tajska, malezija, singapur
Letos poleti sem se potikal (med drugim ;))po Maleziji in Singapurju.
Kaj ga točno zanima?
Na splošno pa: Malezija je draga (vsaj za tisti konec) in dokaj nezanimiva (spet v primerjavi z drugimi državami JV Azije).
Potovanje je lahkotno – z avtobusi in Air Asio (tudi vlak naj bi bil OK). Priporočam pa nakup letalskih kart vnaprej (veliko linij je zeloooo polnih), pa tudi v KL se splača hostel rezervirati vnaprej, da ne ostanejo samo dražji.
Singapur je fajn za nakupovat. Itak 😉 Moraš pa kar vedeti kaj želiš, ker je ponudba podobnih izdelkov ogromnaaaa.
kdaj pa misliš, da je najboljši čas za iti v te konce, da se izogne kakšnim tsunamijem ali podobnim zadevam…
govoriš, da je malezija draga? kaj tebi pomeni “drago” – konkretno me zanima za kak hostel s privatno sobo s kopalnico, prehrano v restavracijah, vožnje z vlaki, kak organiziran izlet (kam se sploh da tukaj, so kakšni nacionalni parki,..).
povej, koliko časa si bil v maleziji in singapurju? misliš, da je bolje, da se v teh treh tednih bolj posveti tajski, gre recimo do chang maia, da tajski posveti polovico vsega, ostalo pa oboje skupaj..
povej no, kaj priporočaš, ti si bolj “svetjski čovjek”, mene azijska zemlja še ni nosila, razen ob bosporju v carigradu, mene ima raje južnoameriška… :)))
Midva sva bila poleti in le 2x je bilo potrebno odpreti dežnik. Deževna doba je menda pozimi (november ->)
Aha, po južnoamariško glede cen je približno tako, kot če bi iz Bolivije prišel v Brazilijo 😉 Če si v Riu pravočasno ne rezviraš poceni prenočišča, ti ostanejo le še dragi hoteli… tako je tudi v Kuala Lumpurju. Tam sva bila v Hotel China Town Inn (je tudi na netu), ki je v samem središču dogajanja in z “walking distance” do bus postaje, metroja…. Soba z WC, AC, celo TV – 80RM. Drugje sva plačevala od 40-60RM za sobo.
Bus – npr. iz KL do hribov (Cameron High.) 22 RM za 4ure vožnje, KL-SIN 30RM (udobni busi – vsaj ala “semi cama” :))
V “ta pravih” restavracijah skorajda nisva jedla, ker jih praktično ni, oziroma so sila drage. Za vsakim vogalom (v vseh mestih) so Mc-i, Pizza Huti, Burger Kingi…..in ogromno stojnic s hrano (pa niso vse preveč mamljive). Indijski obrok dobiš že za 7RM. Voda 1RM, Coke 2 RM.
Naj nikar ne pričakuje južnoameriških naravnih lepot – jih ni!!! 🙁
V hribih so nasadi čajev in farme jagod, rožic, metuljev…. in tam si lahko organizira tudi turistični ogled.
Saj sem že na STA nekaj napisal — veliko lepše je po sosednjih in bližnjih deželah (od Laosa in Tajske do Indonezije).
Prednost Malezije je mogoče edino v lahkotnosti in netežavnosti potovanja. Kamorkoli lahko prideš hitro in udobno. Fajn za take, ki na potovanju potrebujejo predvsem čiste brisače v hotelih s **** :)))
V Maleziji in na Borneu sva bila malo manj kot 3 tedne in v SIN 3 dni.
V Chiang Maiju sem 2x čakal burmansko vizo in prebil kar nekaj časa, tako da lahko rečem, da je fajn za izlete, nezahtevne “trekinge” (sprehode), kakšna jahanja slonov, “raftanja” z bamboo splavi…. skratka za nezahtevne/turistične dogodivščine. Predvsem je pa mesto za “shop till you drop”. Bistveno ceneje in boljša roba, kot pa v Maleziji.
Tudi na obali bo na Tajskem veliko bolj prijetno (in ceneje) kot v Maleziji.
In še mimogrede – Lonely Planet za Malezijo je zeloooo slab, priporoča umazane luknje za spanje, niti omenja ne na desetine hostlov v KL in SIN, vodi te v drage restavracije…..
Priporočam teden srfanja na netu 😉
waw, si se razpisal… upam, da bodo tele informacije dobrodošle .)
sem gledala na netu – z airasio poleti v mjanmar, kambodio in okoli sploh niso tako dragi… se pravi, vizo za tele državico dobiš v BKK lahko? ali je zaradi omejenosti potovanja na tri tedne bolje, da se zrihtajo že pri nas (mogoče veš kje?). za malezijo in singapur je slovenci ne rabimo do 30 dni, kako je recimo za ostale države? laos, kambodia, burma?
kaj potem priporočaš, raje druge državice? daj malo še napiši, tako rada berem tele tvoje poste 🙂
Ma, sigurno bom v naslednjem življenju pobiral obresti od dobrih del tega življenja 🙂
Vize:
Tajska – Lj ali mejni prehod (letališče)
Laos, Kambodža – med. letališča in večina mejnih prehodov (lahko tudi BKK)
Mjanmar – Berlin ali BKK, tudi Chiang Mai (malo dlje za čakat) – od 2 dni naprej.
Težko je priporočiti itinerarij človeku, ki ga ne poznaš in ne veš kakšne želje ima.
Sam dokaj hitro potujem, ker si veliko načrtujem že doma, a si vseeno ne bi upal v 3 tednih pogledat Mjanmarja, Kambodže, Tajske in Malezije.
Mjanmar zahteva svoj čas, mogoče bi bil edino smiselen skok v SiemReap – vsekakor mnogo bolje, kot “izguba časa” po Maleziji.
AirAsia je res poceni, a saj veš – malo denarja, malo muzike 🙁
“Udobje” je prilagojeno 140cm visokim Azijcem, sedežnega reda ni (hehehe – se prerivaš kot v starih časih na Krvavcu), vozni redi pa zdržijo samo prvi dve uri zjutraj, potem se pa zaradi prenatrpanosti urnika vse podre. Zahteve glede teže striktno upoštevajo!
1€ = 4,95 RM (MYR)
http://www.oanda.com/convert/classic
Nekaj takega, kar je bilo meni bolj všeč kot Machu Picchu 🙂
Ja, Angkor sem si šel pogledat 2x (pa mogoče ga bom šel še kdaj).
Vsaj 2 dni in vedno vstajat pred sončnim vzhodom (eh, to so že fotografski nasveti hehehe), pa motoprikoličarja nahecat, da te pelje do oddaljene Beng Mealee, da se lahko igraš Indiana Jonesa ali Laro Craft :))
Iz BKK leti Bangkok airways ene 5x na dan v REP, lahko pa tudi z Air Asio preko Phnom Penha – AAsia ima tudi direkten let iz REP v Kuala Lumpur.
Če bo v igri tudi PNH priporočam ogled Tuol Slenga – tisti “slavni” zapor iz časa Pol Potovega režima (še sedaj se mi naredi cmok v grlu, če se spomnim na ta realistični muzej…).
Pa vožnja z ladjico iz PHN do REP čez jezero Tonle Sap je slikovita…
Zdravo,
Marko se je o državah JV Azije res razpisal in v glavnem se z njim strinjam – dodal bi edino še besedo o kulinariki (če na potovanjih rada tudi dobro ješ): meni je hrana najbolj všeč v Maleziji, sledijo Tajska, Singapur in Vietnam (ne nujno v tem vrstnem redu), v Kambodži in Laosu pa se pozna, da sta državi revnejši, tako da se domačini ne morejo ukvarjati z izmišljanjem posebnih kulinaričnih dobrot. Z Mjanmarjem (še) nimam izkušenj.
Kakšen koristen nasvet o Singapurju lahko sicer najdeš tukaj (v Singapurju sem preživel več kot leto dni):
http://www.exoticjourneys.eu/si/potovanja/singapur/singapur.htm
In še za Siem Reap si spraševala – tule si lahko ogledaš nekaj fotografij, ki te morda prepričajo, da je Angkor res veličasten:
http://www.exoticjourneys.eu/si/popotniska_fotogalerija/fotografije_kambodza.htm
Pa še moje mnenje o AirAsia (z njimi sem letel vsaj dvajsetkrat):
http://www.exoticjourneys.eu/si/popotniski_nasveti/potovanje_z_letalom/airasia.htm
lp,
Daniel
ojla,
pa naj še jaz kako rečem na tole temo.
res je, da je že kar 10 let od mojega /takrat prvega/ potovanja v ta del sveta. Pot je šla takole: Od BKKja na sever v trikotnik, treking, čez BKK na otoke Ko Samui in na drugi konec Krabi, potem čez mejo v Malezijo, Penang, KL, Melaka,.. in po nekaj dneh v Singapur.
Za pot sva potebovala mesec dni, vendar bi..če bi lahko ostala dlje, se bolj posvetila Tajski.
Zato moj nasvet: Tajska je prelepa dežela v kateri lahko ostaneš dlje in ti nikoli ne bo dolgčas.Otoki so čudoviti, sever je super, BKK velemesto, v katerem je vedno kaj zanimivega. Hrana je fenomenalna.
Singapur je pa tudi super mesto, polno razlik in ‘umetnih’ znamenitosti,otok Senatoza /ali nekaj podobnega/ je za konec potovanja čisto ok sprostitev…
Aja, tam se bila pa junija in ni bilo nobenih težav z vremenom.
Lep pozdrav vsem in veliko užitkov na potovanjih
T
Morda kaj pomaga:
http://www2.arnes.si/~msklub8/tajska/tajska.htm
lp
Forum je zaprt za komentiranje.