Najdi forum

na vrh Ararata

Zdravo,
a je že kdo hribolazil na goro Ararat? no, čim več info mi bo dobrodošlih, predvsem to, ali it sam pa se tam z lokalci zmenit za vzpon ali kako?

Hvala vsem in lp,Erika

V Dogubayazitu so bile agencije, ki so to omogočale – info izpred 2 let. Se pa razmere lahko hitro spreminjajo, ker je naokrog cel kup vojaških oporišč in področje zapirajo/odpirajo glede na dnevno politiko.

Nazadnje, pred cca 3 leti, nisi potreboval nikogar. Res pa se ti ponujajo v Dagubajazitu. Pričakuj pa kapo, oblak okrog vrha hriba. Meni osebno zelo zanimivo. Videl sem ga cca 5x, pa samo enkrat je imel jasno na vrhu (brez oblačka)

lp

bv

Kaj pa pravite na Elbrus? sicer je višji, ampak ali je tut veliko zahtevnejši? je že bil tam kdo?

Bojanv, ti si kar nekajkrat bil v nekdanji sov.zvezi? a to z motorjem? si štartal kar od sem ali preko letal?

Bil lansko leto na Araratu. Za vzpon potrebuješ dovoljenje in pa moraš iti z skupino.

V tistih koncih sem bil 4x. Prvič še v SZ klasična študentska turistična tura. Leningrad, Minsk, Kijev, Moskva,… Busi, vlak, ladja, letalo.

Drugič Kamčatka (pred 4 leti), malo lazenja po hribih, vulkanskih kraterjih in podobno. Letalo do Petropavlovska. Tretjič z motorjem do Vladivostoka (predlani). No, resnici na ljubo sem prišel do Habarovska, tam mi je razpadel motor. Četrtič, letos Kazahstan, Uzbekistan, Kirgizija, centralna Sibirija in nazaj. Z avtomobilom iz Lj.

Ne štejem pa poti v Kijev, letos cca 6x. Vedno z avtom.

lp

bv

Bojanv

sklepam, da hodiš službeno v Ukrajino? kje pa greš z avtom, da prideš najhitreje do tam in koliko časa potrebuješ za to? kako je s prenočišči na poti do Kijeva?

Grem običajno skozi Košice, pa na Užgorod (no, lani je bil ta prehod zaprt), na Lvov, do Kijeva.

Vozim se natančno 24 ur + morebitni postanki. Če spim, je to običajno tja grede v RIVNEM PRI lVOVU, nazaj grede pa okrog Mihalovic.

Prenočišča so kar na razpolago, cene pa so od 8-30 EUR, odvisno od tega, kje se ustaviš. Niti ni razlike v kvaliteti, običajno dvignejo ceno po obnovi hotela. Takrat pa za 2-3x.

lp

bv

Bojan,
s kakšnim motorjem si bil tam?
Pa še ena stvar…
Si mogoče kdaj srečal kdaj kakšno motoristko v Iranu?
V V.Turčiji sem sicer že bila (sicer ne z motorjem), zdaj me pa mika Iran na motorju. Saj vem, xt 600 ni ravno primeren za tja, ampak mogoče pa kupim kaj drugega.
lp

Jagababa, bil sem z BMW 650.

Žal, v Iranu nisem srečal nobene motoristke, izven klasičnih turističnih točk nisem običajno srečal sploh nobenega turista, motorista pa sploh ne… Na žalost večina turistov skače od znamenitosti do znamenitosti iz LP, vmesnega prostora pa niti ne pogleda.

Vem samo, da so v Persepolisu eni italjanki ukradli motor, ko sem bil tam.

Ne vidim nobene težave, da bi se odpravila na tako pot, pazi samo, da boš preko motoristične obleke oblekla še nekaj. Kako krilo ali haljo, ki ti bo segala do kolen.

lp

bv

Bojan,
gs-ka ali dakar? in bmw ti je razpadel? si imel kaj predelanega, vsaj tank mislim?
Saj ravno tega si ne predstavljam….. kaj zaenega hudiča naj navlečem čez opremo, da me ne bo motila pri motoriranju. Bom že pogruntala nekaj, ko bom šla. Vsekakor bo to nekje čez leto in pol, ko bom imela tudi drug motor.
lp
jagababa

Motor mi je razpadel v Rusiji, na transsibirki. Ne, nič ni bil predelan, čisto serijski.

Bil pa je GT. Čez katero opremo bi kaj navlačila? Misliš obleko?

lp

bv

no ja, čadorja lih ne bi vlačila čez moto jakno 🙂

Žal, odhajaš v Iran. Se boš morala prilagodit, če nočeš povzročat konfliktov

lp

bv

Ja, v pojasnilo. Ko stopiš z motorja, moraš imeti tisto cunjo na sebi. Da ne bi mislila, da mora plapolat zastava za teboj…

Zato je praktična takšna halja, kakršne imajo čistilke na sebi.

lp

bv

Ja Bojan, saj vem kam želim iti, pa tudi bila sem že v nekaj muslimanskih državah (tudi v Iranu na črno). Vem, kako se obnaša tam, spoštujem različnost običajev in obnašanja in rada jo imam. Vedno se na potovanjih skušam kar najbolj prilagoditi okolici, jaz sem njihova gostja, niso oni tam zaradi mene. Če nisi pretirano drugačen, če ne izstopaš preveč, tudi lažje komuniciraš z domačini.
Sem pa prav o neke vrste kšeftmantlu razmišljala. Nekaj, kar pokrije tazadnjo in obnenem ni preveč široko, da se ne zatakne kam med špice ali za ketno. Mogoče ne bi bil slab zgornji del dežjaka, vendar se bojim, da mi bo prevroče v njem.
lp

Ne verjamem, da ti bo dežjak OK. Mora ti priti pod kolena. Sicer je meni malo hecno, ampak tako pač je…

Mojo so enkrat napadli, bila je v motoristični obleki, meter od motorja, obrisala si je potno čelo, in še ni navlekla tistega čuda. Je bilo že preveč… No, mislim da je bil samo en prenapetež, ampak tudi jaz nisem navajen delat marufe po svetu.

Drugače pa pojdi z menoj spomladi na potep do Kijeva. Malo motoriranja. ;)))

lp

bv

Jezus Bojan, ne mi lušte delat.
Samo ena stvar je, imam eno moto sezono za seboj (frišna voznica) in bolj švoh motor (yamaha xt600, letnik 95). Po drugi strani pa, če sem z njim naredila 16.000 km, potem bi tudi do Kijeva mogoče šlo.
A tole poznaš? http://www.desertsoul.com/
lp

Ne, Jagababa, nisem poznal.

Veš, ko sem jaz šel v Iran z motorjem, sem imel vozniškega za motor cela 2 dni. In cca 2000 km vozniških izkušenj (brez izpita).

Ko sem šel v Rusijo (20.000 km) pa sem imel za seboj samo iransko pot (18.000 km). Tako da je tvojih 16.000 več kot dovolj. Itak pa je do Ukrajine samo 1000 km.

lp

bv

Ti pa znaš prepričati človeka 🙂
Saj vem. Tudi motor ni izgovor. Moj še nima elektronike, vaški mehaniki pa delajo čudeže.
A se da na kakšne PM preseliti, da ne bova smetila v tej temi?
Si mogoče tudi tukaj?
http://www.motosvet.com/

Bojanv@travel.over.net

Ne, samo po travelu se (zaenkrat še) klatim. Pa tudi tu ni več zanimivo. Preveč težav je z brisačami in teženjem in premalo avanturistov.

lp

bv

Elbrus je ponavadi turnosmučarski cilj, ne pa pohodniški. No, kakor pač želiš… Če si želiš pravih hribov imaš v Alpah veliko dela!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close