Koliko denarja vzeti, da na letališču ne bodo komplicirali?
Prihodnji teden grem na dopust. Vse imam plačano – povratno letalsko vozovnico (skupaj s taksami), prevoz do hotela, nastanitev v hotelu, oglede, polni penzion. Imam pa vprašanje – koliko denarja vzeti s seboj, da ne bodo na letališču kaj komplicirali? Ker jaz nisem skoraj nič zapravljiva in bi ves čas dopusta le ležala na plaži in uživala na že plačanih ogledih. Tudi otrok nimam – grem sama s prijateljem, ki pa tudi ni zapravljiv, tudi on bi vzel le malo denarja. Koliko minimalno, da na letališču pri kontroli ne bi komplicirali, če me vzamejo pod drobnogled? Ker sem že večkrat videla in brala, kako so komplicirali, ko je šel nekdo čez mejo s samo 100 USD (tj. ekvivalent 80 EUR)… In toliko bi tudi sama vzela, pa moj prijatelj tudi. Več ne rabim. Bodo komplicirali? Več denarja namreč ne rabim, samo ležal bi v hotelu in še ukradejo mi ga lahko.
Joj, sem pozabila napisati, da tudi kartic ne bom nesla s seboj, ker nanje so tam same provizije. Pa še to mi lahko ukradejo in naredijo štalo vseh štal. Ravno sredi dopusta mi izplačajo plačo, pa je ne more nihče dati iz računa,… Če mi ukradejo kartico, bodo celo plačo pognali, preden bom lahko ukrepala!
jaz bi vzela nekaj gotovine – kakih 100, 200 USD, pa kako kartico. v hotelu imaš zagotovo sef, pa pustiš vse noter.
provizije na plačevanje s karticami ne bi smelo bit, če pa bi dvigovala gotovino z njimi, pa seveda je.
samo z minimalno denarja in brez kartic pa ni varno hodit naokoli, nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi. med drugim lahko izgubiš dokumente, zboliš… kaj boš potem brez denarja?
jah ne vem kako se ti bolj varno počutiš, a jaz zaradi boljšega občutka vedno vzamem kartico, kamorkoli potujem.. denarja pa minimalno, sploh če imajo drugo valuto, ker vedno dvignem na njihovih bankomatih (npr. nazadnje v južni afriki – so se daleč najbolj splačali bankomati, kljub minimalni proviziji)
glede kraj pa ne paničarim in si ne delam skrbi vnaprej… čudno da te ne skrbi tudi, če se, bognedaj, zgodi kaj neplaniranega, česar tvoja agencija ne bo pokrila, ti pa totalno brez denarja
kartice boš doma pustila 🙂
Jaz povsod šibam brez gotovine. In tako sem lani pristala na enem otoku, kjer ni bilo bankomata, midva s fantom pa oba s karticami mahala 🙂 -ne vprašat kak cirkus…
No, ampak, da bi šla na dopust brez kartic :-), ja saj zato imam Viso pa American, čeprav danes lahko že z navadno povsod posluješ.
Skratka, jaz tudi na dopustih vse s plastiko plačujem.
Poglej tako. Videlaboš kaj tako enkratnega da si boš zaželela to kupiti zase ali pa da boš začutila da je to idealno darilo za nekoga tebi dragega.
Sploh pa upam da nisi tako neotesana škotinja da ne bi v baru, recepciji, postreščku, sobarici, šoferju avtobusa, lokalnemu vodiču, fantu, ki ti bo ležalnik pripravil po tvoji želji – dala kak euro napitnine.
Verjemi, da se hitro razširi glas o škrtici. Postrežena boš vseeno z vsem dolžnim spoštovanjem – samo kasneje kot tisti ki je prispeval par centov.
Koliko denarja vneseš v državo te nihče ne kontrolira, bolj pazi da njihove valute ( afriške države ) ne neseš IZ države.
Na vsakem letališču je obvestilo, kako visok znesek gotovine moraš pri kontroli prijaviti, če ga neseš ven iz EU (govorim za evre). Sicer si nisem zapomnila, kakšen znesek je, zagotovo pa je večji od 1000 EUR. Tako da ne paničari.
Sicer pa sem jaz gotovino dvigala sproti na bankomatih. In to brez provizije. Imam kartico odprto na takšni banki, kjer lahko brez provizije dvigam na vseh bankomatih v evroobmočju, se pravi na Portugalskem, v Španiji, Franciji, Belgiji, Luxemburgu, na Nizozemskem, v Italiji, Nemčiji, Avstriji, na Irskem, Finskem, v Grčiji, na Malti, Cipru in na Slovaškem. Pa seveda v Sloveniji. Upam, da nisem katere države pozabila. Sem iz glave naštela, ko se ravno učim za izpit:)
Nisem več na NLB in ni mi žal. Kdor je še, si je sam kriv.
Jaz kartic doma sploh ne uporabljam, si pa ne predstavljam poti v tujino brez njih. Pa se placevanje z njimi ni provizionirano, le dvig gotovine.
Ajme se meni velikokrat zdi, ko mojo mladino gedam, da sem eno stoletje za njimi, a v katerem stoletju si sele ti ostala…
Pogumno kartico s sabo in zapravljaj! Saj zato pa imas denar in zato gres na dopust, a ne? 🙂
Jaz si nekam daleč ne bi upala s tako malo denarja. Večja verjetnost je, da se ti bo zgodilo kaj nepredvidenega, kot da ti bodo tistih par evrov ukradli. Praviš, da nisi zapravljiva, samo iz napisanega se da sklepati, da si stiskaška. Vzemi kakšen evro več, ker si pozabila na eno pomembno okoliščino, ki ti lahko spremeni dopust. Če ti izgubijo prtljago, jo boš po vsej verjetnosti dobila tudi nazaj, ampak kakšno malenkosti si bo pa treba kupit, če drugega ne – spodnje perilo. So imeli prijatelji zadnjič tak primer – fantu s tujine so prtljago po letališčih iskali tri dni, mu potem sicer priznali stroške za oblačila, ki jih je moral kupit, ampak brez denarja bi bilo to malce težje. Pa še nekaj – danes, ko je evro taka mednarodna valuta sploh ni problem, če denar prineseš nazaj domov.
Kartico vzemita eno (za vsak slučaj, če pride do nepredvidenih dogodkov), pa vsak po 200 evrov (zaradi morebitnih tatvin spravi del denarja med prtljago, del ga imej pri sebi) in bo dovolj, če praviš da nista zapravljiva. Računaj na to, da si bosta privoščila kakšno pijačo, mogoče tortico in da v turističnih krajih te stvari niso poceni, pa mogoče kakšen spominek. Če bo pa denar ostal, pa tud ne bo slabo 😉
Lepo se imejta.
Na plastiko ne dam nič, ker se je prijateljici (prej zapriseženi plastičarki) zgodilo da ni mogla na bankomatu dvignit denarja in si je morala od ene staromodne na keš prisegajoče prijateljice sposodit.
Jaz imam vedno keš, in sicer razdeljen na različnih mestih. Za sproti pa imam v hlačnem žepu spredaj. Ne uporabljam denarnice in v javnosti ne kažem velikih bankovcev.
Sploh pa je v all resortih za varnost kar dobro poskrbljeno.
Jaz si ne predstavljam, da bi šla v tujo državo, pa čeprav imam all inclusive – kar imam vedno. Kaj pa kakšni ogledi znamenitosti, rentanje avta, bicikla, motorja karkoli, pa da si privoščiš kdaj kako večerjico izven hotela, pa izlet, vodne atrakcije, brezcarinski nakupi …. Pa razni nakupi spominkov, druge robe,… Ni mi jasno sploh, res.
Pa beri malo no. Vse oglede, izlete ima že plačane.
Rentanje avta ali bicikla pride prav v Grčiji. V Bolgariji in Turčiji je cenejši taksi ali dolmuš bus. V Tuniziji itak taksi ali vlak. Ker sori nimaš kje kolesarit – pa dolgo tudi ne bi. V Romuniji te itak ukradejo s kolesom vred čim stopiš iz resorta, če nimaš prej pripravljenega terena ( koga podkupljenega da te “varuje”)
Enako v Egiptu. Za prvim ovinkom imaš Saharo in ni variante da greš sam s kolesom ?????? ali avtom brez vodiča. Mrkneš mimogrede v brezpotju.
Enako Jordanija, Sirija. Moraš imeti posebna dovoljenja in bla bla bla.
Sploh pa si nekateri želijo res horizontalne počitnice. Podnevi in ponoči. Zakaj pa ne in zakaj naj bi bili kaj slabši kot čisti izzivalski adrenalinci ali nekaj pola pola med katere se opredeljujem tudi sama. No bolj 80 – 20 v prid premikljive vertikale.
Ne vem sicer kam potujeta, ampak računaj na to, da boš tudi na izletih nekaj zapravila. So države, kjer je “bakšiš” nujen. Če boste šli na kakšen izlet boš verjetno kupila kakšne stvari za spomin ali pa kar tako. Na plažah prodajajo vse živo, od masaž do izletov in različnih športnih aktivnosti. Povej kam gresta, pa bomo lahko pomagali več.
nekaj rezerve bosta že morala imeti za nepredvidene dogodke. Kaj pa če vama izgubijo prtljago, pa bosta pristala v hotelu samo s tistim, kar imasta na sebi? Kaj pa če kdo zboli in bosta morala zdravnika plačati. Običajno je za manjše zneske potrebno kar založiti, tako da je dobro, če imata v rezervi za obisk zdravnika, pa za plačilo kakefga antibiotika v lokalni lekarni….aja – a sta si asistenco vzela?
200 eur za rezervo(ki jih primesm nazaj, če se nič nepredvidenega ne zgodi), pa tistih 80 euri za kavo, vstopnine….drobnarije pa mogoče še par 10 ka kako lepo stvar za spomin, če jo kje slučajno zagledam (mora biti kaj uporabnega-oblačilo….)
Prijaznost pri odgovorih bi bila dobrodošla.
Nažalost tudi v Sloveniji obstajamo ljudje, ki še nismo leteli ze letalom, ki še nismo potovali dalje od sosednjih držav.
Če nekdo tukaj vpraša za nasvet pa dobi take odgovore – malo se zamislite.
Tudi sama še nisem letela z letalom, dopustovala kje daleč vstran, ko sem brala odgovore so se mi rosile oči. Tako vzvišeni in arogantni odgovori.
Privoščim vam in vam želim lepe počitnice.
Tebi avtorica, pa žal ne morem pomagat – ker še nimam izkušanj.
Lepo se imejta in uživajta.
Forum je zaprt za komentiranje.