Kaj vzeti s sabo v Egipt?
Pozdravljeni, mene zanima kaj vzeti s sabo za dopust v Egiptu, splošni pripomočki,ki utegnejo priti prav, oblačila… Zanima me tudi, kaka pravila oblačenja veljajo v mestih, npr. Hurgadi oz. izven hotelskega naselja. Moraš met pokrita kolena in ramena tak kot v restavraciji v hotelu ali se sme nositi kratke hlače in majice na naramnice (sva par študentov).
Zasledila sem tudi, da se ženske ne bi smele smejati drugim moškim, kako je kaj s tem, velja to tudi za turiste, ali samo za njih?
Zanima me pa tudi, kako je s fotografiranjem, da se baje ne sme nekaj slikat kaj bi oni sumili da bi utegnilo vplivati na njihovo varnosti itd.
In ja, kakšne izlete priporočate? Lahko je poldnevni, lahko celodnevni, pa nekaj dragega čez 100€ npr. Pa ja, kaj priporočate s sabo vzet tudi kaj dolarjev?
Koliko pa se daje napitnica sobaricam npr.?
Joj, kakšni strahovi ! Toliko vprašanj, da ne vem kje začet.
1. naredita doma coris zavarovanje
2. vzemita s sabo kakšen seldiar proti driski, če te zagrabi sila na kakšnem izletu v puščavi
3. udobne čevlje, oblačila, klobuk, kremo za sončenje, sredstvo proti komarjem, torbo ali nahrbtnik za izlete
4. pokrita ramena in kolena ?? Ne vem kje, ampak na splošno velja pravilo, da se v kopalkah ne sme v restavracijo. Ker ni kulturno, pa še zebe te, ker je povsod klima. V restavracijo gremo nomalno oblečeni – kratke hlače, krilo, majica, lahko tudi z naramnicami
5. mesto Hurgada – vroče hlačke ravno ne priporočam, vse ostalo ni problema
6. puščava – če boš imela pokrito glavo, ramena in kolena, boš zgorela ali pregorela. Obleci kratke hlače, bermude, majčko z naramnicami, samo da kaj ven ne pade
7. fotografiranje – ne vem, da se ne bi kje smelo fotografirati. Vsaj ne tam, kjer bosta šla vidva, ker bosta sigurno hodila naokrog z lokalnimi ali agencijskimi vodniki. Za malo bakšiša pri beduinih lahko slikaš vse, tudi šejka (se prav rad slika s turisti)
8. smehljanje – če se moškemu nasmehneš iz vljudnosti ali v zahvalo, bo to tako tudi razumel
9. dolarjev ne rabiš jemat s sabo. Že na letališču lahko menjaš evre v funte, sicer je menjalnic povsod, v hotelu ali v mestu
10. izletov je veliko, popoldanski izlet k beduinom je v Hurgadi prav super, zanimiv, poceni in zelo varen
Upam, da sem na vse odgovorila, sem se pa morala malo nasmejat ob vsem tem, kaj vse ljudi straši. Skratka, oblačita in obnašajta se normalno in kulturno, pa ne bo čisto zares nobenih težav. Pa lepo se imejta
Za fotografiranje ni problema 🙂 Če boste hodili po mestu v kratkih hlačah, Vas nihče ne bo čudno gledal. To je tak lari fari, predsodki…
Priporočam kak Linex, za sabo, če bo imel kdo želodčne težave. Izletov je veliko, patapljanje in izlet z džipom v puščavo je super zadeva. Komarjev nismo imeli, niti kakšnih drugih težav. Domačini znajo biti precej navalentni, ampak se da preživeti, pač ignor pa je 🙂
mi smo bili v Sharmu, pa v Hurgadi najbrž je isto – ni fajn, če fotografiraš vojsko/oborožene varnostnike, ko greste skozi kako varnostno postajo. Pri nas sicer niso nič rekli, so pa tako strogo pogledali, da si kar nehal slikati 🙂 nasploh pa velja, če slikaš ljudi – vprašaj za dovoljenje. Egipčani, po mojih izkušnjah, se bodo kar z veseljem tudi z vami slikali.
Glede bakšiša – je zelo priporočljivo, pusti po občutku. Natakarju v hotelu pusti vsaj 5-10 € ali 100 funtov (na začetku, da je ves čas izjemno ustrežljiv :)), za sobraja lahko tudi 10 funtov (1,5 €), so hvaležni za malenkost. Jaz delam v taki branži, kjer je manča običajna stvar, zato mi je skoraj nerodno, da bi pustila manj kot 5 €. rajši nič… ampak tisti rajši nič v Egiptu ne velja! 🙂
glede oblačil – tako kot so zgoraj napisali, v turističnem kraju se obleči kot turist za na plažo. Če greste na izlet, kjer boste veliko zunaj, je dobro da imaš lahko majčko in hlače, ampak na daljši rokav (lahko se kupi pri njih tiste tunike..) – da ne opeče sonce in je pesek manj moteč. Če boste obiskali kak samostan – pokrita ramena, kolena. (dovolj tudi ruta)
Forum je zaprt za komentiranje.