kefalonija, samos
Na Samosu sem bila lani. V mestecu Kokkari. Bila sem v predsezoni, konec junija. Mestece je zaspano, dogaja se skoraj nič. Za kakšno hudo dogajanje je treba vsaj do Pthagoriona (pozabla kako se napiše:-)). Hodila sva na 10 minutk peš oddaljeno nudistično plažo. Urejena, voda čista,… brez pripomb. Otok sva predelala podolgem in počez z motorčkom. Tam se seveda vsi prevažajo z njimi. Se jih sigurno splača najeti.
Aja, šla sva z agencijo Intelekta. Hrana je odlična, če ti seveda odgovarja njihova kuha, plaže so krasne, lani ni bilo drago. Ampak se mi zdi da so letos dvignili cene. Letos sem bila na Kosu in je definitivno dražje v primerjavi z lanskim letom.
Če bosta šla, morata nujno do Coctail bara (je najbolj urejen, ga ne moreta faliti) v centru. Lastnik je grk, ki je študiral v Beogradu. Se boste takoj “pobrali” ko bo zaslišal slovensko besedo.
Pravkar sem se vrnil s Samosa (julij 2009).
Najprej prebereš vse po vseh forumih in si totalno zmeden. Eni Samos hvalijo, drugi grajajo, vsake oči imajo pač svojega malarja. Moje izkušnje:
Samos me je očaral! Samos te ne fascinira od začetka – Samos ti počasi zleze pod kožo.
Res je – na severni obali piha, kar pa ni moteče. V poletni vročini je bolj moteče, ko ne piha. Valovi so na severu veliki, na vzhodu (proti Turčiji) pa je morje hladno; toda vse to je Samos in nič od tega me ni motilo.
Definitivno je Samos otok za preživljanje mirnih počitnic. Na njem je nekaj Nemcev, ni pa trum pijanih Angležev (Jonski otoki!). Domačini so prijazni, hrana dobra, cene pa povprečno grške. Za veliko pivo (Mythos, Amstel) plačaš od 2 evra (gorska vasica) naprej. Povprečno – 2,5 evra. Kava je grško draga – ledena, razni šejki – od 2 do 3 evre. Tudi cene v ostali Grčiji so podobne in če koga to moti naj rajši ne hodi v Grčijo.
Tudi cene hrane so grško povprečne. In še: dobra giros pita v Kokkariju – 2 evra. Pač pa je poceni rentanje avta – Yaris je bil 30 evrov, kar je, po mojih izkušnjah, relativno malo.
Midva z ženo sva bila v Kokkariju, na severni obali.To je prekrasna, skoraj idilična ribiška vasica. V pristanišču so prekrasni pejsaži in malo reklame – kavarna Wave, ki jo vodi zelo prijazni Grk, ki govori dobro hrvaški – je poročen z Dalmatinko. Pozna Slovenijo, pravi, da sta ga dva starčka iz okolice Kopra hotela posvojiti. Tam se počutiš res domačega. Dobra kava, prekrasen razgled na morje, umirjena glasba – samo čas si je potrebno vzeti. Možakar izgleda kakor, da je pravkar prišel iz hipijevske komune – dvajset let pozneje.
Kaj si ogledati? Tri gorske vasice: Ampelos, Manolates in Vourilotes. Dostop do Manolatesa je po gozdu – sijajno. Zgoraj so tavernice – priporačam jo v Ampelosu – zelo prijazni. V Ampelosu najdete tudi vodnjak, kjer lokalni posebnež, ki dobro govori angleško hladi vino, ki ga lahko poskusite.
Na severni strani se zapeljite naprej do Potamija in še malo naprej in si oglejte slap, je dobro označen. Dostop do slapu je zelo prijeten po gozdu, vendar imejte kopalke, ki jih boste potrebovali za zadnji del poti.
Obvezno si zvečer omislite posedanje na vaškem trgu v mestecu Mitilini v notranjosti otoka; če vas seveda ne motijo trume starih, prijaznih Grkov.
Vreden obiska je tudi Samos in promenada, vendar pa na obalni cesti, takoj na začetku štiripasovnice (zraven je neka banka) lahko naletite na tradicionalno taverno, kjer Grk zvečer peče ribe kar zunaj, na majhnem žaru. Poskusite!
Znamenitosti si oglejte, čeprav niso bogve kaj. Do Pitagorine jame v hribih je dostop obupen – s skuterjem nemogoče, z avtom komajda, vendar tam ni kasko kritja (droben tisk na pogodbi!). Če se boste odločili za ogled Eupalinosovega tunela si nad njim oglejte še samostan ob in v jami.
Južna obala me ni fascinirala in tudi večje gorske vasi ne (npr. Pyrgos, Platanos).Tudi mesto Pitagorion ni nič posebnega.
Izbira hotela: če ste turist tipa all inclusive potem izberite hotele okrog Pitagoriona: če pa želite bolj raziskovalne počitnice pa hotele v Kokkariju.Mi smo bili v “Hotelu” Dina – poceni, čist in vzdržnih 200 m od obale.
Kaj mi ni bilo všeč? Intelektini izleti – obupno dragi, posebej če vidiš kaj nudijo. Na Patmosu in v Turčiji bodite pripravljeni na hudo vročino.
Grški zajtrk – tradicionalno zanič (puter in marmelada – vsak dan).
V mestih občasno ponekod dejansko smrdi – kar v hudi vročini ni presenetljivo. Najem dveh ležalnikov in marela stane 4- 5 evrov na dan, da se kopati tudi kje drugje.
Na koncu bi le poudaril: Samos je poseben in grški. Grškega ga delajo predvsem ljudje.
Lp, Drago
Oba otoka sta zelo lepa, a vsak po svoje. Samos ti, kot je rekel Drago počasi zleze pod kožo, nič posebnega a prijetno, lepo domače in predvsem ne predrago. Obvezno je treba poizkusiti njihovo sladko samoško vino (zelooo sladko), za slapove so ti tudi napisali. Morda bi omenila še spektakularen pristanek z letalom (letališče menda velja za eno bolj zajebanih v Grčiji). Mi smo sicer bivali v glavnem mestu, a ogledali smo si ves otok. Le nekaj je pomembno – izogibaj se izletov, ki ti jh skušajo prodati razni vodiči – zmeni se pri domačih ponudnikih ali raziskujta sama. Razlike v cenah so neverjetne – pri izletu v Turčijo je bila kar 100%. Potovali smo z Intelekto. Še ena prednost je ta, da res ni podivjanih Angležev.
NA Kefaloniji smo bili lani v lastni režiji s svojim avtom – dostop je malce dolgotrajen (cca 36 ur na poti) a otok s svojo lepoto poplača vse. Bivali smo v Lixouriju – bivši prestolnici. Ljudje prijazni in v začetku julija še ni bilo nobene gužve. Cene normalne – večerja za odraslega z vinom vred cca 10 E, girosi po 1,5 – 2 evra…Otok pa lep, tudi če ne visiš vsak dan na oni plaži kjer je kapten Cordelli razstavil bombo. Je pa precej večja od Samosa, zelo gorata. Izognit se je treba samo Fiscardu na severu otoka, ki je kao monden in ima navite cene.
Zdaj se pa odloči he he…
Na Samosu in Kefaloniji sicer nisem bila, pač pa na kar nekaj drugih grških otokih. Povsod je kaj za videt (tud npr. na čisto majčkenem Santoriniju), koliko poležavaš, je pa odvisno predvsem od tebe. Mi (v 1 tednu) vedno za kakšne 3-4 dni rentamo avto in se potepamo okoli, malo je pa tud lenarjenja na plažah. Imam pa prijateljico, ki je obredla že en kup grških otokov (po 14 dni), tud Kefalonijo in Samos, pa več ali manj samo poležava.
Padla je odločitev za Kefalonijo. Pa tudi Samos bo prišel na vrsto, samo ne to leto.
Nagibam se k temu, da bi se nastanili v kraju Sami, predvsem zato, ker ni turistično naselje, da bi vseeno bil večji stik z domačini in pa da bi od tu tudi otok raziskovali… Ali kdo pozna ta kraj in morda tudi hotel Pericles? Na natu sem dobila raznorazne opise tega hotela. Zanima me še mnenje Slovencev. Kaj pa skuter – bi bil iz tega kraja ok, ali je vse predaleč in bi morali najeti že avto? Ali kdo pozna kakšne dobre rent a care v Kefaloniji ali pa morda katere odsvetuje?
Dobrodošla vsa mnenja, ki bodo meni in ostalim v pomoč.
tudi jaz sem bila na kefaloniji. se mi zdi da je cel otok bolj miren. gotovo je odvisno tudi kdaj greš. midva sva bila začetek septembra, ni bilo veliko turistov in tudi vreme ni bil ne vem kaj. če bi šla pa še enkrat bi šla pa čez v lixouri ali južno (scala), tam se mi pa sploh zdi da je mir. pa scala in ta južni del je tako neskončen, plaž neomejeno. rentala sva pa midva avto in sva bila zadovoljna, samo midva sva bila v lassiju.
Vidim, da se vas je za letos večina že odločila. Jaz sem bil tudi na Kefaloniji, pred desetimi leti. Res drži, da je otok najlepših plaž in najgrših hiš. Slednje je posledica potresa v petdesetih letih, ko je bil praktično otok porušen in so na hitro zgradili večino hiš. Na Kefaloniji, ki je zelo velika so bolj zanimivi naravni pojavi (pretakanje vode – mislim da se imenuje Katavotres???), neka kraška jama, ki pa v primerjavi z našimi ni prav nič posebna….. in še nek samostan. Tam moraš nujno rentati avto, drugače ne vidiš nič. Jaz bi ga rental vsaj za pet dni.
Luštkan enodnevni izlet je tudi na sosednjo Itako, muzej v katerem hranijo ploščico z Odisejevim podpisom……
Za Samos sem že opisal svoje vtise. Letos potujem na Lefkas, z lastnim avtom (po jugi dol, vzhodna Makedonija, izvir Vardarja, Ohrid, Bitola, Epir, en teden Lefkas – apartma Kostas in še nekaj …in Albanija Črna Gora, Bosna nazaj. Če ima kdo kakšen nasvet kaj se na tej poti res splača videti naj napiše. Lep pozdrav vsem. Drago
Da, kar na Intelekto sem stopil. Okrog 180 evrov po osebi, za teden. Ni ravno poceni (da bi se vrgel na tla), a so mi bili apartmaji všeč, vsaj po slikah. In še to (malo reklame, a dobronamerno) – z Intelekto nisem imel slabih izkušenj. Njihovi izleti na destinaciji so obupno dragi, pa jih pač ne vzameš. Napišem, ko se vrnem. Lp, Drago
Drago Prekmurje, hvala za informacije o Kefaloniji. Upam, da bo kljub vsemu dovolj za videt, če ne drugega za raziskovanje dobre hrane, kar je tudi zelo pomembno.
Me prav zanima, če je kdo šel na tist hrib, ki je tam, se pa ne spomnim imena.
Tudi midva sva se odločila za Intelekto – predvsem zato, ker je imela nižje cene in enako ponudbo kot druge agencije. Vtis za destinacijo in ponudnika pa povem na koncu.
Vrnil sem se včeraj, 4100 km balkanskih “cest” je za mano. Avantura na kvadrat, vsaj za Evropo.
Vidiš ogromno, spoznaš zanimive kraje in prijazne ljudi – celo neverjetno prijazne, napr. v Albaniji.
Lefkas je lep, klasično jonski, ni se mi pa zdel nič posebnega, precej podoben Kefaloniji, rekel bi da nima duše. Apartmaji Kostas in Sophies so solidni, bazen, večinoma Nizozemci. Je pa nekaj – če kdo namerava na Lefkas in bo stanoval v Nidriju (tu je največ turističnih kapacitet) – ob tem kraju ni praktično nobenih plaž v okolici nekaj kilometrov in je potrebno imeti prevozno sredstvo, da se voziš na precej oddaljene plaže na Z in SZ otoka. Ceste so vijugave, vzponi veliki, otok je zelo gorat. Ne vem, če je bil občutek tak, toda Grki tudi pretirano prijazni niso bili – sicer profesionalni, a nič več kot to. In še nekaj – Grki so spet dvignili cene, te so zdaj že take, da me Grčija naslednje leto skoraj zagotovo ne bo videla. Mi smo bili štirje in če bi jedli samo zunaj bi samo večerja stala 60, 70 evrov in to ne preveč razkošna. Pivo v Lefkasu – 3,5 evra, kepica sladoleda (sicer velika in dobra) – 2 evra; o hrani ne bi, ker večerje (meso, priloga, solata, sladica, pijača) praktično ne dobiš za manj kot 20 do 30 evrov.
Pretiravanje s cenami pride do izraza, ko jih primerjaš z onimi na Balkanu (v Bitoli sva z ženo pristala na čevapčičih s kajmakom, vzela “gravče na tavče – prebranac”, makedonske solate ter spila tri velika piva in za to plačala neverjetnih 8 evrov, v restavraciji v centru mesta, z muziko in pjevačico, ki je pela izredno lepo). Od turističnih destinacij, kjer smo se ustavili so bile cene zelo nizke tudi v Budvi, deloma tudi v Bosni, nekoliko višje v Južni Dalmaciji. Neverjetno poceni je Albanija, samo želodec moraš imeti kar neobčutljiv in ne smeš si predstavljati higienskih razmer v kuhinji. Podobno je tudi v južni Srbiji in na Kosovu.
Vsi, ki se odpravljate na svoj dopust – imejte se lepo. Drago
Kar se Kefalonije tiče, lahko rečem samo to – nič posebnega. Za tak denar, oziroma take cene, kot jih imajo, bi raje šla kam drugam in več videla. Hrana je draga. Pijača draga.
Prvi dan sva obiskala plažo Platia amos, do nje vodi 300 stopnic, dostop je bil grd, ker je bila plaža zaradi padanja kamenja zaprta. Ampak preprosto čudovita. Z okroglimi kamenčki, čista voda. Res super.
Plaža Myrtos sicer lepa, a nagužvana in lahko povem, da je bila voda toliko umazana, da sva po dveh urah spakirala in šla drugam. Ker sva prvi dan doživela tisto pravo čudovito plažo, ni bila nobena druga več dobra.
Hotel Lassi super.
Vročina sredi junija neverjetna. Sonce pripekalo, zelo je treba pazit na zaščito kože.
Splača se it v restavracijo Oskar (Lassi) na grški večer. Samo ni za bolj sramežljive ali pa je treba direkt povedat, da nočeš sodelovat pri plesih. Dobra hrana, grški plesi in sploh ni drago v primerjavi z drugimi.
Hrana prilagojena turistom, zelo je treba pazit, kam se gre jest, saj je največkrat zraven ocvrt krompirček. Lahko rečem, da je hrana italijanska in angleška. Grškega bolj malo. Nategne te skoraj vsak. Kjer je najmanj videt, da je fina restavracija, največ plačaš in obratno.
Fiskardo – nič posebnega, kraj kjer se ustaviš, ko greš mimo. Ne vem, zakaj je tako opevan.
Intelekta – super organizacija in vodička. Brez pripomb.
Za enkrat it tja, je bilo ok.
fiskardo je edini kraj, ki v potresu … leta ni bil porušen. vsi ostali kraji so bili in so na novo zgrajeni, zato je arhitekutra nezanimiva. v fiskardu so hiše v beneškem slogu in to mu da poseben čar.
glede hrane se strinjam. čips in pomfri čist povsod, pa če paše ali ne. veliko agencij in restavracij je v lasti angležev in temu primerne so cene.
meni je bil všeč sami in plaža antisamos.
Ja, vem glede Fiskarda. Ampak morda je preveč govoričenja o tem, kako je lep, ker na koncu si razočaran. Sam videz – prvi vtis mi je bil všeč, ampak potem – samo trgovine in bari drug pri drugem in popolnoma ničesar drugega. Če si sit in nisi žejen in ni zvečer, nimaš kaj tam počet. Saj lahko da je kdo drugače doživel Fiskardo, tudi jaz si želim, da bi ga, ampak žal ni bilo tako.
Za Sami se strinjam, je lep kraj, Antisamos je bila redka plaža, ki je nudila naravno senco. Nasploh je tisti del otoka lep, ker je bolj zelen. Samo pivo je bilo pa drago :).
Forum je zaprt za komentiranje.