Dilema – Zanzibar
Pozdravljeni,
Veliko je napisanega o potovanju v Zanzibar vendar sem še vedno v dilemi. In sicer glede jemanja tablet proti malariji – sem namreč v drugem tromesečju nosečnosti in kljub napisanem, da v tem času jemanje tablet ni nevarno raje ne bi tvegala. Z možem bi šla na počitnice konec tega meseca v vzhodni del Zanibarja. Prebrala sem veliko različnih mnenj o jemanju antimalarikov – nekateri jih priporočajo drugi ne. Ali naj kljub nejemanju tablet greva na to potovanje ali ga odsvetujete? Kakšna je verjetnost okužbe z malarijo v tem letnem času?
Hvala
Spoštovani!
Zanzibar je ne glede na letni čas vsekakor malarično poročje, na katerem se priporoča antimalarična zaščita. Ob boju z malarijo so tetirali dobršen del prebivalstva in ugotovili, da je bila cca 1/3 prebivalstva že v stiku z malarijo. Malarija nosečnice še posebej ogroža, zlasti je nevarna prva okužba v nosečnosti in pri prvorodki. (Pri kronično okuženih nosečnicah z malarijo je tveganje vseeno nekoliko manjše, kot če do okužbe pride prav v nosečnosti). Možno je, da se z malarijo ne boste srečali; možno pa je, da se boste. In v tem primeru brez antimalarične zaščite precej tvegate (niste domačinka, ki bi bila stalno izpostavljena malariji). Osebno bi se v primeru, da ne bi želela antimalarične zaščite, potovanju na malarično področje zlasti v nosečnosti, vsekakor izognila.
http://www.springerlink.com/content/gq3575ngg4553767/
Lep pozdrav!
Nina
Forum je zaprt za komentiranje.