Litva – kakšno koristno informacijo prosim
Pozdravljeni
zanima me ali je kdo bil pred kratkim v litvi, ali pozna koga ki je trenutno tam?
Če imate kakšno informacijo s katero mi lahko postrežete bom vesela. Kaj naj oseba, ki se odpravlja tja v prihodnjem tednu vzeme s seboj?
kakšno je tam vreme, cene, standard, hrana, s čim se plačuje-Eur..?
skratka karkoli – bom hvaležna.
Na kaj naj bodo pazljivi…
lep dan vsem skupaj
Litva je krasna dežela, vredna obiska. Vreme je malo hladnejše kot pri nas, tako da kakšne hudo tople pomladi ne pričakuj in kar vzemi kaj konkretnega za obleči. Njihova valuta je litas (lahko kupiš že na Poljskem, če greš z avtom), cene pa so bile nekdaj noro nižje kot pri nas, zdaj pa se je to že precej uravnalo. Mislim, da so edinole bolj osnovne stvari (hrana itd.) še vedno cenejše kot pri nas.
Ob prestopu meje prestopiš tudi časovni pas (so eno uro naprej). Znamenitosti je veliko za pogledat, priporočam Trakkai
Znamenit je tudi litovski jantar; nakit z jantarjem lahko kupiš vsepovsod po zelo ugodnih cenah.
Litva ima tudi veliko lepih jezer, ob katerih je precej razvit turizem. Veliko je tudi raznih zdravilišč in kao toplic, luštkano je recimo mestece Druskininkai tik ob poljski meji.
Nekaj splošnih informacij dobiš tudi tule:
Ljudje so zelo prijazni in gostoljubni, pred leti je bila edinole težava s komunikacijo, ker jih je 99% znalo samo rusko. Zdaj mislim, da to ni več problem in se z angleščino -vsaj v mestih- kar lepo pride skozi.Da bi bilo treba na kaj posebej paziti nisem nikoli imela občutka, čeprav sem bila večkrat tam. Razen na avto in to med vožnjo, ker so bile včasih obupne ceste (dejansko si lahko razbil avto med vožnjo s tem, da si zapeljal v kakšno ogromno cestno luknjo). Domnevam, da je zdaj to veliko boljše in da so ceste poštimali.
Nacionalna jed so “cepelini” (po njihovo Cepelinai), ki so čisto za probat, samo meni niso bili všeč. So kot recimo naši žlikrofi – posebne oblike cmoki iz krompirjevega testa, polnjeni z mesom.
No, toliko. Če te še kaj zanima pa kar vprašaj. Če bom vedela 🙂
Forum je zaprt za komentiranje.