kuhanje v avtodomu
Za 1. maj smo uspeli najet avtodom in sedaj me zanima ali imate npr. za kosilo večino jedi rpipravljenih zraven (noter je tudi majhen zamrzovalnik) ali kuhate vsak dan ali večino časa jeste zunaj.
Glede na to, da gremo za 10 dni v tujino, vsak dan niti slučajno ne bomo jedli zunaj, rada pa bi nekaj pripravila že doma (mogoče bolognese omako, kakšen golaž ali paprikaš) – še kakšne ideje, kaj bi lahko na hitro naredila oz. pripravila ž doma in dala v zamrzovalnik?
Hvala vam in lp
S seboj navadno vzamemo nekaj zavitkov zmrznjenega mesa/zrezkov, občasno kakšno že pripravljeno jed (kot si napisala – golaž, bolognese) in kakšne hrenovke/klobasice/polpete, sicer pa ne pozabi na testenine, riž, polento, kakšno konzervo tune, koruze, fižola in graha, paradižnikovega pireja, paštete, sir, salamo, maslo – predvidevam, da boste kruh, mleko (če ne boste peljali s seboj trajnega), sadje in zelenjavo kupovali sproti.
Verjetno gre za podpultni hladilnik, ki ima tisti mali zamrzovalni predal in that’s it. Tako da ravno za cel teden zmrznjenih živil ne boš mogla stlačiti vanj. Omeji se na omake oz. golaž za dvakrat ali trikrat, torej si že sama naštela dovolj možnosti. Mogoče še kakšni zrezki? Aja, pripravljenih jedi ne daj v posode, temveč v vrečke.
Mi večinoma normalno kuhamo, si pa malo skrajšamo zadevo tako, kot je zgoraj napisano. Včasih vzamemo od doma tudi kaj takega kar stoji par dni – npr. kakšne sarme, ali szegedin – kar lahko že prej nakuhaš v večji količini.
Če ti za to zmanjka prostora v hladilniku lahko pelješ s seboj tako, da cel pisker postaviš v pomivalno korito v kuhinji in ga založiš s krpami, gobicami, itd.
Ven hodimo jest redko – zaradi cen in zaradi možnosti vlomov v avto na kakšnem parkingu, če smo v bolj naseljenih krajih – sploh v It in južni Fr.
P.S. v zamrzovalnik lahko daš tudi cmoke – npr. slivove.
Naj priporočam še:
– testenine s sirom (lahko še s pršutom)
– hrenovke (če jih imate radi, pri nas si jih otroci kašen dan na potovanju prav zaželijo)
– narezani končki mesa za rižoto (riž, piksna graha, en korenček, paprika)
– jajca pridejo prav (za zajtrk, za sataraš – zelenjavo narediš doma in daš v skrinjo)
Ven hodimo jest redko – zaradi cen in zaradi možnosti vlomov v avto na kakšnem parkingu, če smo v bolj naseljenih krajih – sploh v It in južni Fr.
Mal me je zbegal tale tvoj stavek: kako potem vi potujete? Greste povsod okoli z avtom in ga nikoli ne zapustite, ker se bojite vlomilcev? Se pravi, da si mesta in pokrajino ogledate skozi šipe?
Z avtodomom sicer še nisem bila, bi si pa predstavljala, da vzamete s seboj kolesa in potem kolesarite po mestu, avto pa pustite na kakem parkingu – ali kako?
Mi smo vedno hrano ‘vkuhavali’.
Se pravi skuhali golaž, paprikaš, kakšnega piščanca v omaki že doma in to dobesedno vložili v steklene kozarce, kot bi npr. kompot. Drži vsekakor dovolj dolgo za 10dnevne počitnice, pa še ni treba imeti hlajeno/zmrznjeno, ka posebej poleti na jadranju prav pride.
Potem samo skuhaš prilogo in pogreješ meso.
Jaz pa nisem pristaš tega kuhanja za 10 dni vnaprej (izjema so razni segedini in golaži). Piščanec v omaki je narejen v 15-20 minutah iz nule kar je popolnoma enako, kot če ga moraš odmrznit in pogret. Raje vidim, da je frišno.
Enako velja za omakce za makarone. Narežeš 3 paradajze in odpreš konzervo tune, vse skupaj prepražiš na čebuli. Ne pa neke zamrznjene bolonjez varjante.
Se strinjam. Mi sicer ne potujemo z avtodomom ampak s šotorom, ampak čist nikol ne vlačimo hrane s sabo. Razen kave in sladkorja, pa sol, poper in domač kis. Za zlato rezervo imamo pa vrečko testenin in eno polivko v konzervi, če se kdaj zgodi, da ni možnosti sproti kupit. Sicer pa sproti nabavljamo lokalno hrano in sproti kuhamo, saj je kup stvari, ki se jih da na brzino pripravit na malem koharju. Včasih gremo seveda tud ven jest. Tudi stikanje po tržnicah in lokalnih trgovinicah in pokušanje lokalnih dobrot je za nas del potovanja.
No, z avtodomom je (po)potovanje vsekakor udobnejše kot s šotorom, tako da ju malo težko primerjamo.
V avtodom lahko zbašeš (do dovoljene teže) kar nekaj hrane, zaradi česar ti potem ni potrebno ob vsakem postanku iskati trgovin in razmišljati, ali bo kuhano, še preden se od lakote vsi stepemo :).
Mi potujemo z avtodomom in vsekakor obiskujemo tudi različne tržnice po tujini, ni pa nakup hrane ena prvenstvenih nalog na potepih. Pravzaprav se s hrano ukvarjamo minimalno, saj si želimo čimveč videti in doživeti.
A lokalna kulinarika pa zate ni del tega doživetja? Saj to ne pomeni, da lutaš po supermarketu sredi Provanse in obupuješ, ker nimajo Mlinotestovih rezancev.
Čar potovanja je zame tudi to, da spotoma kupimo lokalno hrano in jo sprobavamo. Ni šans, da bom sredi Provanse recimo jedla od doma pripeljan segedin. Oziroma, mogoče enkrat. Sicer grem pa tja tudi zaradi hrane in pijače, to me vleče še bolj kot cerkve in muzeji in mestna obzidja.
Še dobro, da popotujemo vsak po svoje 🙂
Mi si ogledujemo muzeje na prostem, galerije, eksperimentalnice, druge bolj tehnično naravnane muzeje, naravne znamenitosti, plezamo po hribih in se spuščamo po dolinah, plavamo po morjih, rekah, jezerih, se družimo z domačini..
Ja, seveda poskusimo lokalne specialitete in seveda kupujemo hrano v lokalnih trgovinah.
Hočem povedati le, da nas ob prihodu v nek kraj ne zanima toliko, kaj bomo jedli (oz. kaj bomo kupili), temveč kaj bomo videli. To si lahko privoščimo s polnimi trebuhi hrane – ja, od doma :):
[/quote]
Neeee…, ga zapustimo, ga… samo raje ne zvečer/ponoči in ne na mestih ki jih ocenimo (ali pa so znana kot taka) za nevarna za vlome. In to je največkrat ravno na parkingih ob mestih, ki so primerni za it na večerjo.
Zvečer ga najbolj komot zapustim če je za kakšno ograjo (npr. v campu ali na varovanem parkingu) ali pa če je okrog avtodomarska druščina.
Mi pod “čimveč videti in doživeti” štejemo tud raziskovanje lokalne kulinarike, pa naj bo po tržnicah, kakšnih fajn domačih trgovincah, obisk domačih gostilnic …
In kuhanje nam je tudi del popotniških in počitniških doživetij.
Bi rekla, da je filozofija potovanja s šotorom in avtodomom zelo podobna (hišo, malce različno pač, voziš s sabo). In jaz tudi, če bi šla na pot z avtodomom, ne bi vlačila s seboj domače hrane. Ravno zaradi zgoraj navedenega.
Ampak smo pač različni, eni pač poskušajo hrano odpikat čimhitreje in čimbolj poceni (čeprav tud tista od doma prinešena ni zastonj) in so jim na potovanju bolj pomembne druge stvari, mi pač tudi prehrano vključimo v potovanje kot eno izmed lokalnih “znamenitosti”.
Ne zanašaj se preveč na zamrzovalnik,ker temperatura ni stalna/plin,akumulator,elektrika/hladilnik preklapljaš odvisno od tega ali se voziš ali stojiš! Mi vedno naredimo jedilnike po dnevih že doma,par dni stoji kuhana hrana v zamrzovalniku ali v hladilniku,potem pa ideje s testeninami,vakumske klobase za kuhanje,skuhali smo krompir,ko smo zajtrkovali,ga zaščitili,da se ni preveč ohladil in kupili pečenega piščanca v trgovskem centru.Če ne greste v Skandinavijo,ki je draga,potem vse gre z malo iznajdljivosti !
Forum je zaprt za komentiranje.