Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice Kje parkirate svoje avtodome?

Kje parkirate svoje avtodome?

Pozdravljeni!
Ker smo pred kratkim prejeli kazen za nepravilno parkiranje našega avtodoma na parkirišču od bloka v katerem živimo, me zanima kje tisti, ki živite v blokih puščate svoja vozila?

Po odloku Mestne občine Ljubljana, je avtodome in ostala bivalna vozila nedovoljeno parkirati kjerkoli na katerikoli javni površini, razen, če je to izrecno dovoljeno.

Stvar se ni zgodila prvič, kazen pa je visoka (200€). Resnično me zanima kako si predstavljajo pametnjakoviči v MOL-u, ki so izglasovali to določilo, kje naj blokovski prebivalci hranimo svoje avtodome. Nimamo vsi denarja za plačevanje hranjenja na Ježici, poleg tega, pa je to nesmiselno, saj se avtodom uporablja tudi po večkrat na teden kot prevozno sredstvo. lp

Na Ježici.

Mi in večina naših znancev doma, pri starših ali prijateljih na vrtovih.

Sicer pa o tej temi mislim da bise moralo dati ta odlok MOL-a spodbiti na ustavnem sodišču kot protiustaven.
Če se tebi – ali komurkoli drugemu – da s tem ukvarjati mislim, da bi zadeva padla. Ker kolikor vem je po zakonu avtodom osebno vozilo in diskriminacija med vrstami osebnih vozil je pa verjetno nedopustna.
Rabiš le izkazati pravni interes (torej moraš biti lastnik ADja stanujoč na področju MOL) – in “Voila!”

Kaj več o tem pa napišem, ko dobim pravniško mnenje o zadevi.

Živjo Rok! Smo že pred časom naslovili prošnjo za ukrepanje glede tega na karavaning klub, pa so odvrnili, da so že poskušali in ne morejo nič…

Če izveš kaj novega, mi prosim sporoči!
lp

Torej, ker se zadeva tiče mene, sem se kar sam lotil iskanja po zakonodajah, ter prišel do sledečih ugotovitev;
1. Preberite si 29. člen Odloka o cestnoprometni ureditvi v Ljubljani, ki pravi:

Bivalna vozila, bivalne priklopnike ter lahke priklopnike je dovoljeno parkirati le na površinah, ki so določene za parkiranje teh vozil.
Z globo 200 eurov se kaznuje za prekršek posameznik, ki ravna v nasprotju s prvim odstavkom tega člena.

Vir: http://www.ljubljana.si/Static/upload/file/NeuradnopreciscenobesediloOdlokaocestnoprometniureditvioktober2010objava.pdf

2. Ker me je zanimala definicija “bivalnega vozila”, mimogrede nevem če sploh obstaja takšna kategorija v prometnem dovoljenju, naš avtodom je namreč specificiran kot “osebno specijalno vozilo”, sem poiskal klasifikacijo motornih vozil v RS in prišel od naslednjega dokumenta in točke 2.1., ki pravi:

“Bivalno vozilo” je vozilo kategorije M za posebne namene, konstruirano tako, da vključuje
bivalni prostor z vsaj naslednjo opremo:
– sedeži in miza,
– ležišča, ki se lahko sestavijo iz sedežev,
– oprema za kuhanje in
– oprema za hrambo.
Ta oprema mora biti togo pritrjena v bivalnem prostoru, vendar sme biti mogoče mizo na
enostaven način odstraniti.

Vir: http://www.dc.gov.si/fileadmin/dc.gov.si/pageuploads/pdf_datoteke/Klasifikacija_vozil.pdf

3. Torej, izgleda, da iz pravdanja ne bo kruha. Po 19. členu Zakona o občinskem redarstvu je možna le pritožba v roku 30 dni, ki jo preuči župan (dvomim, da se Janković ukvarja s pritožbami?!), ter pisno odgovori.

19. člen (odločanje o pritožbah)
(1) Posameznik, ki meni, da so mu bile z dejanjem ali opustitvijo dejanja občinskega redarja kršene njegove pravice ali svoboščine, se lahko v 30 dneh pritoži županu.

(2) Župan mora pritožbo iz prejšnjega odstavka proučiti in o svojih ugotovitvah in ukrepih v 30 dneh pisno obvestiti pritožnika.

(3) O disciplinskih kršitvah občinskega redarja se odloča v disciplinskem postopku v skladu z zakonom, ki ureja položaj javnih uslužbencev.

Vir: http://www.uradni-list.si/1/content?id=77578

– – –
Tole bi bilo na kratko vse od mene, napisal bom pritožbo, poslikal kje je bil avtodom parkiran, omenil tudi, da ne dojamem pointa, da se avto še dodatno olisiči, saj tako tudi če bi hotel ne morem takoj sprostiti parkirnega mesta, ter vse skupaj poslal na par časopisov.
lp vsem, se vidimo na Preverjeno 🙂

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close