Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice JZ Norveška, Bergen

JZ Norveška, Bergen

Pozdravljeni!

Mene pa zanimajo konkretne izkušnje s potovanj po JZ Norveške. In sicer po cesti od Osla do Bergna in južni del od te ceste.

Hvala in lep dan.

Ne vem sicer, kaj te zanima,ampak tudi potej cesti sem potovala z osebnim avtom, avtobusom, avtodomom…pa nikoil ni bilo problemov ali kaj drugače kot je na sploh na cestah.

Lepo, da si se oglasila.
Vem, da so ceste v redu. Zanima me, kaj vse zanimivega je na tem predelu Norveške (zato sem ga tako opredelila). Si bila tudi na kakšnem trekingu na tem področju? Kaj ti je ostalo v spominu, da nikakor ne bi hotela izpustiti? Ste se v kakšen fjord zapeljali z ladjico (ne trajekt), kje in če je bilo v redu? Ste vozili po kakšni bolj stranski poti in vas je tam narava še posebno fascinirala?
No, take stvari me zanimajo. Dobili smo že veliko informacij na internetu, zanimajo pa me konkretne izkušnje.
Potovali bomo z avtodomom.
Hvala za odgovore.

kako pa je na teh cestah z mostov in trajekti?
Je res, da nekateri omogočajo prehod le v določenih časih dneva in če zamudiš, lahko čakaš tudi en dan ali vče?
Pa cene teh prehodov?

najprej odgovor mojcej – kam in kako boste šli, je zelo odvisno od vaših nagnenj – priporočam vodiča v roke in naštudirat, kaj vas pritegne. meni so bile zelo všeč stare lesene cerkve (stavkirka), kakršna je v Heddalu, pa rudnik srebra v Kongsbergu, pa seveda Oslo in Bergen z okolico, Hardangerfjord in vidda (tdui možnost trekinga oz. v fjordu ladjice). lep je tudi eden največjih fjordov – Stavanger, ki pa je že severno od Bergna.

borg, kar se tiče trajektov, načeloma ni problemov, je pa dobro malo preinternetati, kako kaj vozijo trajekti (sploh za bolj odmaknjene konce). Nama se je zgodilo, da na Lofote nisva prišla tako kot sva načrtovala, ker trajekti res vozijo le nekajkrat dnevno, pa še takrat ne, če je preveč vetrovno. za mostove se pa ne spomnim, da bi na poti sploh šla čez kakšnega večjega na Norveškem. Pa tudi na danskem in Švedskem se ne spomnim omejitev prometa ali zapor mostov. aja, pa za nekatere trajekte (npr. Stockholm – Turku) je res dobro imeti rezervacijo.

nina4,
Vodiče smo pregledali (kot vedno), internet tudi (kot vedno). Dobili veliko koristnih informacij. Kaj konkretno pa me zanima, sem zgoraj postavila vprašanja. Vem, da so lahko mnenja subjektivna, ravno zato sem tudi prosila zanje. Menim, da je to tudi namen tega foruma.
Fjorde južno od Bergna, okrog Stravangerja si bomo definitivno ogledali, severno smo že bili.

borg,
v turističnih centrih se dobijo brošure s točnim razporedom trajektov za vsa področja. Tudi ceniki so. Napisani so tudi plačljivi mostovi. Če potuješ na skrajnem zahodu Norveške, zna biti to kar draga pot, saj je trajektov precej. Je pa seveda toliko bolj zanimiva. Mi smo malo kombinirali, nekaj s trajekti, malce pa tudi naokoli. Nikjer nismo imeli težav s prehodi, vsaj na naši poti so trajekti vozili dokaj pogosto.
Le trajekt Sylte – Geiranger, ki vozi po celotnem Geiranger fjordu, smo zamudili za par minutk (vozi le dvakrat na dan in pač ni šlo, saj je bila Trollova dežela preveč zanimiva), smo se zapeljali z drugim trajektom samo čez zaliv in nadaljevali pot po kopnem do Geirangerja. Tudi ta cesta je bila zelo zanimiva, tako, da nam ni bilo žal.

Pozdravljena Mojcej

Leta 2004 smo potovali po Norveški s kamperjem in najbž naredili podobno pot kot ti. Dala si mi idejo za letošnji dopust (če si z možem ne bova omislila kaj drugega).
Tokrat sva le v dvoje, zato kamperja ne bi najemala. Razmišljam, da bi spala v šotoru ali v hišicah, ki jih nekateri kampi oddajajo. Kot praviš si že dobila nekaj informacij, zato bi te vprašala, katero pot ste si tokrat izbrali (od Slovenije do Osla in naprej), morda že veš za kakšen kamp.
Sicer še nisem vzela v roke prospektov, ki sem jih takrat dobila na Norveškem, pa tudi vodičev še nisem poiskala – to me še vse čaka.

Pozdrav Silva

silva_

Mi smo kar zaljubljeni v Skandinavijo. Že večkrat smo jo obiskali. Letos bi si radi ogledali skrajni JZ del Norveške. Letos gremo prvič z avtodomom, zato bi tebe prosila za kakšen nasvet glede tega. Radi bi večkrat bivakirali izzven kampov.
Na dosedanjih popotovanjih smo vedno šotorili v kampih (z redkimi izjemami), ker so se nam zdeli kampi dokaj poceni in zelo urejeni. Nikoli nismo načrtovali v katerem kampu se bomo ustavili, saj jih je ogromno, mogoče le na skrajnem severu manj. Če je deževalo, smo najeli v kampu hišico, tudi cena teh ni pretirana. Nikoli nismo imeli težav, da bi bile vse zasedene, pa smo prihajali v kampe dokaj pozno (okrog 9. ure zvečer – saj veš, svetlo cel dan).

Za letos smo si nekako zadali naslednji cilj: Slovenija – Rostock – Trelleborg, s čim manj ustavljanja do Osla, potem pa proti Bergnu bolj počasi. Nismo še čisto odločeni po kateri poti, via michelin priporoča zgornjo. Radi bi se zapeljali del poti z vlakom (Fram), radi bi šli z ladjico v en fjord (mogoče Lysefjorden), treking na Prekestolen definitivno, mogoče hoja po ledeniku (če je tudi tu kje možno), saj do sedaj zaradi okoliščin to ni bilo izvedljivo, ogled mesta Bergen, za domov pa še ni plana, mogoče do Kristiansanda in nato s trajekom na Dansko in počasi proti Sloveniji, ali pa ob obali do Goteborga in od tu na Dansko….. Še ne vemo, se bomo prilagodili. Še vedno zbiramo informacije.

Poiskala sem prospekte in dnevnik, ki ga vedno pišem, ko grem na potovanje in ugotovila, da sem se zmotila za dve leti. Na Norveškem smo bili leta 2002 in ne 2004 kot sem zapisala zgoraj.

Cene trajektov so odvisne od dolžine vozila. Daljši kot je kamper višja je cena. Med tednom, od ponedeljka do četrtka,so cene nižje kot ob vikendih.
Leta 2002 smo za kamper (do 6 m dolžine) in 4 odrasle osebe plačali:
Friderikshavn (Danska) – Oslo: 160 EUR (vozi 8 ur)
Brimnes – Bruravik 88 NOK (vozi 10 min.)
Hellesylt – Geiranger 270 NOK (vozi 1 uro in 10 min.)
Bodo – Moskenes 746 NOK (vozi 4 ure)
Rodbyhaven (Danska) – Puttgarden (Nemčija) 48 EUR (vozi 45 min.)
Oresund mostnina: Malmo – Kobenhavn 30 EUR

Naša pot do Bergna:
Iz Osla smo se peljali po cesti E 16 približno 60 km do kraja Honefoss, nato smo zavili na cesto 7 in nadaljevali do kraja Gol,Geilo (od Osla oddaljen 250 km). Tu se cesta začne vzpenjati na Handargevida plato, kamnito pokrajino polno majhnih jezer in s snegom pokritih vrhov.
Ustavili smo se pri slapu Voringfoss (visok 183 m) in se nato spustili v Eidfjord, najbolj vzhodni rokav 120 km dolgega Hardangerfjorda. V kraju Brimnes smo se vkrcali na trajekt, ki nas je v desetih minutah pripeljal na drugo stran fjorda v kraj Bruravik. Do tu smo prevozili 400 km, do Bergna jih je še 100. Nekaj kilometrov iz Bruravika smo zagledali ob vodi počivališče z majhno leseno hišico pred katero sta že bila parkirana dva kamperja. V hišici je WC (tudi večje za invalide) s toplo vodo in infra pečko pod stropom.
Tudi naslednje jutro, ko smo po ozki cesti z neštetimi predori, počasi nadaljevali ob Handargerfjordu, je ves čas deževalo.

Po ogledu mesta Bergen smo se pozno popoldan podali na pot proti Vossu (cesta E 16), kjer smo poiskali kamp.

Spali smo na počivališčih,nekajkrat tudi v kampih.

Pozdrav Silva

Pozdravček,

se bom malo vmešala v tole debato.
V koliokor se odpravljate v okolico Stavangra vam priporočam obisk Preikestolna (Pulpit rock oz. po naše Prižnica). Gre za precej slavno “skalo”. Pot do gor so mi sicer domačini opisali kot nič posebnega, a vseeno vam proporočam dobro obutev in anorak, saj na vrhu zna zelo pihati. Razgled na Lysefjord je božanski in vsekakor vreden cca 2,5 urne hoje po razgibanem terenu v eno smer.
Zdajle nisem čisto prepričana točno kje de nahaja, zdi se mi, da med Bergno im Stavangrom je tudi t.i. meteorit krater Gardnos.
Drugače pa ravnokar obujam spomine na lanskoletno popotovanje po celi Norveški in priznam da sem vam malo navoščjliva.
lp oz. po norveško Ha det 🙂

Hvala, elske,

Prižnico imamo v planu. Hvala za informacije glede obutve in poti. Upamo na lepo vreme.

Kraj Gardnos pa preučujem.
Če se spomniš še kaj, se priporočam……

Lep pozdrav…

Živjo,

pa sem se le spomnila še nekaj. Na poti od Osla proti Haldnu (mejni prehod) je v kraju Oldal prijeten mini privat kamp, ki je bil nekdaj kmetija. Sicer nič posebnega ne nudijo, lociran je med ogromnimi polji oljne ogrščice. Posebnost pa je še v tem, da lastnik organizira vsak večer mislim da okoli 21 ali 22 ure “ELG SAFARI” torej ogled losov. Po njegovem pripovedovanju je bil rekord nekaj čez 20 losov eno turo. Nažalost sva midva prispela v kamp precej pozno in je bil kombi že poln, sva pa dobila en dober namig. Čez cesto od tega kampa je gozd in polje ogrščice kjer vsak večer okoli pol enajstih pride na pašo losovka. Malce sva bila skeptična, a sva vseeno čakala in….res je prišla. Super doživetje za vse ljubitelje narave…in Norveške.

lp

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close