poroka sejšeli….
borg
@bojan, kako je bilo tole s poroko?Kje, kako, vzdušje, osebje, postopek, cene?
Malo ozadja: midva nisva hotela tiste klasične poroke pri nas, ampak sva želela bolj takšno samo za naju dva, kjer se ne bi obremenjevala preveč z ostalimi in na koncu dneva izmučena rekla, hvala bogu, da je za nama 🙂
Jaz sem si vedno želel, da bi se poročil, kje ob lepi plaži in sva potem delala v tej smeri. Ko sva potem gledala primerne države in videla, da za tiste, ki spadajo v Haaško konvencijo, velja poroka tudi v Sloveniji, je nekako padla odločitev za Sejšele. Seveda so me prepričale tudi takšne fotografije:
http://www.threebestbeaches.com/seychelles/2005/10/anse-source-dargent.html
Prvo sva mislila organizirati preko kakšne slovenske agencije, a me je potem minilo, ker nisem navajen takšnih omejenih potovanj, ko ti želijo fiksirati cel teden na enem mestu, pa še cene lepo nabijejo in podobno. Jaz sem zgleda preveč zahteven za takšen način organiziranja. Malo sem potem iskal po netu in najdel neko agencijo na Sejšelih in se preko njih vse zmenil, kar sem potreboval. Na upravni enoti je bilo potrebno dobiti rojstni list v angleščini in to sem jim po emailu poslal, pa kopijo potnega lista, mogoče še kakšno malenkost. To je bilo vse kar so vnaprej potrebovali. Preko njih sem organiziral samo še hotel, kjer je bila poroka za 3 dni (to je bil minimum – določeni hoteli pogojujejo število dni, ki jih moraš preživeti pri njih). V bistvu to niti ni bil klasični hotel, ampak so bile takšne luštne hiške v dveh nadstropjih s 2 stanovanjema v vsakem.
Cene zdajle malo na pamet govorim, a mislim, da je bilo okrog 200 evrov (mogoče malo več) obveznih stroškov za poroko brez vračunanega bivanja v hotelu (pač da ti dajo papirje, pa tisti apostil – pečat, pa priprava prostora, pa koordinator, matičar …). Stroški pa se potem lahko še poljubno povečajo:
– fotograf – mislim, da okrog cca 200evrov – odvisno od otoka tudi (tu je bilo vključenih 40 slik na papirju, ki jih zbereš zvečer po poroki, ko se oglasi + CD z vsemi slikami, ki jih naredi – pri nama je nekje 200 slik naredil)
– kakšni šopki
– šampanjec, velik krožnik sadja in posebna morska večerja na dan poroke (odvisno od hotela)
– torta
– lahko tudi glasbenik …
Soba je bila drugače meni tukaj zelo lepa, takšna postelja s tisto plahto čez, 2 tuša v kopalnici 😉
Hiške so kakšnih 20m od morja v takšnem parku, sem pa že vnaprej izrazil željo, da hočeva zgornje nadstropje in sva tudi dobila. In tudi tu pri hotelu je bilo samo par ljudi okrog plaže, to ni tako kot kje, ko bi prišel zjutraj in bi se vsi že gnetli po kakšnih ležalnikih ali brisače postavljali … Lahko se še par kilometrov ob plaži sprehajaš in bo isto prazno. Problem je, da so zaradi tega ne množičnega turizma in ne tako veliko bivalnih zmogljivosti tudi cene ustrezno velike in takšni hoteli, kjer se lahko poročiš ponavadi niso najcenejši. Pri tem, ki sva ga izbrala, je bila cena cca 200evrov na noč za sobo s polpenzionom. Pač poročaš se ne vsak dan 🙂
Drugače, ko na sejšele prideš z letalom te že tam pričakajo ti z njihove agencije ali pa greš kar na njihov štant, ki je tam tako edini na majhnem letališču. Lahko si organiziraš še, da te oni spravijo do hotela in vse kar hočeš …
Midva sva od njih vzela bolj kot ne samo tiste nujne zadeve in tudi poroka ni bila istem otoku. Tako da sva ob prihodu rentala avto in se na tem največjem otoku Mahe vozila naokrog, pregledala vse zalive, slapove, tovarno čaja, glavno mesto (ni veliko), botanične vrtove … Je zelo prazno, ni veliko turistov videti, plaže večinoma prazne, niti ni nekih velikih hotelov na otoku, kar je pa je vse bolj majhno, ker meni niti pod razno ne paše kakšen množični turizem in gneča na plaži. Tu niti približno ni kakšen hurgada stil in podobno, ko imaš polno hotelskih kompleksov, … Na tem otoku sva bila 4 dni v nekem cenejšem apartmaju, ki je imel drugače lep pogled na zaliv (našel preko neta in rezerviral – cena 70 evrov za apartma – za njihove razmere je to še ugodno), ker mi je tako bilo bolj vseeno, ker sva po cel dan otok raziskovala. So pa sejšeli blizu ekvatorja, tako da je vse zelo zeleno, polno palm in imaš cel čas občutek, kot da si v nekem parku. Marca je 2x malo deževalo za kratek čas, drugače pa sončno, na tem največjem otoku je bilo še kar nekaj oblačnosti, ker je večji hrib, na ostalih dveh pa bolj malo. Ljudje so zelo prijazni in zelo nevsiljivi. Imela sva problem z avtom in se jih je takoj našlo okrog 7 domačinov in so ga pomagali na cesto spraviti. Ko sem jim ponujal nekaj denarja za to res veliko uslugo, ga niti približno niso hoteli vzeti, ampak so se samo prijazno nasmehnili. Ta otok je od oka velik cca 50 km po najdaljši strani, v širino pa kakšnih 20km, ceste pa so tak tak, na robovih zelo odsekane, pa še po levi se vozi.
Z letalom (cca 20 minut) sva šla potem na drugi največji otok, Praslin. Lahko se gre tudi z ladjo. Tam sva potem spet dobila avto in šla v hotel, kjer je bila potem naslednji dan poroka. Po prihodu je prišla spet koordinatorta s te njihove agencije, da smo se zmenili za poroko, ob kateri uri bi jo želel. Ko sem povedal uro, je poklicala matičarja in fotografa, ki sta potrdila, da imata čas takrat in smo se tako zmenili. Pa ta direktor hotela je bil zraven. Skratka vse je bilo zelo simple.
Poročiš se v neki utici ob hotelu, okrog je zelenje in palme, cca 5 metrov stran pa morje. Tisto utico malo okrasijo, a nič posebnega. Jaz nisem niti želel nič posebnega. Kakšno uro pred poroko sem še plaval v morju. Priči sicer lahko seveda seboj pripelješ, midva nisva in je potem za enega kar bila tista koordinatorka, za drugega pa direktor hotela.
Tam je potem še matičarka in fotograf, drugih pa ni. Začuda niti tistih par hotelskih gostov malo bolj stran ni nekaga firca paslo nad poroko. Postopek pač gre klasično preprosto, matičarka pove svoje, prstane izmenjaš in je to to. Vse skupaj ne traja ne vem kako dolgo, a mislim da ni pri nas bistveno drugače. Potem še torta, šampanjec in podobno. Nato se še malo po plaži poslikaš in v morju in je to to. Obleke sva sicer imela s seboj, ona korzet, jaz neke tanke bele hlače in belo srajco, čevljev nisem imel 😉
Naslednji dan sva šla potem še na sosednji otok La Digue, ki je meni od teh 3 najbolj všeč. Res prekrasne plaže, avtov skoraj ni, vsi se vozijo s kolesom, … Če bom šel še kdaj na sejšele, bom večino časa samo na tem otoku. S tega otoka je plaža z zgornjega linka.
Na odhodu domov sva na njihovem štantu dobila vse papirje o poroki. V sloveniji je potrebno tisti papir še dati prevesti uradnemu sodnemu prevajalcu (nekaj takega 😉 ), kar te še potem pride cca 20evrov, če se dobro spomnim. Potem se to nese na upravno enoto in dobiš po pošti še slovenski papir, da si poročen.
Če sem bil kje nejasen, ali bi želel še kaj več podrobnosti, pa samo napiši. Imam drugače še en pdf z dosti hoteli in cenami glede posameznih stroškov glede poroke, to sem dobil od te agencije in lahko pošljem. Seveda lahko tudi kakšne fotke pokažem.
Šla sva žal samo za dober teden, a lahko rečem, da sem v tem tednu videl skoraj vse, kar je na teh treh otokih (Mahe, Praslin, La Digue).
Meni ni žal, da sem šel skozi to in če bi še enkrat zbiral bi isto zbral.
ej, hvala obema, @srakoperju (si me ful presenetu, res.), predvsem pa tebi, @bojan
se mi zdi res kulsko
zdej samo ne vem, al naj moji “nesojeni” dragi tole pokažem al’ ne…bogve a ona to resn misli..amapak tole je že tema za kakšen drug forum a ne ? @srakoper, pls.nič odpirat, me bodo ženske raztrgale, kot berem..
sicer pa, Indija je tudi tam nekje..mogče bi bila kombinacija
Na oko bi rekel nekaj manj kot 4000 evr za oba skupaj, če štejem vse stroške (vlak do muenchna, letalo, interni let, vse v zvezi s poroko brez vštetih oblačil, rentanje avtombila, ladija med Praslin-La Digue, ogledi botaničnih vrtov, parkov, hrana, pijača …). Če ne bi bilo poroke, bi bilo recimo kakšnih 1000 evr manj, ker potem bi tudi cenejše bivališče vzel za tiste 3 dni, pa ne bi bilo stroškov šopka, fotografa, torte + ostali nujni stroški v zvezi s poroko.
ma kaki. če bi ženo tam pusitl bi sploh še profitiral-ker bi ti potem še plačali, da jo nazaj vzameš, hehe
(sej veš -un vic:Na verigo absolutno prečudovitih otokov, bogu za hrbtom sredi
> >ničesar, so poslali naslednje ljudi:
> >Dva italjana in eno italjanko.
> >Dva francoza in eno francozinjo.
> >Dva nemca in eno nemko.
> >Dva grka in eno grkinjo.
> >Dva angleza in eno anglezinjo.
> >Dva bolgara in eno bolgarko.
> >Dva japonca in eno japonko.
> >Dva kitajca in eno kitajko.
> >Dva irca in eno irko.
> >Dva slovenca in eno slovenko.
> >
> >En mesec kasneje, na absolutno prečudovitih otočkih bogu za hrbtom
> >sredi ničesar, so se zgodile naslednje stvari:
> >
> >En italjan je ubil drugega v borbi za italjanko.
> >
> >Oba francoza in francozinja zivijo srecno v ‘ménage a trois’.
> >
> >Nemca imata strog tedenski razpored za obisk nemke.
> >Grka spita en z drugim, grkinja pa jima kuha in pospravlja.
> >
> >Angle?a čakata da jima bo kdo predstavil angle?injo.
> >
> >Bolgara sta samo enkrat pogledala bolgarko, in takoj za tem odplavala
> >na drug otok.
> >
> >Japonca sta faksirala v Tokio in čakata navodila.
> >
> >Kitajca sta zgradila: lekarno, trgovino z alkoholnimi pijačami,
> >Rrestavracijo in pralnico perila, in naredila kitajki otroka da bi
> >priskrbela delovno silo za svoje trgovine.
> >
> >Irca sta razdelila otok na Severni in Južni del in postavila
> >proizvodnjo wiskija. Ne spomnita se ali kaj sexata ker postane nekako
> >zamegljeno po nekaj litrih kokosovega wiskija, vendar sta zadovoljna
> >ker se angle?a ne zabavata.
> >
> >Slovenca resno razmišljata o samomoru, ker slovenka noče utihniti in
> >se vseskozi pritožuje nad svojo postavo, resnično naravo feminizma,
> >kaj dela sonce njeni kozi, kako lahko dela vse kar ona dva lahko
> >delata, potrebo po izpolnitvi, enakovrednosti okoli domačih popravil,
> >kako jo pesek in palme naredijo debelo, kako je njen bivši spoštoval
> >njeno mnenje in z njo delal lepše kot ona dva, kako je njeno razmerje
> >z njeno mamo glavni vzrok njenih problemov, in kako nista mogla
> >prinesti s seboj prokletega mobilnega telefona da bi lahko poklicali
> >113, da bi jih rešili s tega pozabljenega otoka v !”$*&* bogu
> za hrbtom sredi ničesar, da bi si lahko uredila nohte in ?la po
> >nakupih!!!
bivši milijonček – se pravi praktično nič… 🙂
kdo ve, koliko bi se cene razlikovale med različnimi destinacijami?[/quote]
Ni ravno nič, je pa nepozabno (neprecenljivo po master card) naložen miljonček, tudi če odmislim poroko 😉
Tole vprašanje spodaj čisto ne razumem, katere različne destinacije imaš v mislih? Različne destinacije na sejšelih? Cene hotelov tam so lahko še precej dražje od moje variante, lahko pa se najde tudi cenejša varianta. Ne najem avta lahko zadevo tudi poceni in uporaba lokalnih prevozov, kjer pa si spet dosti omejen in več časa porabiš, če ti je čas faktor. Spet kakšni organizirani izleti lahko zadevo podražijo, sicer ne vem točno cen, ker nisem nobenega vzel. Jaz sem šel na varianto, da maksimalno vidim v tistem času in da kupim samo nujne zadeve, ki jih res potrebujem (prevozi).
bivši milijonček – se pravi praktično nič… 🙂
kdo ve, koliko bi se cene razlikovale med različnimi destinacijami?[/quote]
Ni ravno nič, je pa nepozabno (neprecenljivo po master card) naložen miljonček, tudi če odmislim poroko 😉
Tole vprašanje spodaj čisto ne razumem, katere različne destinacije imaš v mislih? Različne destinacije na sejšelih? Cene hotelov tam so lahko še precej dražje od moje variante, lahko pa se najde tudi cenejša varianta. Ne najem avta lahko zadevo tudi poceni in uporaba lokalnih prevozov, kjer pa si spet dosti omejen in več časa porabiš, če ti je čas faktor. Spet kakšni organizirani izleti lahko zadevo podražijo, sicer ne vem točno cen, ker nisem nobenega vzel. Jaz sem šel na varianto, da maksimalno vidim v tistem času in da kupim samo nujne zadeve, ki jih res potrebujem (prevozi).[/quote]
če primerjaš s tem, koliko te stane danes poroka IN potem še poročno potovanje (ki lahko stane toliko kot je vaju stalo VSE), potem tole ni nič…
kot druge destinacije sem imela v mislih druge države, ki so tudi podpisnice te deklaracije? mogoče kaka aruba, antigua,…?
ah jaaaaaaa, bi šla takoj tja, tudi se omožit 😉 samo da grem nekam na toplo :)))
Ja tudi midva imava prekrasno izkušnjo s poroko na Maldivih. Samo najina malo bolj enostavna. Poročila sva se na plaži ob sončnem zahodu, brez papirologije prej. Poročili so naju lokalci, dobila njihov papir. Tukaj sva šla na matični urad, podpisala še enkrat za državo in to je bilo to.
Prva varianta (z urejanjem vseh papirjev, faksiranjem sem in tja,…) se nama je zdela preveč zakomplicirana in predraga. Denar sva pa raje porabila še za medene tedne kasneje ;)))
Je pa vsekakor poroka na kakšni eksotični lokaciji dobro investiran denar, tudi če gre kakšen evrček več. Če misliš to narediti enkrat v življenju, potem pač ne šparaš, ne?
Samo toliko, da ne bo kdo mislil, da je potrebnega veliko faksiranja in papirologije prej 😉
Vnaprej sva poslala po emailu samo fotke potnega lista in rojstna lista v angleščini (slednje je res stalo kakšen evro na upravni enoti), tako da bi se dalo kakšen pir več dobiti na račun tega :p
To je bilo vse kar se tiče papirologije pred poroko.
Potem je bila poroka in zadnji dan sva dobila papir, ki pa ga je res bilo potrebno dati prevesti sodnemu tolmaču pri nas, kar je prišlo nekje 10-20 evrov (ne spomnim se) in spraviti do UE, s katere so potem po pošti poslali slovenski poročni list.
A pri nas je potem veljala ta poroka z Maldivov oziroma, kaj je bilo potrebno še podpisati za državo in če je to bilo free? Pa tudi drugače, a ti lokalci so to vse zastonj naredili, se pravi brez stroškov?
To me res zanima, ker takrat, ko sem tudi jaz preverjal te kombinacije, sem videl samo take variante, da se tam sicer “navidezno poročiš”, uradno poroko pa narediš v sloveniji, kjer jih tisto, kaj je bilo tam, niti ne zanima in nič ne potrebuješ od tam prinesti.
Forum je zaprt za komentiranje.