turkmenistan, uzbekistan, tadžikistan, kirgizistan
poleti nameravam dva meseca potovati po turkmenistanu, uzbekistanu, kirgizistanu in tadžikistanu…
ima kdorkoli že kake izkušnje z temi državami..? predvsem me zanimajo vize, sploh za turkmenistan in uzbekistan, ker naj bi jih bilo zelo težko dobiti.
tudi prebral sem, da v turkmenistanu potrebuješ določena dovoljenja za potovanje znotraj države.
potem kaj treba obvezno videti in kako je z varnostjo, predvsem v tadžikistanu….
hvala za odgovore
lp
tadej
Na tistem koncu sem bil dvakrat. Poleti Uzbekistan, Kirgizija, Kazahstan z avtom, sedaj, januarja, samo Uzbekistan z letalom.
Dobit vize ni problem, poiščeš agencijo, plačaš tistih 20 USD. Potrebuješ cca 3 tedne, da vize dobiš.
Varnost ni problem, vsaj jaz nisem imel nobenih slabih izkušenj.
Ne poznam Tadžikistana, zato zanj ne velja.
Glede na to, kako boš potoval, imaš različne možnosti, zame je ena boljših izkušenj, z avtom cesta mimo Arala do Samarkanda. Samarkand je MUST.
lp
bv
mene tudi zanima tist konec, vendar na žalost za dost manj čas-max.15-17 dni.
Bojanv, kaj misliš – bo zame bolje, če grem z agencijo, ali misliš, da bi sam videl več (!!!!joj, upam, da srakoper še diha.. ali, še bolje, da je odsoten..) ?
Cilj: vedeti predvsem vsakdanje življenje. Zgodovine in zidov pa toliko, kolikor je pač nujno za razumevanje sedanjosti in se “spodobi”, če pač greš tja.
Mimogrede: kaj pa stroški? In organizacija. Si letala rezerviral vnaprej, ali kar tam. Pa premnočišča? Si rezervial tu ali na mestu?
FYi: agencija ponuja ca.15-17 dni, vseh 5 držav, za pribl 3.000€ (vklj.vse takse..),
Če mene vprašaš, bi itak agencije pocrkale v enem letu…
tako da me ne sprašuj glede agencij.
Drugače pa – rezervacije in vse ostalo je sicer v redu, deluje, ampak kako misliš doživeti “vsakdanje življenje”? V vnaprej rezerviranem hotelu? no, nekako ne gre skupaj.
Letalske zveze do tam so dobre, vsaj za Taškent lahko to rečem. Baltic air iz Kijeva in Rige, Austria iz Dunaja in Turkish iz Istanbula. Zadnja se mi zdi najbolj uporabna.
Ostalo, tam? Kakor si boš zamislil…
Stroški? Ceneje kot pri nas, ampak bolj kot se boš obračal h agencijam, bolj bodo podobne našim…
V trgovinah imaš vse, samo da tam ni trgovin v našem smislu. Tam nimajo cen, v celem Uzbekistanu imajo samo dve samopostrežni kot jih poznamo mi, …
V trgovskih centrih imajo cel kup trgovinic, malih lukenj, kjer so cene prilagojene oceni prodajalca, kakega kupca ima pred seboj. So pa manj nategatorski kot Turki…
lp
bv
hm, ni ravni pomoč, kot sem si jo zamislil.
Srakoper: grem tudi jaz sam, res grem, vendar žal za krajši čas. Moram tudi v službo, pa celo delat…Žal.Še.Dolgo časa.
In izkušnje pravijo, da zaradi omejenega časa dostikrat zato vidim manj, kot bi lahko. Saj se prej pripraviš, ampak praviloma ni zadosti. In to že v kakšnih viskoorganiziranih okoljih in informacijsko podprtih ciljih, kaj šel v tem primeru.
In zato res ne vem, kaj je narobe ča kaj rezerviraš vnaprej: če je komu užitek po prihodu cel dan izgubiti z iskanjem prenišča, ok, meni pač ni. In seveda hočem približno vnaprej vedeti, kaj bom delal in kako.
Vključno s prevozi. Ker, zopet, ne mislim pol dneva prebit v kakšni agenciji ali za računalnikom, da bom videl kako naprej
Še enkrat povem: imam omejen čas. Ki ga moram kar najoblje izkoristi -pa ne za postavanje na letališču, avtobusni postaji ali v internetni kavarni
(čeprav je tudi to lahko del potovanja, ja, res,)
Je pa res, da ne mislim potovati z nahrbtnikom in spati v spalni vreči(malce v prenesenem smislu..)-to temo smo pa že dali čez.
Kot vidim se na žalost potrjuje stara izkušnja iz foruma…vsi imajo ogromno za povedat, kritizirat, pluvat. Ko pa vprašaš pa namesto konkretnega odgovora flancanje
Kaj pričakujem? Prevoz od kje in kam, s kom in po koliko? Prenočišča kje, po koliko? Lokalni prevozi in izleti kam, pri kom in po koliko? Ostale pomembne informacije (vizumi, hrana, denar…)
Pa da vidimo..
Še enkrat ti bom povedal. Jaz sem potoval prvič z avtom, lani, avgusta, septembra. Mesec dni, vključeval sem Uzbekistan, Kazahstan, Kirgizijo in centralno Sibirijo. Drugič z letalom. letos januarja.
Lahko ti povem, kje in kako smo se vozili. Zate neuporabna info, ker ne boš imel nič od nje. Ustavljali smo se, kjer nas je dočakala noč, našli hotel in to je to.
Nisem se učil voznih rednov busov, vlakov in letal. Jih nisem rabil. Zato ti tudi naša prenočišča ne bodo nič pomagala, še posebej, ker smo spali tudi v šotorih.
Za odgovore na tvoja vprašanja je najbolje LP, dobiš spiske hotelov s cenami in vozne rede vlakov.
O vizumih sem ti odgovoril, jaz z njimi nisem imel težav, ddal sem jih delat 3 tedne prej. Hrana, povedal. Trgovin v našem smislu ni, so trgovinice, kjer ni cen. Ceno usekajo glede na oceno, kaj boš plačal.
Denar? V Uzbekistanu je 1 USD 1300 sumov, tako da bankomati ne delajo. Za 100 USD dobiš 2 ali 4 pakete lokalnih bankovcev. Kirgizija ? Som, dobiš za en EURO 54 somov. Kazahstan? tenga, dobiš 178 tengov za en EUR.
Če bi pa rad itinerar, da ti ga nekdo sestavi, boš pač moral v agencijo. Tam ti rezervirajo vse lete, vlake in buse po tvojih željah, tudi hotele in muzeje ti preskrbijo, vse vnaprej. Potem samo slediš navodilom.
lp
bv
morda za Turkmenistan veš kako podrobnost glede viz…? ker baje je zelo težko dobiti, nekaj sem bral da si moraš celo plačevati lokalnega vodiča, ki te stane 30-50 USD na dan… morda veš kaj o tem?
po katerem delu Kirgizistana si se gibal? ker na strani od MZZ je objavljeno, da zaradi varnosti odsvetujejo potovanje v nekatere dele države, posebej v južni provinci Osh in Jalalabad… in baje za Kirgizistan ne potrebuješ več vize 🙂
in katera agencija ti je rihtala vize…? bral na forumih, da le agencije, ki jim država (turkmenistan in uzbekistan) podeli “certifikat” lahko izvajajo turistične dejavnosti v državi…
http://www.agencija-vangogh.si/si/potovanja.asp
na tej strani boš našel potovanja z agencijo v centralno Azijo….
Kot sem že napisal, agencije zaradi svoje nesposobnosti ne znajo zorganizirat enega resnega individualnega potovanja, še posebej ne van gogh.
Zato potrebuje take načine reklame, kot si jo uporabil tu…
Glede na to, da si aencija, zagotovo veš, kako se tem rečem streže.
Vprašanja samo dokazujejo vašo nesposobnost, da bi uredilistvari, za katere ste plačani, sami.
lp
bv
želel sem le pomagati borg-u, pa si me takoj obtožil, da sem kao agencija. Vsekakor, hvala za tvojo prijaznost.
pač borg ni za te varjante, da si sam išče hostle in spi pod milim nebom. in prav tako tri četrt slovencev čudno gleda, ko jim povem, da sem pešačil 16km da sem prišparal 1,5 EUR. da sem spal pod milim nebom ob črnem morju, da sem prišparal 4 EUR k bi jih mogu dat v hostlu, itd… da pa sem se peljal do teherana z busom in vlakom iz ljubljane ma pa večina folka itak že za norost. potopis; http://www.rtvslo.si/popotnik/tadejstein/iran-in-vzhodna-turcija/367
no, in sam presodi, če sem agencija ali ne.
lp
ps: za vize in podobno bi res rad vedel iz prve roke, ker lani smo zaradi spremembe iranske politike na iransko vizo čakali 11 dni v turčiji, kar je pomenilo 11 dni manj irana za kar se še danes tolčem z glavo ob zid…
ej, hvala obema, Bojanu za info in Tadejstan za info in razumevanje.
Čeprav: to da mi nekdo reče, da mi ne more nič povedat, razen, da naj se usedem v avto in grem – mal bedno, se mi zdi (pa nič osebnega, prosim)
Mimogrede: prav van goghovo potovanje mi je bilo začetni benchmark ..
Ok, over and out..
Forum je zaprt za komentiranje.