simonov zaliv – cene kopanja
A gre samo meni na živce oviranje prostega dostopa do vode?
Kolikor vem, gre tu za ustavno zajamčeno pravico do svobodnega gibanja po (in ob – 4 metre obalnega pasu) javnem dobru kar voda (morje, jezera in reke) je.
In nikoli ne plačam vstopnine zato, da bi prišel do vode.
Plačam za lepo urejeno plažo, parking, senco… itd… ne pa z adostop do vode.
Rok veš kaj gre meni še bolj na živce? Smeti na plaži, ognjišča na plaži, steklo v mivki in da ne naštevam naprej kaj vse se še najde v ponedeljek zjutraj na plaži.
Res ima vsak po ustavi pravico do dostopa do morja. Nikjer v ustavi pa ni zapisano, da mora biti ta dostop urejen, čist in komunalno opremljen. Na naši obali, ki je tako majhna lahko na čisto vse plaže prideš brezplačno. Čez Belveder prideš v San Simon, čez Križ prideš v Strunjan itn. In veš kaj je rezultat odprtja portoroške plaže (ja ravno zaradi uveljavljanja ustave so jo mogli odpreti). Steklo na travi, steklo na mivki, steklo v vodi. Celo poletje je zaposlenih en kup ljudi, ki čisti svinjarijo. Kdo pa plača te ljudi? Ustava mogoče? In veš zakaj je plaža v Strunjanu lepo urejena in predvsem čista? Ker pobirajo vstopnino. Če želiš brezplačno naprej te pospremijo do začetka neurejene in ja tudi umazane plaže. In prav je tako.
Zame je recimo veliko boljši zakon, ki ga imajo tuje države na tem področju. Za vsak meter plačljive plaže mora biti na razpolago meter brezplačne plaže. Vsak naj se pa potem sam odloča kje se bo kopal. Ni težko uganit kje je večja gužva.
Druga možnost pa je, da država zaposli neko določeno število ljudi, ki bodo držali red na plaži in le ta naj bo potem zastonj za vse. Več državnih uslužbencev seveda pomeni višji davek. Pa spet ni prav:)
Ponavljam, da v osnovi sicer razmišljam enako kot ti. Ker pa imam priliko videti kako izgledajo zjutraj vse te brezplačne plaže podpiram pobiranje vstopnine, ki udari po žepu tudi mene.
Ja, žal je pri tej pravici res takoj “spor” s civiliziranostjo posameznika – to čisto drži.
In glede plaž na morju se tudi strinjam, omenjeno alergijo pa imam iz druge risanke… dostop do rek & potokov.
P.S. Ognjišča na plaži pa mene ne motijo. Najbrž zato, ker mi je nekaj najlepšega sedeti ob ognju ob vodi zvečer – in najbrž tudi zato, ker poznam večinoma predele, kjer pride 1 človek na vsaj 50 – 200 m obale in je to nemoteče.
O Slo obali in njenih aktualnih problemih itak – bolj ali manj – nimam pojma.
Forum je zaprt za komentiranje.