Globina
Nikoli ne reci nikoli.
Zakaj pa ne bi poskusila? Še nihče ni obupal in ne poznam nikogar, ki bi mu bilo žal, da je poskusil.
Globina pri potapljanju ne sme biti merilo kdo je boljši, kakor tudi hitrost pri vožnji.
Potapljanje z jeklenkami se deli v dve skupini.
Prva je rekreativno potapljanje in ima sledeče kategorije:
18 metrov – OWD – začetni potapljaški tečaj
30 metrov – AOWD – nadaljevalni potapljaški tečaj
40 metrov – Deep Diver – globinski potapljač
Tukaj se tudi rekreativna meja konča in sledi druga skupina tehničnih tečajev z zelo specifično opremo ( več jeklenkami na sebi, drugačen kompenzator plovnosti, suha obleka, drugi plini (ne več samo zrak, ampak tudi obogaten zrak s kisikom – nitrox in trimix, ki vsebuje kisik, dušik in helij. Za te stopnje morajo biti potapljači že zelo dobro usposobljeni in imeti veliko izkušen.
Globine so sledeče:
45 metrov – Decompression Techniques – dekompresijske tehnike
50 metrov – Accelerated Decompression Techniques – napredne dekompresijske tehnike
60 metrov . Trimix 60 – potapljanje s uporabo mešanice treh plinov do 60 metrov
80 metrov . Trimix 80 – potapljanje s uporabo mešanice treh plinov do 80 metrov
100 metrov . Trimix 100 – potapljanje s uporabo mešanice treh plinov do 100 metrov
Nekateri extremisti se potapljajo tudi globlje vendar, kategorije za globlje potope ni več. Vse je na lastno odgovornost.
Najbolj množični so rekreativni potopi, saj so po svetu tudi najbolj razširjeni in za tako potapljanje ni posebnih zdravstvenih omejitev, globlje se potopiš, večji je pritisk okolice, bolj je telo obremenjeno.
O Peter, lepo si ti povedal in lepo se sliši: “Nikoli ne reci nikoli”
Toda kaj je z nami ki smo tam v srednjih letih in je bilo pred 10 leti nekaj težav z dihalnimi organi. Hodil sem okrog zdravnikov, pa alergija, pa astma itd… Na koncu ni bilo nič od tega, zdravil ne uporabljam nobenih. Vsa težava pa je bila na delovnem mestu kjer je bilo ogromno izpušnih plinov in slab zrak. V takšnem okoolju sem delal čez 20 let. Sedaj ne delam več.
Imamo kaj možnosti da se spustimo v globino ali odpademo TAKOJ, že na prvem startu???
Lep pozdrav!
Špela,
res se z globino svetloba zmanjšuje in tudi temperatura pada, vendar pa taki globoki potopi niso namenjeni samo globinskim rekordom.
Po vodo vzamemo več močnih luči in s tem naredimo pravi dan in tudi barve se vrnejo, saj s pomanjkanjem svetlobe in globino barve tudi izginjajo.
V vodi se svetlobni žarki hitro absorbirajo. Pod globino 700m je absorbcija svetlobe popolna. Intenzivnost sončnih žarkov se tudi pri idealnih pogojih na 5m zmanjša na ¼, na 15m na 1/8 in na 40m na 1/30. S povečanjem globine se vidljivost zmanjšuje zaradi absorbcije svetlobe in njene pretvorbe v toplotno energijo.
Najprej se absorbirajo svetlobni žarki dolge valovne dolžine (rdeča barva) in najpozneje svetlobni žarki kratke valovne dolžine (vijolična barva).
Rdeča izgine na 5m, oranžna 10m, rumena 12m, vijolična 20m, zelena 22m, modra in siva 30m. Močne luči pa vse to vrnejo ;-).
Globoki potopi so namenjeni tudi raziskovanju, odkritju zgodovine, iskanju izgubljenih predmetov, razna podvodna dela in na koncu seveda tudi reševanju in iskanju v globoki modrini.
lep pozdrav
Ravnokar sem se vrnil z dopusta kjer sem po cca 15 letih ponovno kupil novo masko (saj mi je stara enostavno postala premajhna,saj jo imam iz najstniških let) in me je prijatelj navdušil nad potapljanjem na dah. Zanima me na kaj je potrebno biti pozoren pri tem, naj povem da sem bil pri 4 letih operiran na srcu (pulmonalna stenoza), vendar od takrat naprej nimam nobenih težav. Torej, na kaj biti pazljiv in kaj je potrebno vedeti o tem športu.
LP
Forum je zaprt za komentiranje.