AFRIKA
Zdravo,
Afrika je dejansko celina, ki te na začetku pošteno šokira (tu ni tistih tipčnih, lepo urejenih vasic iz revij, ampak da gre bolj za barakarska naselja; marketi so kaotični; povsod izstopaš; ob cestah so skopani jarki za kanalizacijo; tudi v mestih povsod koze in kokoši), potem pa te ravno ta preproščina in svoboda ljudi prevzame. Sama sem bila nedolgo nazaj v Gani in lahko povem, da je to zelo raznolika in varna država (nikoli nisem imela nobenih problemov), ljudje so zelo prijazni (če se izgubiš, ti ne samo pokažejo, ampak te celo pospremijo na tvoj cilj, so zgovorni in imajo radi tujce), za videti pa imaš ogromno (na severu Mole national park, na jugu gradove, Kukum national park (canopy walk), sirotišnice za živali,…), ves čas pa se počutiš, kot da bi bil v oddaji na National Geographicu. Morje je okoli Akre onesnaženo in bolj kot ne neprimerno za kopanje, vendar bolj kot kreneš proti slonokoščeni obali, bolj je čisto (priporočam hideout lodge, butre village). Gana je precej enostavna za potovati, povsod najdeš avtobuse, taksije in tro troje, infrastruktura je urejena, saj je to ena izmed bolj razvitih afriških držav. Potrebno pa se je zavedati, da je kljub vsemu to še vedno država tretjega sveta, zato ne pričakuj povsod elektrike, toplo vodo bolj izjemoma, tamponov v trgovinah ne moreš kupiti. V Gani tudi ne poznajo trgovin v klasičnem pomenu besede, vse se prodaja po ulicah, tudi lekarne so večinoma leseni kioski. Hrana je večinoma precej pikantna, vendar skoraj povsod strežejo tudi bolj zahodnjaške jedi (pizza, testenine, pomrfi). Moje izkušnje v tej državi so zelo pozitivne in že načrtujem povratek.
V primerjavi z azijo dražje, ampak kljub temu še vedno zelo poceni za naše razmere. Hrana 3 – 7 ghc, avtobus iz akre do capecoasta 6 ghc, tro tro ji so sploh ugodni, nočitve so nekje okoli 30 – 70 ghc za 2 osebi (v hideout lodge stane nočitev za oba skupaj okoli 15 EUR), je pa čisto odvisno od vsakega posameznika, koliko zapravi. Spominki, verižice, puščice, maske ipd so zelo poceni, vendar je včasih potrebno tudi barantati. Večinoma so stvari vsaj za tretjino cenejše. Dejstvo pa je, da te bodo sem in tja, sploh na začetku, prenesli naokoli, ker cene praktično nikjer (razen v restavracijah in hotelih z meniji) niso fiksne.
Forum je zaprt za komentiranje.