Estonija
Bil tam pre 6 leti, vtisi nepozabni, predvsem glavno mesto Talin in nadalje proti severu obala!!!
Veliko Finskih turistov, porcije velike, prav tako sorazmerne cene(CCA 14€).
Mesta in podeželje ima pečat SZ, kar pa daje deželi poseben čar. Obiščite kakšen podeželski gradič, ki še ni v ponudbi tur, agencij.
Pričakujem poročanje,saj bi na to pozt odšel ponovno!
Srečno pot!
ABS
V Tallinu je zelo lep stari center mesta, je kar velik in je mogoče tam kar precej časa se sprehajati, polno je trgovinic, lokalčkov. Krasna restavracija Old Hansa nekje ob trgu in eni od glavnih ulic v centru – narejena je v srednjeveškem stilu, stavba spominja na grad ali utrdbo, notri pohištvo kot iz 16. veka, strežejo ob svečah, tudi jedi najbrž tistemu času primerne, estonske… Nekaj je za nas nenavadnih, nobena pa ni bila slaba. Obvezno se ustavite v St. Petebrug hotelu na kozarček Vanna Tallinn (značilna pijača, nekaj med zganjem in likerjem… fino, sploh po zimi). V tem hotelu pa imajo čudovit bar, nam je bilo zelo všeč. Mi smo dobili vtis, da so estonci zelo ponosni na svojo srednjeveško zgodovino, povsod to poudarjajo in se to čuti. Simpatično… Izven Tallina je open air muzeum – vas z mlinom na veter, gostilno, hiškami taka kot je pred nekaj stoletji. Zanimiva, tudi s kočijo tam vozijo…. Nismo pa dobili nekega zelo pozitivnega vtisa o ljudeh, nekako hladni so…. Mogoče samo naš vtis.
Ko sm jaz bil gor je blo use lepo. Tallin še posebi.
Vendar, upoštevite eno osnovno,lahko pravilo v Estoniji(še posebi v Tallinu in na cestah na SV-Smer Narva-Siminae-Jossau).
1. ZMER MEJTE PASPORT PR SEB.
Ko sm biu jz lan gor z mojimi prjatli iz CRO in USA, so nas v centru tallina(bila je manjša skupina-4 osebe) sta nas 2 policaja ustavla in rekla da nej pokažemo pasoše, ker smo govoril po nihovo nek ˝slovanski˝ jezik. Jaz sem pokazu svoj SLO pasoš, in je blo vse uredu(niso nč listal…, sam pogledal in to je to) in rekl thank you, by. Moji ostali prijatelji v skupini(1 je biu Hrvat in 2 Amerikanca). Amerikanca tudi nista mela posebnih problemov(malo dlje so listal…) Hrvat je pa meu probleme ker je meu sam osebno. Ker sva z avtom potovala z Hrvaške do Estonije(kjer ni blo nobene pasoš kontrole, razen v SLO) je on potval z hrvaško osebno (hrvati lah sam potujejo z osebno v SLO, AT,ITA IN MAĐ). Hrvat mu je pokazu še kartonček z ustopnimi žigi ampk mu je policaj zaračunu cca. 30 EUR kazni. Policaj je pol hrvatu reku, da nei bo vesel, ker ma usej un kartončk, če ne bi ga poslal v KMA(Komite za Migracije Estonije), kjer bi ga lah deportiral.
2. KO SE PELJEŠ PO CESTAH SV ESTONIJE
V bližini Narve(1 km od Ruske meje) sm jaz pa 1 moj prjatu iz amerike se peljala po njihovi ˝ hitri cesti˝, ki je u bistvu stara ceste, namreč avtoceste majo le na jugu in SZ države. Pr Narvi nas pa pol ustavi policaj. Rekel je da nej pokaževa dokumente. Jaz sem pokazu avto papirje in vozniško. Policaj je reku, nočm vidit dokumente za avto, ampak za vas. Zopet sem pokazal pasoš in moj prjatu je isto naredil. Potem je šu v nek kombi, kjer je pasporte preskeniral.). Vedite da v Estoniji obstajate 2 vrsti policije. Prva je navadna Policija(za kriminal, promet itd.) druga pa je POLITSEI JA PIIRIVAELMET JA MIGRATSIONAMET(Mejna policija, ki ma patrulje po celi državi). Po skeniranju nas je spustil naprej. Ko sva prispela v Narvo, sva prečkala EST/RUS mejo. Na estonski strani sva zopet pokazala pasoše, kjer so jih zopet preskeniral. Na ruski strani pa nimajo za skenerje. Skratke mejte te dokumente zmer sabo.
P.S. Uradno lah z osebno izkaznico prečkaš meje v EU, ampk je tu useeno en trik. Ko pa maš opravka z državnimi organi, pa hočjo viditi potni list, in ne kr ene osebne. Tudi mi mamo v Sloveniji, takšno zakonodajo za tujce(nikoli ne piše osebna ampak potni list) in tudi tko je v praksi
Slovenci lahko potujemo z osebno izkaznico v Estonijo, Hrvati pač ne. Zato je tvoj hrvaški frend imel težave. Oni naj le še nosilo potne liste s sabo, nam jih po večjem delu Evrope ni treba.
In na mejah znotraj EU oz. kjer velja schengen, za prečkanje mej ne potrebuješ sploh nobenega dokumenta, ker na mejah ni nikogar, ki bi dokumente kontroliral.
Na linku e-uprave ti tudi piše “Osebna izkaznica je javna listina, s katero državljan Republike Slovenije poleg tega, da lahko izkazuje svojo istovetnost in državljanstvo, jo lahko uporablja tudi kot potovalni dokument“…
Sicer v Estoniji še nisem bila, se pa že leta parkrat letno malo potepam po preostalem delu Evrope (od Češke, Slovaške do Anglije, Irske, Španije, Švedske, pa na jug do Grčije…), samo z osebno izkaznico, odkar se pač da.
Forum je zaprt za komentiranje.