Črna Gora
Lahko ti odgovorim samo za ceste, ker kampiral tam nisem:
od dubrovnika do meje imaš še približno 60 km magistralne ceste, ki ni ravno široka, vozijo pa vseeno hitro. Od meje dalje so kmalu prva Črnogorska mesta, do Kotora je pa še kakšnih 40 dodatnih kilometrov, do budve pa še enkrat toliko (govorim na pamet), ceste so še za malenkost slabše, čeprav se da voziti. Mislim, da je večji problem kot sama cesta, vozniška kultura, ki je vse slabša, čim bolj greš ob Jadranu proti jugu. Prav tako računaj na velike višinske razlike (tudi preko 1000m), če boš hotela iti v notranjost, saj se že iz obale dvigujejo visoke gore.
Osebno bi res bolj svetoval to drugo možnost, saj boš tako lahko več časa izkoristila za lepše ceste in gorske prelaze, ki so prometno manj obremenjeni (jih je kar nekaj).
Sam sem bil letos med prvomajskimi tam z avtom, nekih slabih izkušenj, ki bi izstopale glede na izkušnje z vožnjo po Sloveniji nisem doživel, vendar so me na cestno kulturo že mnogi opozarjali, vključno z domačini. Verjetno je poleti še toliko slabše, ko je na cestah še množica turistov, pa tudi vročina slabo vpliva na razsodnost ljudi.
Vozniška kultura ni nič slabša kot v Sloveniji, ampak je tudi to že dost hudo. Kolesarjenje po glavni cesti res ni kakšen poseben užitek, ko pa si enkrat tam, pa če se ne bojiš klancev, zna bit čudovito. Recimo iz Boke Kotorske na Lovčen, sam to je za dva Vršiča.
Kempi so za preživet. Če boš kempirov v bližini Budve, ti svetujem, da se potrudiš še par klancev naprej do Svetega Štefana in potem še kakšen kilometer naprej do kampa v prijetnem gozdičku s svojo plažo s čudovitim pogledom na Sveti Štefan
Kemo
Kako pa je kaj z govoricami, da so v največji nevarnosti avtomobili (kraje)?
Ker če bom kolesarila, to pomeni, da bo avto ves čas nekje parkiran. Kako pa je z avtomobilskim zavarovanjem? Imam namreč kasko zavarovanje in tudi proti kraji. Ne vem pa kako je, če ti avto ukradejo v Črni Gori. Eni pravijo da so v nevarnosti BMW-ji, Mercedezi…. Potem nimam težav.
Kaj pa vem… mi smo imeli to srečo, da smo imeli avto večji del časa v garaži. Mislim, da se ni treba prav dosti bati, nikoli pa zares ne veš, kaj se lahko zgodi. Saj podobno pravijo tudi za Španijo in Italijo… Je bilo pa v tistem času dol ogromno slovenskih avtomobilov najrazličnejših znamk in cenovnih razredov.
Eni res govorijo marsikaj , predvsem pa taki ki tam niso bili. Za mene osebno je indeks nevarnosti v Črni gori isti kot v Sloveniji ali kje drugje.Za kulturo na cesti pa bi za primerjavo res lahko dal Slovenijo. Bil sem dvakrat brez problemov. Ceste so take in drugačne. Kar se pa kampov tiče je Ada Bojana čist v redu če imaš rada mivko in če greš po Adi proti mejnemu kraku reke Bojane se lahko sončiš skupaj z biki in kravami , ki si lastijo kar lep del plaže.
Kje si pa našel te kilometre?
Jaz sem si naredila plan poti na računalniku.
1. Če sem vnesla le LJ – Budva, me je računalnik poslal preko Zagreba in Bosne do Budve. V tem primeru je 750 km. Mislim pa, da je km še manj, ker imam kar precej star program, ki nima še avtoceste po Hrvaški.
2. Jaz bom potovala čisto ob obali, ker grem najprej 3 dni v Paklenico malo poplezat, nato 3 dni v Dubrovnik in nato še do Črne gore. Po tej varjanti je 790 km do Budve oz. 850 km do Ulcinja in še kakšen kilometer pa si čisto na Albanski meji, na reki Bojani.
Zdaj sem namreč odločena, da ne grem s kolesom iz LJ, ampak bom šla z avtom in raje dol kolesarila.
Lp, Tina
Kako pa je z gužvo na plažah? Ali se da priti kje do kakšnih bolj divjih varjant?
Jaz bom sicer bolj na kolesu, toda za zaključek dneva paše kakšen skok v morje. Sovražim pa plaže, kjer so ljudje kot sardine.
Vsak nasvet bo dobrodošel. Pa tudi kakšen namig za kampe bo prav prišel. Sicer če zdaj gledam to ceno za apartma za 4 osebe, je full ugodno. Kampi so namreč tudi po 20 erov na dan (2 osebi, šotor, avto, taska).
Gužva na plaži tako v Budvi kakor v Igalu je bila obupna ,se pa da malo ven iz teh turističnih krajev v miru okopat.Cena apartmaja 30 evrov je bila še visoka,ker smo uleteli na blef in samo za par dni, pa še to preko agencije na plaži,tako da so še oni verjetno kaj zaslužil.Sicer pa so cene pijače in hrane ugodne,še posebej iz roštilja je ugodna pa tudi odlično;))))
Ko se že pogovarjate o Črni Gori- imam vprašanje. Možnost imamo dobiti avtodom za 15000sit na dan, pa bi jo mahnili tja dol. Ali ima kdo tovrstne izkušnje? Te kaj preganjajo po obali, če se ustaviš? Ne bi radi namreč plačevali še kampov, ker bi bilo potem cenovno predrago. Potovali bi po obali pa malo v notranjosti. Kakšen nasvet?
Lp-Gaja
Na internetu sem pred kratkim prebrala doživetja mladega para, ki sta bila v ČG z avtodomom. Glede na njuno pripovedovanje, sta večkrat prenočevala izven kampov in to brez težav. V enem primeru sta pri nekem kmetu dobila celo elektriko, kar tako brezplačno.
Žal se vem več točnega naslova, kje sem to prebrala. Poskusi malo poiskati po internetu, ker sta napisla kar nekaj stvari, ki bi ti lahko prišle prav (kaj si ogledati, kaj ne, kje je drago, poceni kampi….).
Lp
Na avtodomarskem forumu si za začetek lahko ogledaš dva potopisa(če hočeš od foruma imeti več, se moraš registrirati), nekaj je. Sicer grem pa tudi sam tja dol na ta način, ampak bom v ČG le dva-tri dni, potem pa Al. in Gr.
Na ta način potujem že kar dolgo, kako je v teh krajih s prenočevanjem pa ne vem. Sicer pa, vedno vprašaj, če lahko prespite parkplac pred gostilno, pred hotelom, na bencinski itd. in ne bo nobenih problemov, mi kamp uporabljamo samo izjemoma. In v tem je tudi čar avtodomarstva. Mi gremo za en mesec, 1. avgusta bom že z izkušnjo več.
Forum je zaprt za komentiranje.