Kuba in nekaj vprašanj
Hej.
S punco se odpravljava v kratkem na Kubo in imava nekaj vprašanj, na katera bi pred odhodom rada dobila kak odgovor oz. mnenje.
1.) Kako je s fotoaparati oz. ali je nevarno, če se potikaš z malo večjim aparatom naokoli? (DSLR)
2.) Kako je, npr, če bi rad zavil malo “s poti” in si ogledal kako divjo plažo? Se da dobit prevoz do tja? (če nimaš rentaavtota) Kako pa je potem z varnostjo na takšnih plažah? Se lahko pusti pri brisačah še ruzak in vsa krama, ki je s tabo?
3.) Namen se imava tudi povzpeti na Pico Turquino. Bojda je to 2-dnevni treking. Se da to (glede na to, da ni previsok) v enem dnevu? Koliko ti pokasirajo za to? Je dobro to že prej “rezervirati” ali je vse na licu mesta?
4.) Če greš ven jest in bi rad preveril pri “kelnarju”, če je pogrinjek že vračunan, a te zelo “čukasto” gledajo? Kako je z napitninami? Moraš dat’?
5.) Kje je najbolje menjati evre? Nekaj bi zamenjala že takoj na letališču. Je to ok? Ali je bolje potrpeti s prvimi evri in menjati kje drugje?
6.) Kje (če rata, seveda), je najverjetneje, da bi lahko dobil kakšne njihove (tapoceni) pesose in kje jih potem sploh lahko zapraviš?
7.) ali je casas particulares bolje rezervirati že vnaprej ali lahko vse sproti tam? Verjetno jih je “a lot”, ampak bolje da prej vprašam
Bi pa prosil za sveže informacije, ker baje se stvari tam zadnje čase hitro spreminjajo.
Hvala & Lp
AR
Ne se tok obremenjevat, pa ja zdej pa res vsi vemo da greš na kubo! Kaj a misliš, da drugje v svetu sam kradejo, pa čakajo kje bi kej ukral. A je tle kej drugač? Pejt se v LJ sprehajat s fotoaparatom , pa me zanima kaj bo! Al pa pust sred prešerca brisačo z ruzakom!
?? si tudi sam ugotovu, kaj hočm povedat?
In ja, lepo je če nekomu daš napitnino! (predvidevam da si stiskač in ti je treba kaj takega povedat! Halo?)
Ja, na živce mi gre ker greš na Kubo samo zato ker je in! Jst sem bla na Kubi zaradi tega, ker obožujem njihovo kulturo, rada imam salso in tako dalje, ne pa zaradi plaž in nekih brezveznih trekingov. Kubo boš najbolje spoznal, če boš šel ven iz glavnih turističnih območij, kar pa predvidevam, da si ne upaš. Btw če hočeš treking greš loh na Gorjance, pa lepa plaža je tud v Portorožu, zarad drugih stvari pa ti itak ne greš na Kubo, tko da se vprašam, zakaj bi sploh šel??
No, zdaj pa res pogrešem bigsisteriswatchingus administratorko-le kje se skriva..pa še Srakoperja ni več..skoraj
Glede kube
Ad 1.) Kako je s fotoaparati: v večjih mestih, predvsem v Havani je dobro biti previden. Pretiranih nevarnosti pa ni, če le ne pretiravaš (puščanje brez nadzora na mizi v gostilni ipd..).
Kuba je ena varnejših držav, je vsepovsod polno policajev in agentov, tako da ni bojazni..
2.) Kako je, npr, če bi rad zavil malo “s poti” in si ogledal kako divjo plažo? Se da dobit prevoz do tja? (če nimaš rentaavtota) Kako pa je potem z varnostjo na takšnih plažah? Se lahko pusti pri brisačah še ruzak in vsa krama, ki je s tabo?
Množični prevoz med manjšimi mesti in vasmi je bolj kriza. Če se dogovoriš individualno, je pa odvisno od človeka, na katerega naletiš. Da se, ni pa ravno enostavno (glede na to, kako sprašuješ, bi rekel ni nisi ravno popotnik z velim P) ..).
Generalno pa za Kubo velja, da imajo turiste za samohodne vreče z denarjem, in da te bodo povsod poizkušali olupiti, kolikor se le da.
3.) Namen se imava tudi povzpeti na Pico Turquino.
Ne poznam zadeve
4.) Če greš ven jest in bi rad preveril pri “kelnarju”, če je pogrinjek že vračunan, a te zelo “čukasto” gledajo? Kako je z napitninami? Moraš dat’?
Predvsem te bodo poizkušali nategniti: prinesejo dražjo jed namesto cenejše naročene, zaračunajo več kot je uradna cen , zaračunajo več pijašč, premalo vrnjenega denarja, itditd..seveda lahko vse vprašaš, še celo priporočljivo je, da ni potem slabe volje.
Napitnine seveda pričakujeo(itak!!), ni pa nujna. Razen če je napisana na ceniku..
5.) Kje je najbolje menjati evre? Nekaj bi zamenjala že takoj na letališču. Je to ok? Ali je bolje potrpeti s prvimi evri in menjati kje drugje?
V uradnih menjalnicah/bankah
6.) Kje (če rata, seveda), je najverjetneje, da bi lahko dobil kakšne njihove (tapoceni) pesose in kje jih potem sploh lahko zapraviš?
S tem bo pa kriza, ker jih tujci uradno ne smejo imeti in z njimi plačevati. Če nisi verziran v teh stvareh (črni trg, dobri živci..) to odsvetujem..
7.) ali je casas particulares bolje rezervirati že vnaprej ali lahko vse sproti tam? Verjetno jih je “a lot”, ampak bolje da prej vprašam
Če imaš itinerar trdno določen in meniš, da ne more priti do sprememb (prevozi?’), je seveda bolje rezervirati vnaprej. Ampak, spet je odvisno od izkušnej -ker jih spet ni tako enopstavno najti – če ti pa kot hardcorovskemu popotniku ni problem v nekem mestu porabiti celega dne za iskanje prenočišča pa verjetno ne bo težav
no no, da si ne boš čeljusti izpahnila. Kot vem, je forum namenjen vpršanjem in odgovorom (beri: izmenjavi mnenj) in zavoljio tega imam pravico postaviti vprašanja. Se ti ne zdi?
Zaradi fotoaparata sem vprašal zaradi točno določene zadeve, ki jo ti kot (verjetno) uporabnik kompakta ne boš nikol razumela.
Glede napitnine ne skrbi, jo dajem. To sem vprašal zato, ker ponekod so vštete v ceni. Verjetno tega v tvojem svetu ne poznate.In ČE bi bil stiskač, bi ostal v Sloveniji.
Ja in na Kubo grem ker je. In če bi bil to edini razlog, bi mi bil dovolj dober. Ne iščem razlogov v kulturi ali čemerkoli. Hočem jo videti. Pa če je to zaradi trekinga ali zanimivih barv njihovih avtohtonih kokoši, who cares?
Glede trekinga pa gorjancev pa itak škoda besed. Salso lahko tudi ti plešeš v Ljubljani ali kateremkoli drugem mestu. Pa si jo šla spoznavat na Kubo. Oh, saj res. Sedaj tudi mi vemo, da si bila ti na kubi. Kako prisrčno. Waaa, a se mi podpišeš?
In verjemi mi, da bom dlje časa izven turističnih območij, kot pa ti, ki si bila verjetno tri dni v Havani, se vrnila v Slo in sedaj misliš, da si prijela boga za jajca, ker si bila tam. Yea right. Imam svoje razloge, zakaj bom obiskal Kubo in me prav briga, kaj si ti misliš, da so.
Glede na to, da se tudi prijavit ne upaš na forum, samo še tole: get laid and get a life, soon.
borg: najlepša hvala za odgovore. Itinerar ni trden in glede na to, da bova imela rentacar, bova iskala kar sproti. Hvala za nasvet o hrani. Bova pozorna pri tem.
Lp
A
AR je verjetno že odpotoval na Kubo in prišel nazaj, pa vseeno (žal dlje časa nisem gledala foruma)…
Imam par komentarjev oz. odgovorov na zgornja vprašanja.
1. Tudi midva sva potovala z boljšim (in večjim) fotoaparatom po Kubi, pa ni bilo zaznati, da bi koga srbeli prsti. Seveda sva ga imela ves čas na oz. pri sebi. Tisti, ki je kazal interes, ga je pa kazal zato, ker se je hotel slikati (in se potem videti na displayu)…
6. Midva sva prišla do nacionalnih pesov, ko sva šla v pekarno po štruco kruha. Plačala sva s konvertibilnimi pesi (torej CUC-i), razliko pa so nama vrnili v nacionalnih. Porabiš jih pa na primer, če na ulici kupiš sadje, kos pizze ali kaj podobnega.
7. Midva nisva imela rezervacij prenočišč (spala sva v casah), pa nama jih tudi ni bilo treba iskat. Potovala sva z avtobusi in v vsakem mestu je prihod avtobusa vedno pričakala cela množica ljudi, ki so se tepli za nas turiste, da bi nam oddali sobe. Seveda pa ta “prednost” odpade, če potuješ z najetim avtom! Drugače pa ima vsaka uradna casa nad vhodom izvesek (modro-belo tablico), to naj bo orientacija.
Če sem prepozna za AR, bodo pa informacije mogoče koristile drugim popotnikom na Kubo…
Zdravo,
tut jst u roku treh tednov potujem na kubo, pa mam nekej vprasanj?!
Grem za cca 1 mesec, s tem da bom prvi teden sama (potem sicer dobim druzbo), kar bi rada izkoristila za kak fajn treking.
Je kdo slisou oz pozna kako fajn varjanto, ali pa ce bo kdo od vas mogoce od 3.1.2010 dalje tam in je pripravljen deliti stroske???
pozdravcek
Lara
Forum je zaprt za komentiranje.