Kateri je najlažji in najhitrejši dostop do Stola?
Stòl (tudi Veliki Stol, nemško Hochstuhl) je gora, ki z 2236 metri predstavlja najvišji vrh Karavank. Čez njegov vrh in greben poteka državna meja med Republiko Slovenijo in Republiko Avstrijo.
Na vrh je možno pristopiti po različnih poteh tako iz slovenske kot avstrijske strani. Enega pristopov iz Avstrije predstavlja celo zavarovana plezalna pot čez severno steno gore.
Pod vrhom Malega Stola (2198 m) stoji na nadmorski višini 2193 m Prešernova koča, ponovno postavljena leta 1966 namesto svoje predhodnice (odprte 1927), ki so jo leta 1942, med drugo svetovno vojno, požgali partizani.
Stol, ki je najvišji vrh Karavank se nahaja med Vrtačo in Potoškim Stolom. Z vrha je lep razgled po grebenu Karavank, Julijskim Alpam in Avstriji. Vrh, ki je prepaden ima vpisno knjigo.
poti imaš pa kar nekaj oglej si jih na:
Poznam zelo enostavno pot do Stola in sicer se peljete mimo Koroške Bele v Javorniški Rovt. Potem naprej proti Križevcem, vendar na razcepu tik pod Križevci zavijete desno. Potem se peljete po cesti-do konca (ceste). Tam je ena velikanska skala-reče se ji Konjska peč.Pustite avto(ker se naprej itak z avtom ne more). Potem greste po poti skozi gozd in se začnete počasi vzpenjati. To je sicer lovska pot, na nekaterih koncih gre čez melišče, vendar ni hudega. Po tej poti hodite navzgor kakšno uro. Potem je pa do Stola v glavnem zelo ravno (kolikor je v hribih sploh lahko). Torej, greste čez planino Seče in čez Belščico, mimo Vajneža in na Stol. Sama pot traja cca 4 ure do Stola, ampak meni je ta smer najboljša.
uživajte!
Jaz živim direkt pod Stolom in ga zdajle skoz okno gledam 🙂
Sicer je že -mega ne- vse povedal, ampak jaz bi samo dodala, da to ni ravno lahko tura. Bi jo uvrstila med srednje zahtevne. Hoje je za okrog 2-3ure, je pa kar strmo. Sicer, če si trmast itak povsod prideš, tudi brez primerne kondicije; pa še vseeno bi vam priporočila kak drug vzpon, če niste vsaj malo pripravljeni.
Lep pozdrav, morda se pa kje srečamo 😉
Stol iz Kranja … Pa prvič sliši za Koroško Belo, pa za Javorniški Rovt in še za marsikaj drugega. No, saj to me niti ne moti. samo da pa potem nekaj pokroviteljsko duhoviči, da se ljudje, ki hočejo pomagati in si vzamejo čas, zmišljujejo zgodbice. 🙂 Bo treba večkrat malo po svetu, Stol. In raje upoštevaj napotke, da ne bo spet imela gorska reševalna dela. Kaj pa če bi šli raje na Grosglockner? Pa nočem biti hudoben :).
Forum je zaprt za komentiranje.