časa, manj denarja, če si blizu zagreba je pa to sploh zadetek v polno.
Sam sem dobil karto za 350 (s prtljago in stroški plačila; nizkocenovni!) en teden pred letom.
Če imaš možnost vzemi vsaj 14 dni, če boš ostal pri osmih, si vzemi določen kos otoka in tistega umiru siciraj.
frist
Super, hvala. Germanwings iz Zagreba je res še cenejši – 285 evrov (s prtljago in sedežm), da o logistiki ne govorim.Se splača v Reykjaviku vzeti hotelski apartma, vidim, da so cene ugodnejše, pa še kar se (najbrž hudo) prehrane tiče, je to boljšavarianta. Zanimajo me ceste – razen glavne okrog otoka, se da, recimo, do Akureyrija priti po krajši poti, najel bi tudi rent a car, je nujno najeti jeeepa, ali je dovolj tudi cenejša varianta? Nimam sicer namena voziti po hribih in divjini, ampak samo po glavni cesti se pa tudi ne bi. In še enkrat hvala.
Se da posekat, so ceste (makedam) , vendar je mislim da potreben kar terenec. Da se marsikaj prevozit tudi z navadnim avtom, vendar boš šel na svojo odgovornost, kajti zavarovalnica ne bo krila morebitno škodo, ki bo nastala izven dovoljenih cest. Mislim, da na začetku dobiš navodila/pravila, kje se z določenim avtom lahko voziš. Pa tudi table imaš 4×4 only. To so informacije, ki sem jih mimogrede ujel ob moji pripravi. Naj me kdo popravi, če kaj ne drži.
Sam sem uporabljal izključno avtobus in šotor, tako da ti tudi o nastanitvi težko svetujem. Znano mi je le, da so vse nočitvene kapacitete (hoteli, hostli, apartmaji…) v kratki sezon zelo zasedene.
Če si boš naredil točen plan, je verjetno smiselno rezervirat. Več svobode ponuja kampiranje. Kampov je ogromno, spiš pa za 5-7 evrov. Lahko tudi free izven kampov.
Midva sva vzela najmanjši možni džip – suzki jimny in se je odlično obnesel. Itak je pa treba čez vodo goloh nog preveriti, koliko je globoka :). Vsekakor se spalča iti ćez Landmanalaugar, pa do Askje, čez notranjost čez Kaldidalur in Kjolar. Za Sprengisandur in za v Torsmork je bil pa najin malček premalo visok. Če res želiš spoznati deželo, svetujem 14 dni, a se da tudi v 8 dneh videti bistveno.
Še nekaj stvari me zanima – se da v notranjost otoka priti tudi z javnim prevozom, vozijo javni avtobusi tudi do bolj odročnih turističnih znamenitosti, kako je z javnim avtobusnim prevozom Reykjavik-Akureyri? Pa še to – vem, da je Islandija pasje draga, kakšne pa so cene (n.pr. hrane) v trgovinah? In seveda hvala.
Forum je zaprt za komentiranje.