Dunaj – center
Dejmo dekleta, žene, popotnice, turistke, vodičke,… na pomoč.
Skočili bomo za en vikend (dva dni) na Dunaj. Plan je narejen takole, nekaj ur Zoo in okolica Schonbrunna, potem se prijavimo v hotel nekje na robu, zvečer ogled zabavišča v Praterju. Naslednji dan pa planiramo nekaj urni ogled centra, po notranjem obroču, najraje kar malce sprehoda. Zdej pa iščem po netu in dobivam nekje različne informacije. Nekje najdem, da za Dunaj preko vikenda se ne plačuje parkirnine. Je to res? Ker sem bil že gor, pa nisem tega nikjer zasledil.
Oziroma sprejmem vse mogoče predloge za en miren ogled centra. Po eni strani imaš z nakupom “Vienna Card” zastonj prevoze z lokalnim transportom, vendar bi za 4 ljudi to tudi nekaj že zneslo. Po eni strani se nagibam, da bi parkirali kje med mestnim parkom in Belvederjem (v kakšni parkirni hiši), pa se malo sprehodimo. Kako je pa s parkiranjem na ulici? Baje se parkirni listki, sam jih moraš kupit kar v naprej. Se pravi, kupiš 3, in mirno parkiraš šest ur?
Ko sem bil gor, sem videl tudi turistične avtobuse z “odrezano” streho, turisti sedijo, recimo notri gre cca 20 – 25 ljudi in naredijo en krog po centru. Ima kdo kakšen link, za morebitno to stvarco’
Nikar se ne smejte, ker sprašujem morebiti osnovne stvari, pa hkrati govorim o poznavanju mesta. No, kadarkoli sem bil jaz gor, sem avto parkiral nekje na obrobju mesta, potem pa prekrožil mesto in center s kolesom, tako da sem zelo hitro in poceni prišel čez ogled. Zdajle nas gre pa nekaj več gor, tako da to ne pride v poštev.
Za vse informacije že vnaprej hvala, upam, da bodo prav prišle tudi ostalim popotnikom, ki se bodo odločili za ogled tega res lepega mesta.
Hvala in lep pozdrav
[attachment=0]wien.jpeg[/attachment]
Tisti odrezani avtobus je sight-seeing: http://www.google.si/search?hl=sl&q=sightseeing+vienna&meta=.
Poglej in izberi, kar ti je najljubše.
Glede parkiranja težko svetujem, ker jaz tudi iščem take opcije, tudi mene zanima skočit na Dunaj, najbolj me vleče v Zoo. Mestni transport pa kakor koli gledaš, je zanesljivo najcenenjši, razen peš seveda.
Too much ambiciozen načrt za en vikend, od katerega je, predvidevam treba odšteti tudi pot tja in nazaj. Večkrat sem bila na Dunaju, zato … Schonbrunn ti vzame najmanj štiri ure, če ga res hočeš videti in ne samo pogledati. Predvidevam, da živalski vrt tudi, tega nisem obiskala.
Praviš Schonnbrun in Prater, povsem na različnih koncih mesta. To moraš vedeti. Raje načrt naredi tako, da si stvari, ki so si blizu, sledijo.
Za parkirne hiše in parkirna mesta žal ne vem, ker grem vedno z vlakom. Povratno karto se dobi za 29 evrov in seveda je to najceneje. Vem pa, da je, če greš ob Belvederu po Prinz Eugen Strasse proti Karls Platz, tam neka garaža. Sicer imaš dve garaži na Operringu, to tudi vem.
Vem, da imajo zdaj nek tram, ki se mu reče Ring tram in je v bistvu to, o čemer pišeš, turistični tram. Ampak jaz sem se okoli središča vedno vozila z linijo trama, ki dejansko dela krog okoli središča in je čisto navaden tram. Na njem piše Ring Kai Ring. In dobesedno, na katerikoli postaji izstopiš, imaš eno znamenitost, Rathaus, Schottentor, Opera itn. Ko sem jaz sestrično lani peljala na takšen ekspresen ogled Dunaja, sva bili na temu tramu in potem vsako postajo dol, da sem ji pokazala, kar je bilo za pokazat. Seveda, v določenem trenutku, ko vse tisto vidiš, moraš nekje “noter”, če hočeš videti Stephansdom, Hofburg, Albertino in podobno, ker tja “notri” pa ne gre noben tram.
Mogoče sem jaz prevelik picajzl, ampak po moje od takšnega spidi ogleda Dunaja nimaš veliko. Vsaj jaz sem želela videti vse in iti povsod noter, videla sem parlament od znotraj, opero od znotraj, Stephansdom od znotraj, Hofburg od znotraj, Schonbrunn od znotraj. Eno poletje sem bila tam deset dni, non stop sem hodila okoli in ni ni uspelo podelati vsega, da sem morala iti znova.
ofsajderka, hvala
glej, ljudi, ki jih peljem gor, so bolj kot kulturno stran Dunaja željni videti znamenitosti “od zunaj”. V predelu schonbrunn imamo namem obdelati okolico, živalski vrt, rastlinjak, v sam dvorec pa ne nameravamo iti. Sam sem osebno že bil noter, sedaj ne gremo. Recimo to bo trajalo nekje do 16:00, nato na hitro v hotel, preobleč, mal pojest, nato v Prater. Vožnja do tam, 30 -40 minut, parkirnina v bližini, 4€ za cel dan. Nekaj ur bomo tam, nato nazaj v hotel. Naslednji dan pa kot sem opisal malo španciral po notranjem ringu. In tudi tukaj bi bolj kot ne obdelali “zunanjost” zgradb, seveda v štefanovo cerkev bomo pa ja menda stopili. Vidiš, te znamenitosti od “znotraj” pa bomo nekako izpustili. Ker je teh znamenitosti enostavno preveč: muzeji, galerije, .. 3x sem že bil gor, pa sicer še zdaleč nisem vsega videl. Bi pa v tem izletu rad pokazal samo najbolj znamenite zgradbe.
zato se nagibam, da pustim avto nekje ob centru, ura v parkirni stane nekje 2- 3€, od praterja (kjer pa sicer zelo ugodno parkiraš) je pa le malce predaleč. Za recimo mestni transport pa plačaš za vse skupaj spet malce več, kot recimo parkirno hišo. tako nekje sem jaz razmišljal.
garmin pa k sreči dobro najde pot in posamezne znamenitosti.
lp
Okej, razumem. Ampak še vseeno mislim, da ne obstaja hitrejši način, da vidijo znamenitosti Dunaja kot tram Ring Kai Ring, resnično. Za tisti drugi dan. Pa mislim, da nikomur od njih ne bo težko kupiti enodnevne vozovnice, ker tako draga res ni. Res, greste gor pri Opera, potem pa vsako postajo dol, pogledate znamenitost, nazaj gor. Lahko greste čisto okoli potem pri Opera spet končate, pa se od tam sprehodite do Stephansdom, lahko pa končati tudi že pri Schwedenplatz in se z druge strani sprehodite do Stephansdom. Ob nedeljah je tam največja gneča, zato računajte, da bo treba malo počakati.
Seveda lahko vse, kar si si zastavil, na hitro obdelaš v času, ki si si ga namenil. Le živalski vrt vam bo najbrž vzel malo več časa, ampak dobro, tudi tam greš pač prej ven.
Glede parkiranja: v celotnem območju znotraj gurtla (se pravi, to so območja od 1 do 9) moraš plačati parkirnino. Ni tak problem dobiti parkinga, moraš pa res plačati, ker so strašno vestni. Listke kupiš v trafiki, žal pa lahko kupiš, kolikor vem, le 5 listkov skupaj – za 1/2 ure, za 1 uro, za 1 1/2, za 2 uri. Za 2 uri stane 1 listek 2,4 evra, 5x po 2 uri torej ustrezno več, lahko pa daš (vsaj včasih je tako veljalo, naj me katera popravi) tri listke naenkrat. Se pravi, do 6 ur lahko tako nekako prideš skozi. Javne garaže pa so seveda ustrezno dražje – ampak morda ima tudi hotel kakšna parkirišča in potem si sploh na konju. Javni promet na Dunaju je namreč res krasno urejen, imaš tudi 24-urno karto (za ca. 11 evrov), tedenska pa stane 14 evrov in velja od nedelje do ponedeljka. Če si kupite tako karto, vam tudi res ni treba zapravljati denarja za sight-seeing bus. Je sicer fensi, ampak dejansko pa vidiš vse s tramvajem, o katerem je govorila že ena zgoraj – 1 pelje po celotnem ringu in lahko samo vstopaš in izstopaš. Če pa bi karto uporabili samo za to, pač kupiš eno za 1,80 evra in ti velja 1,5 ure (morda pa tudi 2 uri). V tem času pa lahko glavno že obdelaš. KO pa izstopiš, greš še malo peš, recimo: od opere greš najprej do Albertine (na Operngasse), tam zaviješ v Turist biro in pobereš zastojn zemljevide in program, od tam mimo Prunksaal der Nationalbibliothek do Michaelerplatza (ki je luškan, tudi cerkvica je luškana), ker ste že utrujeni, popijete en klasični kleiner Brauner v Cafe Griensteidl, kjer so včasih sedeli literati, nato vržete uč na Hofburg (pa noter res ni treba), po eni od manjših uličic do Grabna in nato samo še korak do Stephansdoma. Če ste utrujeni, greste tam na U-Bahn, še bolje pa je, da nadaljujete peš do Schwedenplatza, mimogrede pa si ogledate še tiste uličice znotraj “Bermudskega trikotnika”, judovsko cerkev in to je to.In na Schwedenplatzu greste spet lahko na tramvaj ali pa na kakšno podzemno železnico.
Tudi do pratra lahko krasno prideš s podzemno (če ravno dobiš ugodno parkirišče pri hotelu), dvojka te pripelje točno do tja.
Če iščete hotel, priporočam tudi Ibis, ki so ga zdaj postavili na Gurtlu, pa tudi en Mercur je tam – vse v verigi accor hotels (striček gugle vse najde) – zelo poštena cena za čistost in urejenost.
In če vam popoldne v nedeljo ostane še kaj časa, pojdite v Museumsinsel in si oglejte kakšno razstavo, recimo v MuMOKu, Museum Moderner Kunst.
hvala, dekleti
kje pa kupiš karto za tramvaj? so trafike postavljene ob sami progi?
ta karta velja najbrž potem samo za tramvaj. tiste, “dnevne”, malce dražje karte pa najbrž veljajo za ves javni transport.
še to: ko prideš na tramvaj, ali na bus,.. karto žigosaš, al sam pokažeš, al ti jo preluknjajo??
no, karkoli bomo videli, bo družba zelo vesela, ker si tega mesta sploh ne predstavljajo. poskušam pa sicer iz tega izleta potegniti seveda največ.
aha, še tole, na koliko časa pa vozi tramvaj po tej progi?
hvala
Heh, sem videla, da sva pisala skoraj skupaj.
Karte za tramvaj: navadne kupiš v trafikah (ki pa so seveda odprte ob sobotah samo do kake 13. ure, nekatere tudi do 17h) in na praktično vseh postajah podzemne železnice na avtomatih. Se spustiš po stopnicah in stopiš do avtomata. Jih imaš v več jezikih, rokovanje je zelo preprosto in postaje podzemne so na Dunaju zelo prijazne. Tam na avtomatih kupiš tudi vse druge, lahko sproti ugotoviš, kaj se ti najbolj splača, ker ti vse piše (na pamet pa tudi ne vem).
Ja, in potem karto štemplaš, ko prideš na tramvaj (ali ko greš na podzemno). Jo daš v tak avtomatek in naredi “piip”. Sicer ni sprevodnikov, ki bi preverjali, so pa kontrolorji, ki pridejo vsake kvatre – ampak vseeno kar pogosto. In je kar sranje, če nimaš vozovnice, vsekakor ni fajn občutek (da ne govorim o finančni kazni in izgubljenem času). Tramvaj vozi zelo pogosto, na kake 5 minut, poleg linije 1 lahko na tisti strani od Schottentor do Karlsplatz uporabiš tudi linijo D (kjer piše gor Suedbahnhof), en del vozi tudi Linie 2 (lahko pogledaš na zemljevidih, ki so objavljeni na postajah – ta zavije pri Rathaus na levo proti gurtlu). Aha, ob nedeljah pa lahko čakaš tudi kakšno minuto dlje. Je pa tako, da ti na praktično vseh postajah piše (elektronsko), kdaj pride naslednji tramvaj, in tako lahko hitro preveriš, kaj se ti najbolj splača in s katero linijo lahko greš. Vglavnem pa gre hitro.
Super opcija parkiranja je v garažni hiši P+R Erdberg, 3 eure za 24 ur parkiranja. Naslov garaže kot tudi spisek drugih park opcij najdeš tu:
http://www.wien.info/en/travel-info/to-and-around/park-ride
Takoj zraven imaš tudi Etap hotel (mislim, da če si njihov gost, imaš to garažo zastonj): http://www.etaphotel.com/gb/hotel-3706-etap-hotel-etap-hotel-wien-sankt-marx/index.shtml
Iz garaže greš direktno na podzemno, v centru mesta si v parih minutah. Karte za mestni prevoz lahko kupiš na avtomatu za karte, kupuješ posamezne karte,dnevne, 48 urne, 72 urne, tedenske,…
Uživajte, na Dunaju to res ni težko 🙂
Sva bila minuli konec tedna! Spala sicer pri prijateljici skoraj v centru mesta, parkirala v njeni garaži in do odhoda avta nisva niti pogledala. V soboto zjutraj sva kupila 48-urno vozovnico za podzemno (10 evrov, 24-urna je okoli 5 evrov)), se z njo prevozila od Schoenbrunna do Donau Insla in Pratra (sem se končno peljala z Riesenradom), po centru sva v glavnem vandrala peš, v muzeje tokrat nisva hodila. V soboto zvečer sva šla pred Rathaus, kjer poteka poletni filmski festival, na katerem si lahko na prostem na velikem platnu ogledaš razne koncerte, opere… Pred ogledom priporočam tudi kakšen prigrizek na kateri izmed stojnic (lahko izbiraš od iranske do avstralske kuhinje). Vsepovsod polno ljudi, polno življenja.
Jaz priporočam podzemno, ker si res lahko zelo hitro na čisto različnih koncih mesta. No, v nedeljo zvečer sva si pa še privoščila koncert velikega Bruca na stadionu E. Happla. Tudi tja in nazaj sva šla s podzemno.Nobene zajebancije s parkiranjem, nobenih zastojev in čakanja v gužvi.
Pozdravljeni
Lepo bi prosil nekoga ,da mi nekako pošlje spisek glavnih znamenitosti na Dunaju , ki se jih splača pogledat. Namreč z familojo se odpravljamo pred Božičem na Dunaj. Prenočevali (3 dni)bomo v kraju Parndorf v hotelu :Pannonia Tower Hotel. Zanima me tudi kako je z parkirnim prostorm . Avto bi pustili tam na parkingu in bi se odpravili na ogled mesta z tramvajem.
Hvala za pomoč in
lp
Forum je zaprt za komentiranje.