Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice potovanje 5-čanske družine-kam

potovanje 5-čanske družine-kam

Radi bi nekam odleteli, letos avgusta. Prvič, še nikoli nismo namreč leteli skupaj. Otroci (3,12 14) pa to že kar nekaj let prosijo.Mislili smo na Kubo, pa smo izvedeli, da tam morda ne bi bilo najbolje za otroke, ker je razen v turističnih območjih zelo velika revščina, pa ne vem,kaj bi otroci lahko od tega odnesli ( pa ne mislim, da bi jih morali vesa čas bombardirati s prestižnostjo).
No za zapraviti nimamo veliko denarja, kaj predlagate?Mislila sem ZDA ali Brazilijo ali Novo Zelandijo vendar mora biti varno, za 15 dni – in ne predrago.In da imajo tudi otroci kaj od tega.
Hvala za vsak vaš namig.

Mi smo bili z otroki v ZDA in na Novi Zelandiji, v Braziliji pa ne, tako da sem težko objektivna.
Nova Zelandija je absolutno sanjska, varna in sploh ne draga dežela (za popotnika precej cenejša od Slovenije). Težava je v tem, ker si napisala, da nimate veliko denarja. Mislim, da bi vas samo letalske karte stale preko 1.5 mio Sit, poleg tega je 14 dni za NZ res premalo. v ZDA lahko prideš skozi dosti ceneje, seveda pa je odvisno od tega, kaj tam želiš početi.
Ne pozabi tudi, da je na Novi Zelandiji zdaj že skoraj zima (boste smučali?)

Mislim, da moraš malo bolj definirati kaj misliš s tem, da ni predrago. To je zelo relativno. Letalske karte za 5 ljudi za čezoceanske lete verjetno niso ravno poceni.

Lp

Ja, za 14 dni pripravi kar 7000 € proračuna + še nekaj za sproti (spominki, …). Priporočam Tajsko (Bangkok + Phuket), Kuba (edino Varadero), Brazilija za otroke ni – je res preveč nevarno, drugače pa še Mauricius, Dominikanska republika, drugače pa imam jaz v planu z mojimi 3 otroci ZDA – Miami : tam je res veliko stvari za videti in početi: razni zabaviščni parki, filmiski studio, “vesoljski” center Cape Caneveral (zdajle res ne vem, kako se vse napiše)…
Aja, mogoče še Mehika.

Ampak to te res pride vsaj 7000 € (sedem tisoč, da ne boš mislila, da je ena ničla preveč – haha).

Mogoče še to: za avgust si mogoče za vse to že rahlo prepozna, ker so ponavadi vsi leti že zasedeni, pa še težko boš našla družinske sobe v hotelih (edino. če greste s šotori???).

preveč splošno sprašuješ … kaj vas zanima? kam si sploh želite? v razviti svet, morje, otoki, divjina …?

Moj favorit je itak Bali (sploh za otroke) … takoj za njim pa Malezija … do tja je kar drago … čeprav če vplačaš karte v kakšni TA kjer imao aranžmaje tedenske niti ne pride tako zelo drago (za vas sigurno čez 1MIO) … tam pa je poceni, sploh Bali.

Malo tu, malo tam: na Floridi na pozabi na Everglades in na plavanje z delfini! Zdaj so za Florido karte res smešno poceni.
Za Tajsko se pa priporočam za kak nasvet, ker bi tudi jaz rada šla z otroki.

tajska je še kar … no zame velik preveč skomercializirana in ni več kotička kjer bi bila pristna Tajska.

ko prideš v BKK greš na Kao san RD. poceni prenočišča in se malo zorganiziraš ( v kolikor nimaš že prej narejenega plana). Meni sta obe obali všeč .. bila na Ko Tao ( samo takrat niti elektrike še ni bilo tam, danes je že vsa moderna infrastruktura ) In Ko Phangan …
Na drugi strani pa na na Lanti in okolica Krabija (uau super!!) samo velik preveč skomercializirano že pred leti!

Nazadnje ko sem bila na Tajskem mi je bilo še najbol všeč v mestu Phang-Nga – ki je na sredini med Krabijem in PHuket-om. Bilo je še najbol … tajsko 🙂

sever Tajske je tudi OK. Ogromno transvestitov 🙂

drugače pa ti priporočam Vzhodno obalo Malezije …

kaikoura, kaj misliš s tem, da so za Florido letalske karte res smešno poceni?

Jaz sem dobila tole ponudbo od Kompas-a, če bi se odločili za potovanje 4.5. (no očtno se nismo, ker tu pišem…).

Cena letalske vozovnice:
odrasli: 438 € + 60 € stroški rezervacije + pribl. 200 € letaliških pristojbin na osebo
otroci: 294 € + 60 € stroški rezervacije + pribl. 200 € letaliških pristojbin na osebo

JP 450 04 MAY Ljubljana-London LGW 07.25-08.45
BA 2037 04 MAY London LGW-Orlando 11.05-15.20
BA 2036 09 MAY Orlando-London LGW 17.25-06.30+1
JP 451 10 MAY London LGW-Ljubljana 20.45-23.50

Se pravi iz Ljubljane v Orlando.

To, da jih zdaj, ko ni sezona za Florido (ker je pač tudi drugod v ZDA poletje), jih lahko kupiš za manj kot 500 EUR, kar za druge kraje v ZDA ne bi mogla reči (ali pa jaz ne vem). Poglej malo na travelocity in si izbiraj karte, glej različna letališča in različne termine. Vzame nekaj časa, ampak se splača.

Kaj straoške rezervacije računajo? Punce karte kupujte samo preko interneta, v večini primerov tudi od agencije dobiš samo še print, ker so zdaj večinoma elektronske karte v rabi.
B, hvala za inf o Aziji, zvečer bom tudi jaz sedela za kompom, zgleda, in primerjala cene. V bistvu je treba priti samo do prve točke, kjer leti airAsia, potem gre pa samo naprej, ane? Malo sem poenostavila, ampak kjer človek manj komplicira, se bolje izide :-)))))

itak … manj ko kompliciraš lažje ti je v lajfu :)))

Azija je nora in ko si enkrat tam, te nosi azijski tok naprej 🙂 tam vse klapa vse se izide in čas teče tako zelo počasi da ti je vse kul 🙂

Letiš lahko tudi kam v evropi (skandinavija, irska,islandija,…) – Ste si vse že ogledali? Malo denarja…čuden kriterij. Ko potuješ s petčlansko družino, se ne da z malo denarja.
Za izven evrope si že zdavnaj prepozna. Že v aprilu je večina normalnih letov iz evrope polna – sploh proti ameriki.
Brazilija pa je za otroke prenevarna.

B, ena taka simpatična energija veje iz tvojih sporočil, da me ima, da bi poletne počitnice prestavila na zimo (seveda je treba še ostale prepričat, ampak to ne bi smelo biti preveč težko).
Azije res ne poznam, razen parih velikih mest (ki jih tudi ne poznam, samo tam sem bila v resnici), tako da se mi niti ne sanja, koliko denarja bi morala planirati. Kaj praviš, takole od oka, za pet ljudi za en mesec (brez letalskih kart), od – do denarja?

uh si me našla, ha ha … azija je tako kot evropa … zelo različni standardi in cene tudi.
potem je še odvisno kakšen konfort si vi želite 🙂

midva sva prvič tam živela na budgetu 5$ na dan za dva s spanjem in transportom (velikokrat sva se na busu vozila s petelini in kakšnim prašičkom) 🙂 verjemi da je bilo nepozabno in ogromna avantura. Ko smo šli s tamalim smo malo bol pazili – budget cca. 10-15$ na dan, skupaj s prevozi, naredili smo res kilometrine (rentali avto/motor, nočni avtobusi, ladje …) – je pa tukaj všeteto več držav z različnimi cenovnimi standardi.

Če me sprašuješ za JV Azijo … Tajska sploh ni poceni – še vedno pa ceneje kot pri nas 🙂 … Malezija tudi ne (vzhodni del je cenejši, bol tradicionalen, muslimanski), Singapore je hudo drag, tudi poceni prenočišč ni več … je pa za pogledat.
Indonezija je od vseh teh držav še najcenejša, pa tudi najmanj razvita, zato še bol privlačna 🙂

Jaz bi si recimo želela v Burmo (nisem še bila), po moje je tam vse zelo poceni in še zelo pristno. Kambodža in Vietnam sta tudi že precej turistična.

glede stroškov je tako da je vse odvisno od vašega željenega udobja … lahko najameš bambusov bungalov na plaži v vasi za par $ (pravljica itak!), ali pa sobo v mestu za nekoliko več denarja (mi smo ob koncu sezone na Lanti /Tajska najeli čisto nov bungalov na plaži za 3$) … lahko ješ zunaj na stojnici ko pred tabo naredijo nudle z zelenjavo ali karkoli za res drobiž (taka hrana je itak najvarnejša!!), lahko greš v lokal, kjer ješ za veliko več denarja (za nas še vedno ne ravno drago) … vse je tudi odvisno od letnega časa ko si tam.
Tajska je najbolša od Novembra do aprila … Malezija je odvisno od lokacije kam greš, ampak tam izrazitih monsunov načeloma ni ( no ko sem bila jaz tam je en teden neusmiljeno deževalo :), Bali recimo ima vrhunec sezone Julij in Avgust, ko je tam tudi vreme najboljše … mi smo bili aprila, ko je bila v zraku skoraj 100% vlaga in ni bilo ravno prijetno 🙂 – perilo se na soncu v dveh dneh ni posušilo 🙂

če te kaj konkretnega zanima kar prašaj …

No, ker si se že ponudila, bom pa res vprašala, drugače mi je bilo že malo nerodno :-)))))
Torej, ker praviš da je na Baliju poleti sezona (ja, zdaj vem, zakaj so karte malo dražje), me zanima tole:
– če kupim samo karto (se pravi, letim od danes na jutri po najcenejši varianti) in sploh nisem pripravljena na pot, priletim na Bali: kaj potem?
– se mi za tri tedne splača?
– standardno vprašanje: koliko denarja potrebujemo za 5 ljudi (low budget, ker smo brez zalog)?
– na kaj je treba biti pozoren? Bom bolj butasto vprašala, ker o Baliju res nisem razmišljala (do danes :-))) A so komarji? A se je treba kaj cepit? Katero vodo pijeŠ? Vem damo, da plavat ne smeš, zaradi tokov. A se kje lahko vsaj v vodi namakaš?
No,mislim, da potem pa že vse vem :-))) ko mi na to odgovoriš.
Ej, pa res hvala!

Eh, sej sem vedela, da sem nekaj pozabila.
Namreč, zakaj sprašujem. Ker če bi se odločila za Bali, za prmej pred vzletom ne bi prebrala niti enega vodiča, zato ker potem zgleda že vse tako znano in ni nobenega presenečenja. Jaz bi enostavno rada bila tam (pač, kjerkoli, npr. na Baliju, ker še nisem bila), ne bi pa letala od ene znamenitosti do druge, ker potem mi vedno zmanjka časa in sem se tega enostavno naveličala. Se pravi, če kaj vidim, prav, drugače pa itak stvari kar mimo pridejo.

ma ti kar prašaj … je fino obujat spomine :))

Bali se sliši kot ena taka fensi in zelo turistična destinacija, pa je daleč od tega! Tam je turističen samo en manjši del južnega dela otoka, drugač pa je vse še zelo zelo pristno … ljudje naravni in nenormalno ustržljivi in prijazni. Nori na otroke. Nama so pri obrokih malega vedno pomerkali, ko se je on že najedel. Prav vsak dan se na otoku vrstijo neke ceremonije za njihova božanstva … nič za turiste, vse za njih. Imaš templje kamor turisti sploh nimajo vstopa. Po otoku prav povsod pa se posluša glasba iz njihovih inštrumentov (gamelan), ki res ostane v spominu …

Mi smo šli tja točno en dan pred njihovim novim letom, pa smo zato rezervirali po netu en bungalov za en teden … in so nas prišli lastniki iskat na letališče. Tako je povsod … ti se zmeniš z lastniki prenočišča kar po netu in potem te pridejo iskat … ostaneš tam nekaj časa .. potem pa naprej. Če imaš Lonely planet vodič tam malo pobrskaš … drugače povprašaš druge popotnike ali enostavno greš malo prečekirat katera prenočišča so ti všeč in tam pač ostaneš.
Zdej ne vem kaj si vi želite od dopusta … ampak morje na Baliju res ni nekaj kar bi lahko hvalila :), čeprav kopali smo se vsi in tudi čisto je … samo daleč od plaž Tajske, Filipinov ali Malezije recimo …
So pa ljudje, kraji, način življenja …

3 tedne je čist ok če se mislite seliti po otoku. Mi smo bili z 2-letnikom en mesec, pa bi komot ostali še enega :))) želeli smo si it tudi na Lombok (sosednji muslimanski otok, kamor greš s trajektom – tam baje pa so ful lepe plaže), pa potem nismo šli. Ko si na Baliju pozabiš na uro in čas, ker tam smo se recimo 60 km vozili 8 ur 🙂

za naše pojme je izven turističnih središč precej umazano in marsikje smrdi po smeteh … kar je malo moteče …

o denarju ti res ne vem povedati … mi smo zamenjali 4 kraje/ prenočišča
– južna obala – Sanur – bol turistično 20$ bungalow z zajtrkom in klimo, bazenom, pa tamalemu so skos delali neka jajčka in ga cartali … vse brezplačno
– Ubud – noro mestece v notranjosti – 13$ na noč z zajtrkom, klime ne rabiš, bazen, tropsko sadje ves dan na razpolago …
– Padangbai – tradicionalen bamboo bungalov na plaži, brez oken na kolih … z zajtrkom v sobo, 7$ (cene je skupna, za vse 3 osebe) – iz tega mesteca/vasi pelje trajekt na Lombok. Tukaj smo tudi našli našo sanjsko plažo :), recimo teta, ki na plaži prodaja tropsko sadje (ananas, kokos, banane, lubenice, mango papaje … ) ti sadje pripravi/olupi/razreže … in proda za takratnih naših 30 sit. Okus pa itak ni primerljiv s tem kar dobiš tukaj.
– Kuta – južni najbol turistični del – tu so bili pred leti bombni napadi … tu dobiš prenočišča za kakršenkoli denar …

hrana kot sem rekla … odvisno – mi smo se na ulici najedli za 1$ (njihove juhice so ful dobre, pa nudli in riž). Imaš tudi trgovine 7eleven, odprte 24/7, kjer prodajajo recimo evropske fast food (hot dog, burger, razne instant juhe si lahko pogreješ, tople napitke …), ti pogrejejo in je za en vmesni obrok, ni drago.
drugače tam ješ Nasi goreng (riž) in Mi goreng (nudli) na miljon načinov … vse pa sanjsko dobro :)))

Mi smo bili tam takoj po deževnem obdobju, ko naj bi bilo največ komarjev, pa jih sploh ni bilo veliko. Cepili smo se za HepatitisA.Malarije na baliju načeloma ni, vsaj v naseljenih predelih ne.
Voda samo ustekleničena (kot povsod v tretjem svetu). Mi smo popili ogromno sveže iztisnjenih sadnih sokov, kar vodniki načeloma ne priporočajo, pa nobenemu ni bilo nič.

ma sem naložila :)))

če želiš slikce pripiši mail …

he he … Bali je zate :)))

tam povsod naletiš na nekaj zanimivega … planiraš pa težko, ker avtobus pride ali pa ne … njihovi taksiji – Bemoti ustavijo ali pa ne … cesta je prevozna ali pa ni … to ti je Bali 🙂

Zelo se splača iti tudi na cape verde med oktoberskimi počitnicami, saj ni prevroče in ni premrzlo in je približno 33-36 stopinj.
Prejšno leto smo bili in posebaj otroka sta bila zelo navdušena ;).

BOLJ PODROBNO:
Sicer smo šli iz Italije-Milana ( letala letijo tudi iz Zagreba) z letalom v Maroko kjer smo morali “tankati” in nato smo leteli neposredno na otok Sal v Cape Verde (organizacija v letalu je bila zelo slaba saj je tista firma letala s katerim bi morali leteti šla v stečaj in so nas nastanili v zelo slabi boing – To je edino bilo slabo na celotnem dopustu 😉 ) Ko smo prišli s kombijem do hotela Crioula=**** so nas presenetili z pizza pogostitvijo saj smo bili v letalu skoraj 6h. Nato smo dobili ključe hotelske sobe in zapestnice ki ti pripomorejo imeti v hotelu allinclusive-se splača. Ko smo vstopili v prečudovito sobo smo odložili stvari in si še šli ogledati hotel. Osebje je zelo prijazno. Hotelski obroki so bili iz Italjanske kuhinje in posebaj ukusno-še moj mož, ki je zelo kritičen glede hrane se je lahko najedel ( včasih pa še celo preveč ). Plaža je bila 30m oddaljena od našega hotela. Plaža je bila božanska pa morje tudi, saj je bil pesek bele barve morje pa čisto tak da si lahko vse videl kam stopaš in take…Če pa omenim del otoka kjer ni od oblasti hotelov pa je taka revščina…Nekateri niti hiš nimajokaj šele pitne vode.
Čez nekaj let se bo pomoje zelo spremenilo saj že gradijo veliko hotelov- je pa bistvo da več turistov bo bolj bodo cape verdski otoki zgubljali svoj čar.
Je pa tudi nekaj zanimivosti kot jje naprimer”željva porodnišnica”,….

P.S.
Mi smo se odločila da bomo še ziher obiskali cape verde in sicer tudi kakšne druge otoke kot so npr. Boavista ,…..
Upam da sem vam s tem kaj pomagala pri odločitvi kam za oktoberske počitnice.
L.P.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close