Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice Otrok na Hrvaško z babico

Otrok na Hrvaško z babico

A vam je že kaj znano, da so Hrvati izredno zaostrili preho preko meje otrok, ki ne potujejo v spremstvu staršev? Sem bila danes na upravni enoti in so mi povedali, da zdaj za Hrvaško ne zadostuje več kartonček, ki smo ga v preteklosti dobili pri njih, ampak, da potrebujem prevedeno in od sodnega tolmača overjeno soglasje, ki ga moram sestaviti sama, potem pa nesti še k notarju ali na upravno enoto, da overijo moj podpis.Skratka, stroški in kar nekaj poti za to, da gre otrok lahko npr z babico na morje čez vikend.
Ne morš verjet!

Sem na istem. Sem že slišala in moram še prebrat. Baje mora imeti vsak svoje potrdilo na ime. Torej dve vnukinji z dvema babicama in dedkoma ter strici.Ker enkrat gre otrok z enim čez mejo, drugič z drugim.
Sem bila pa letos z vnukinjami že 4 x na Hrvaškem, nazadnje ta vikend, pa ni nihče nič posebej gledal. Ampak se ni za zanesti, moramo zrihtat papirje.

Ma hajde, kaj se zdaj zmišljujejo! Saj ne vem, kaj me bolj jezi, poti ali stroški. :(((

Sem poskusila sestavit soglasje, pa nisem nikjer našla dovolj podatkov. Ali moraš imeti soglasje za vsak prehod meje?, moraš točno določit datum prehoda meje? Nikjer nobenega formularja. Aja,pa še to: Zadeva velja za vse mladoletne do 18. leta starosti.Torej, nič več na vlak, pa na morje brez staršev!

Bom vesela, če kdo kaj več ve!

Tole piše v Dnevniku:

“soglasje zakonitega zastopnika mora vsebovati osebne podatke o zakonitem zastopniku mladoletne osebe, namen, obdobje in čas bivanja, obdobje veljave soglasja in podpis zakonitega zastopnika. Ta mora biti overjen na upravni enoti ali pri notarju. Tovrstno soglasje mora biti prevedeno v hrvaški ali angleški jezik in overjeno pri sodnem tolmaču, so še navedli na MZZ.”

KATASTROFA RES!!!!!

Smo preverili na policiji na mejnem prehodu:

če ima otrok isti priimek kot stari starši ali pa isti naslov, potem ne komplicirajo in je dovolj tisti isti kartonček, kot je bil že do sedaj. Ne rabiš nobenih pooblastil izjav…

Morda odgovor iz prve roke, ker delam na UE. Predpis je izdala Hrvaške za tujce (mladoletne osebe do 18 leta starosti) , ki potujejo v tujino same, oziroma v spremstvu druge osebe. Zakoniti zastopnik – starš mora otroku do 15 leta dvigniti na UE Dovoljenje zakonitega zastopnika za prehod meje
(velja za slovenske mejne organe). Hrvaška pa zahteva – lahko to potrdilo overjeno na UE ali pri notarju ter prevedeno v angleški ali hrvaški jezik. Zadeva za enega otroka in eno osebo, ki ga spremlja stane cca. 38 EUR. Sama država Slovenija s tem nima nič – zadeva velja za vse tujce, ki potujejo tako na Hrvaško. Sama oblika dovoljenja ni formalizirana, zato jo lahko pišete sami, vsebovati pa mora podatke o zakonitem zastopniku (eden od staršev), osebne podatke o polnoletni osebi s katero ta mladostnik potuje, izjavo, da dovolite otroku potovanje s to osebo, namen bivanja , čas veljave (od kdaj do kdaj) ter seveda podpis zakonitega zastopnika, ki mora biti overjen. Vse skupaj pa nato potrdi sodno zapriseženi tolmač. Komplicirano a ne ? Edini, ki pa vam lahko da dodatna pojasnila so na Veleposlaništvu Republike Hrvaške v Ljubljani.
Lep pozdrav

Ja še to, zakon je začel veljati 06.04.2008.

Lejaa, a morda veš, če se kaj zahteva tudi za samo bivanje na Hrvaškem? Recimo če sam pelješ otroka čez mejo in ga potem prideš iskat, vmes pa je sam s starimi starši? Hvala.

To je samo za prehod meje!

No,samo informativno-> to isto velja za hrv. državljane/otroke že več let,ko vstopajo v SLO

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close