tisti, ki ste bili na škotskem…?kak nasvet?
Ravno sem nazaj iz Edinburgha.
Povratna karta za dve osebi tja in nazaj je bila cca 500 EUR, vsakič je bilo treba prestopiti, štart je bil v Trstu. Dokaj ugodne karte so tudi za Glasgow, ampak nam takrat terminsko niso ustrezale. Ko si enkrat v Londonu je povezav veliko, se splača kar fajn pobrskat (FlyBe recimo ina dosti letov).
Cene so presenetljivo zmerne, saj razmerje funt-evro ni več tako pasje kot nekoč. Veliko pivo v edinburškem pubu stane 3,5 GBP, s tem da je to pinta (568 ml), prav tako se v večini pubov solidno naješ za razumen denar (recimo 8oz ramsteak, spečen kot je treba, s prilogo, 8 GBP – ravno zadnjič sem v enem lokalu v LJ gledala ramstek – 13 EUR, pa ni bilo priloge, ravno tako ne verjamem, da je mel 20 dag). Cene v trgovinah so primerljive, morda je malenkost dražje, vendar težko objektivno primerjam, ker doma ne kupujem v dežurnem marketu v centru mesta. Tam je fino to, kjer imaš v večini trgovin “meal deal” in lahko dobiš recimo zajeten sendvič, pripravljeno sadje (v plastični posodici koščke ananasa in melone, s priloženimi vilicami recimo) in pol litra pijače za 3-4 GBP. Jaz osebno sem si ogledala Edinburgh, Stirling in Rosslyn chapel (DaVincijeva šifra pa to ;)). Vse troje priporočam, če v Rosslyn chapelu ujamete voden ogled ga toplo priporočam, razlaga je slikovita. Vsekakor smo videli dovolj, da se bomo ob priliki družinsko spravili raziskovati tiste kraje.
Glede števila dni težko rečem, ker ne poznam vsega.
Stirling je nama vzel en dan, ker sva še vlake lovila pa še progo so obnavljali in so nas vmes prestavili na buse. Pa tudi sicer je luštno mesto za malo se sprehodit in grad je tako špasen da kar nekaj časa vzame.
Rosslyn je dovolj “u prolazu” ker razen kapele ni ničesar, tako da kakšna urica, dve, več ne.
V Edinburgu sem bila jaz kar nekaj dni, sama sem pohajala (mož je bil službeno), pa ga kar ni zmanjkalo. 🙂 Veliko za videt, res krasno mesto, dva dni po tamalem, odvisno koliko ste si navajeni ogledovat. Muzeji so tam recimo zastonj, pokazat imajo pa veliko… V Edinburgu je avgusta festival, takrat prenočišč ni, pa še cene so bolj navite.
Dan je doooolg – ob 23h še ni popolnoma tema. 🙂
vse je odvisno od tega koliko stvari si želiš videti. najbolje, da si narediš seznam tistega, kar bi rada videla in ugotoviš koliko časa potrebuješ za oglede, prevoze – kako daleč so si znamenitosti narazen.
sama sem v 10 dneh videla cel jug vb, zahod, vzhod, osrednjo vb, plus še cel jug irske ter cel vzhod irske. velika mesta kot recimo london, dublin, brighton, oxford, bristol, birmingham,…pač nisva kaj dosti gledala, bolj sva se vozila mimo pa vsake toliko ustavila vmes, ko je bilo kaj zanimivega. muzeji so dobri, ker veliko vidiš pa še zastonj so, razni parki,…aja pa zapravila sva nekje 2000€, pa skos sva v hotelih spala.
za samo škotsko po moje več kot en teden ne potrebuješ.
Uh, en teden je po moje premalo, jaz sem bila 14 dni, pa mi je sfalilo… Vsekakor pojdi na sever do Invernessa, je ful lepo mestece, pa narava je čudovita, pa kak otoček pogledat ali pa destilerijo viskija. Meni je sever res krasen, tiste dolgodlake krave na pašnikih in hribovitost, res čudovito, pa kot je rekla ravno nazaj, edinburgh je lep, pa dundee… Je pa Škotska bila moja prva destinacija, ko sem začela s popotovanji (pred 17 leti), edina, kamor sem se tudi vrnila (no ja, razen Pakistana) in spomnim se, da sem takrat, kot 18 letna mula, prvič bila v stiku z angleško govorečimi ljudmi, ki sem jih resnično težko razumela 🙂 So pa krasni in zelo prijazni, sploh v kakšnih majhnih obalnih vasicah, ki jih ponavadi turisti zaobidejo…
S kartami boš verjetno najceneje prišel skozi z letom do Londona, potem pa ti priporočam vlak recimo do Invernessa – vzameš povratno karto za vlak london-inverness, lahko pa greš kadarkoli z vlaka, recimo potem greš od inverness do edinburgha, potem edinburgh-dundee, kot pač želiš.
Uživaje!
Jst sem bila že več kot 10 let nazaj in upam, da bom šla lahko spet, ko otroci malo zrastejo. Bila sem 10 dni. Če želiš videti Škotsko nujno na sever. Pokrajina je čudovita. Priporočam otok Sky (mislim, da se drugače črkuje). Pa Velikanove stopinje (čudovita posebna obala), gradovi Loch ness (narava),… Na severu se lahko gre z ladjo gledat tjulne,… kakšno destilarno viskija,
Odvisno kaj te bolj privlači. Mesta so lepa , zgodovine še in še, narava divja. Ma, že pogrešam 🙂
hvala za vse dosedanje odgovore…
-zanima me še kje/preko katere strani ste kupili letalske karte? midva sicer razmišljava o letu v edinburgh s prestopom
-kdaj je vreme najbolj ugodno za potovanje na škotsko?
-kakšne so cene hostlov oziroma b&b?
-imate kakšne izkušnje s šotorjenjem?
hvala vam, na moč:-)))
Najboljši čas je mesec maj, ker potem se zna že vreme kaj skujati – čeprav je tudi junij ponavadi fajn.
Žal ti pa za druge stvari ne morem svetovat, ker imam prijatelje gor – in to vse spremeni.
Aja… karte; Sam sem nazadnje vzel – mislim da – kar Ryanair iz Trsta. Je bilo kar poceni. Se pa ne spomnim če je bila takrat neka kombinacija z Easyjetom.
Sicer je bilo pa včasih OK tudi z Czech Airlines – s povezavo čez Prago.
Za polete je tole fajn povezava:
Forum je zaprt za komentiranje.