Najdi forum

odpravljam se na Kubo, pa me zanima kakšne so kaj cene tam……….slišim, da je zelo drago. Mi nameravamo potovati nekje medium, ne prav low budget, nismo zahtevni glede prenočišč, prevozov (javni prevozi), hrane……..kakšna bi bila dnevna poraba evrov za takšnega nezahtevnega backpackerja? Mogoče lahko kdo priporoči tudi kakšno poceni caso particulares??????
Hvala za odgovor!

Res je, da Kuba ni (več) poceni, a tako zelo drago pa spet ni. Je pa res, da je odvisno kaj in koliko si želiš privoščiti (udobja…) ! -:)
Javni prevoz: vse podatki – relacije, cene, časi dobiš pri (nacionalnem) prevozniku Viazul (toplo priporočam)! Lahko si po internetu pri njih že vnaprej rezerviraš in plačaš. Preverjeno deluje. Upat, da se da dosti cenejo prevežat po otoku z prevozom za domačine (bus, vlak) je bolj problematično, saj moraš imeti v tem primeru zelo dosti časa, volje in živcev! -:) (rezervacije par dni prej, če so sploh na voljo … )
Če so/ste 2-3 pa se še vedno velja zamislit – saj za del potovanj – o rent a car. Cena sicer ni nizka (cca. 40 EUR/dan za mali Atos), a se da dosti prevozit in videt. Vendar je to seveda stvar odločitve.
Okoli cen v casa particulares – če smo pri registriranih imajo vse zelo podobne cene – vse lahko preveriš tudi na internetu, tako, da kkašnih zelooo poceni ni za dobit. Drugo pa je če tvegaš, da spiš v nerigistriranih. Tveganje -:) A seveda odločitev je osebna.
Že na internetu pa lahko najdeš relativno poceni hotelčke – predvsem v Havani, kjer cene niti ne odstopajo od tistih v casah! 🙂
Osnovna hrana, na ulici in enostavnih lokalčkih je še vedno ugodna. A koliko bi to na osebo na dan v EUR prišlo pa ti ne znam (na)povedat!
Ah ja, če greš na Kubo vzami nekaj več higijenskih potrebščin (mala mila, male zobne paste…) pa bombone … da jih deliš v hotelčkih/casah … -:)) Tega pač primankuje in otroci so bombonov zelo veseli.
In Kubo vzami tako kot je ! Ni ne raj in ne pekel! Je pa lepo.

Kuba <3 🙂

Tule imaš vse super lepo razloženo in ovrednoteno, se ne da boljše
http://www.cuba-junky.com/cuba/budget_travel.htm
Tudi sicer je stran odlična, polna informacij.

Sama po sebi za turiste ni poceni, daleč od tega, sploh če si zaželiš dostojnega prevoza ali konkretnega obroka v restavraciji. Se pa da marsikje prihranit kakšen evro, ko spoznaš njihov sistem.

Da se prihranit recimo, če bivaš v casi, da si na njihovih tržnicah nakupiš hrano, tam lahko kupuješ v njihovi valuti (kar je praktično zastonj). Lahko se probaš tudi zmenit z gazdarico, da njej daš nekaj, pa ti ona pripravlja obroke (božansko kuhajo). Sploh če jim prineseš še kakšno stvar, ki je njim težko dosegljiva, (morda lepe najlonske nogavice, kakšno drugo lepo oblačilo, igrače za otroke, barvice, flomastre, … ali pa morda higienske potrebščine (vložke, tampone, ščetke, paste, …), se da vedno kaj dogovorit.

Znotraj mesta se lahko prevažaš (vem za Havano) z ilegalnimi taksiji, ki pridejo okoli 0,50 CUC na osebo. Tako se znajdejo domačini, ki vozijo po več ali manj istih trasah, vsak v svoj konec. Sproti pobira ljudi in jih odloži, kjer je nekje na poti. Delujejo po principu busa (hop noter hop ven). Tukaj je zelo koristno če govoriš vsaj malo špansko, oz da veš, na kateri konec se moraš postavit, da boš šla v pravo smer. Če malo opazuješ, boš opazila domačine, kako to počnejo, diskretno lahko tudi koga vprašaš 🙂

Žuranje zunaj – je drago. Vstopnine v klube znajo bit visoke, pijača tudi. Jaz sem se znašla tako, da sem se zmenila z nekim lokalcem, da je pregovoril onega na vhodu, kao da me pelje na dejt in da naj ga spusti notri za pol cene, ker me kao on časti vstopnino. Se zelo zelo pozna, če si na potovanju 21 dni, od tega vsak večer hočejo 10 cuc (cca 7,5 eur) za vstopnino :))
Tudi okoli pijače se da kaj zmenit – morda v lokalu kupiš flašo ruma, pa dobiš za to mizo ali drug dober prostor. Dobra praksa se je meni izkazala tudi da malo pokoketiraš s kelnarjem (skušaj to s kakšnim starejšim) in mu “sladko” potožiš, da ti meša ful švoh pijače, tebi je pa ta rum takooo dober. In če je vsaj malo simpatičen (načeloma so blazni gentlemani in bo ženski, če se da ustregel), ti bo naslednjič zmešal praktično dvojen drink, ti mu pustiš vsaj 1 cuc tringelta, in maš za en evro dražje praktično vsak drink dvojen. Se po mesecu dni popivanja zelo pozna :))

Skratka ful je takih trikcev, sploh za tringelt bi vse nardili. In ne ga dajat kar tako, daj ga tam, kjer je treba, da bosta oba zadovoljna in motivirana 🙂 Tako kot je ta primer s kelnarjem recimo.

Zavedaj se, da so Kubanci krasni ljudje. Situacija njihovega političnega stanja pa jih je pripeljala tja, kamor so, to pomeni, da te bodo lokalci skušali obrati na vsak način. Zato je veliko bolje, da sklepaš z njimi dogovore, kot je recimo “plačana” družba. Ti imaš od tega lahko zelo veliko – predvsem pa spoznaš njihovo življenje od blizu in kako oni zares živijo. Vidiš, kako ima nekdo samo eno posodo in eno vilico doma. Za bit marsikaj šokantno … Peljejo te po super placih in bolj lokalnih variantah, družiš se z njimi, plešeš salso z njimi celo noč, pokažejo ti skrite plejse, razlagajo o svojem življenju, predstavijo koga od svojih in ti usput zveš tisoč malih trikov kako tam preživet.
Ampak če ti želiš, da se oni družijo s tabo, ti mora bit jasno, da si oni teh stroškov ne more krit. Če ti dam za primer – če greš ti z lokacem na koktejl, ki stane 5 cuc, je to preračunano 1/4 njegove mesečne plače. Za en koktelj. Seveda ne bo on plačal. Tudi ti ne bi dala nekemu simpatičnemu tujcu 250 eur za koktejl (če recimo zaslužiš jurja na mesec).

In ljudje to konstantno pozabljajo … in potem se vrnejo domov in bentijo da jih skušajo samo obrati. Skušaj si prekalkulirat in ne pozabit, da strežejo in vozijo taksije visoko izobraženi ljudje, ki skušajo zaslužit nekaj v drugi valuti, s katerimi si lahko nudijo dobrine, do kateriih drugače ne morejo prit. Ženska si svojo plačo v nacionalni valuti ne more privoščit tamponov za 2 eur, ker je to ena destina njene plače, torej isto, kot če bi jaz za tampone dala 130 eur. Halo.

Skratka, Kubo je treba sprejet takšno, kot je. So tudi blazno promiskuitetni in sproščeni, seks pri njih ni tabu. Boš dobila pa verjetno ene 1500 ženitvenih ponudb. Muy linda … :))

Res ti želim, da bi jo doživela takšno, kot je. Super se imej 🙂

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close