Izkušnje uporabnikov avtokampov
Pripravljamo se na odprtje novega avtokapa (še ne letos) v notranjosti Slovenije, na turistično še ne razvitem območju. Od tistih ki ste že večkrat kampirali bi rad izkušnje oz. mnenja v smislu “kaj mi je v kampu všeč in kaj me najbolj moti”. Predvsem za tiste stvari na katere ima lastnik in osebje v kampu vpliv in jih lahko popravi. Na tujih napakah se je ceneje učiti kot na svojih ! Hvala že vnaprej.
Tudi meni osebno se zdi najprijetneje, ce imas svojo parcelo. Najbolje, da z kaksno nizko zivo mejo loceno od ostalih. Da je na parceli mehka trava. Da je dovolj pip s pitno vodo in (ce vam uspe!), da se tam ne zadrzujejo ose.
Da so ob umivalnikih kljukice za obesanje stvari dovolj visoko, da se brisace ne vlecejo po tleh. Da imas med tusiranjem kam za odloziti stvari – ki naj po moznosti ostanejo suhe. Da ob vecerih sanitarije niso polne mrtvega mrcesa. Da so zapahi (kljucavnice) na wc/tus taki, da te ni strah zakleniti se notri. Meni osebno so ljubi tudi kaksni zasebni umivalniki.
Meni so vsec javne kuhinje, ki imajo vsaj kaksno mikrovalovno pecico in hladilnik, v anglesko govorecih obmocjih je obvezno se toaster, ampak ta za nas verjetno ni potreben. Mogoce led.
V Franciji te ponekod vsako jutro razvajajo s svezim kruhom in pecivom od peka. Majhna samopostrezna trgovina, ki ima tudi bombice za plin in je odprta tudi ob nedeljah. Nekaj za pojest, ce ni v blizini kaksne ugodne restavracije, gostilne, kjer se da sedeti zunaj. Otrosko igrisce v blizini, da lahko starsi (no, oče) ob pivu nadzira otroke.
Izbira soncnih/sencnih mest.
Reklamni letaki za bliznje znamenitosti, vozni redi avtobusov/vlakov, dnevno obnovljena vremenska napoved, casopisi v tujem jeziku (ce racunate na tuje goste). V skupnih prostorih kaksen specificen vodic za regijo (kaj pa vem, recimo o kraskih pojavih, o lipicancih, o travniskih rozah, ribah v potoku, kaj pa vem… mogoce kaksna ilustrirana zgodovina ali ljudske pravljice v anglescini…) To so stvari, ki se nam ponavadi zdijo obicajne in skoraj ‘brezvezne’, ko pa prides nekam na drug konec sveta, te pa to se kako zanima.
Joj, sem se razpisala.
Veliko uspeha!
Se vedno jaz: da topla voda ni casovno omejena na žetone in da, če je omejena s tisto pipo, ki sama neha teči, traja dovolj casa. Mogoce lahko celo kaksen fen za lase. Aha, fino je tudi, ce si po tem, ko si umijes roke, ni treba vec prijemati kljuk. Posodica s tekocim milom. Pralni stroj (ta pa je lahko na zetone) in odvisno od lege in podnebja, tudi susilni.
Nekje obesen velik zemljevid okolice, s sprehajalnimi (kolesarskimi, jahalnimi, vinskimi, jagodnimi, ali kostanjevimi, kaj pa vem) potmi.
Vse, kar je napisala seenamojca … Predvsem si res vzemi k srcu to o kopalnicah (poličke, dovolj mest za odlaganje, obešalniki, ključavnice … ). Aja, pa dobra osvetlitev vseh cest! (ne Las Vegas luči, samo dovolj, da lahko gre človek ponoči na WC ne, da bi se spotikal, ker ne vidi).
Meni je bil dober kamp v Sloveniji Kovač v Bovcu, kjer je bil žar na plin zastonj in postavljenih je bilo več lesenih paviljončkov in hišic z mizo in klopmi (tudi Soča takoj zraven je bila hudo dobra lastnost – mrzlo pivo ;).
Masovni kampi (večinoma na morju) vsega tega nimajo, takšni manjši, ki niso na najbolj turističnih mestih pa so po kvaliteti par stopnic višje.
Predlagam, da imate na enem delu parcele, na drugem pa prosto izbiro prostora. Obvezno mora biti povsod dovolj sence.
V tuših mora biti dovolj kljukic za obesiti svoje stvari, po možnosti bi bilo fino, da ima tuš nekako dva prostorčka (v enem je tuš, v drugem pa morebiti mala klopca in obešalniki, tako ne pošpricaš vse naokoli.
Prostor za pomivanje posode naj ne bo na soncu, saj lahko kdo še skupaj zleze, ko ga žena pošlje posodo pomit.
To je zaenkrat vse.
Hvala, nekaj koristnih informacij ste že napisali. Očitno je sanitarno/pomivalni del bistven – to sem tudi predvideval.
Naj še nekaj povem o splošnem konceptu kampa: bo manjši (ca.1 ha površine), kar pomeni nekako za 100-120 ljudi na 25-30 “parcelah” – tako da lastna trgovina ne bo smiselna. Razmišljal sem bolj v smeri postavitve samopostrežnih avtomatov za pijače, prigrizke, kruh,…
Sama lokacija je v borovem gozdu (s senco ne bi smelo biti težav), ni pa ob vodi. Bi pa bilo možno postaviti manjši bazen (npr. 8×4 m), tako bolj za otroke.
Zavedam se da je zadovoljstvo gosta izredno pomembno – še bolj pomembno pa je gosta pridobiti, ga privabiti in prepričati da pride prav v ta kamp. To bo težji del posla ker to pač ni kraj kjer bi povprečen Slovenec (še manj tujec) pomislil da bi lahko preživel dopust. Kaj pa vas prepriča da se odločite za “ta in ta kamp”? Kako se lotite iskanja kampa ?
V glavnem so že vse predhodniki napisali. Dodajam detajl iz manjšega kampa sredi toskanskih gričev. Na vsakem umivalniku je bila krpa, da si umivalnik pobrisal za sabo (in res so jih vsi pobrisali!). Ob hiški s tuši in WCji so bila prislonjena stojala za sušenje perila – s prijaznim sporočilom, da je uporaba brezplačna, da ne bodo cunje visele po drevesih. Včasih kar ne moreš verjet, na kaj vse kdo pomisli.
Sem dobila še par iztočni. Glede bazena: kamp v toskani, o katerem sem malo prej pisala, je imel približno tak bazen, kot ga omenjate. Montažen, voda pa dovolj globoka, da se je dalo malo zaplavat. En del je bil vkopan v zemljo, malo ga je gledalo ven, za dostop so bile stopničke. Ob bazenu tuš, pa ležalniki… tipi-topi za malce ohladit.
In kako izbiramo kamp? Mi smo bolj popotniki (danes tu, jutri tam) in iščemo kamp tam, kjer pač potrebujemo prenočišče. Dandanes se mi zdi kar pomembno, da je kamp najti na spletu (vsaj jaz jih večinoma tako iščem). Kako boste kamp oglaševali? Odvisno, kje je in kaj je v okolici za početi. So hribi, možnost kolesarjenja, kakšni ogledi znamenitosti…?
Tudi sam mislim da je internet najprimernejši medij za trženje(seveda tudi brez kakega letaka, table, vpisa v kak katalog,… ne gre).
V okolici so hribi (dobrih 1000 m), veliko lepih lokalnih in gozdnih cest za kolesarjenje, naravna plezalna stena, dober kilometer proč je pristajališče jadralnih padalcev. Kulturnih zanamenitosti pa je itak povsod toliko kolikor jih znamo odkriti ter primerno pripraviti in predstaviti turistom. Pri tem zadnjem je težko, ker je tu potrebna volja širše lokalne skupnosti.
Skratka mislim da potencial je, sploh ker blizu ni kampa (več kot 30 km), pa tudi ostalih nastanitvenih zmogljivosti je zelo zelo malo.
Včasih sem tudi sam iskal kampe po internetu, samo za občutek. Zabeležim si samo tiste, ki so v večjih mestih. Ostale pa ne. Midva sva tudi popotnika in nekje ob 18h začneš iskat kamp (cestni atlas najprej, pa obcestni znaki,…).
Se pravi, kamp mora biti dobro označen, ne samo tu pa tam kakšna tabla, ali celo samo pred zadnjim odcepom.
Bi dodala nekaj glede trgovine, meni osebno so avtomati preveč vpadljivi v takem okolju, ljubša bi mi bila možnost dobave osnovnih živil po naročilu, kar nekaj malih kampov uspešno prakticira ( naročiš kruh, mleko vodo, za nasldenji dan, ups, pozabla pivo ;)) Mi si navadno izberemo male kampe , kjer ni gužve, kjer pa ponavadi zaradi prijetnega vzdušja, dober glas prinese ogromno gostov in je to maloštevilnost težko obdržati.
Kot so že napisali je dobrodošla javna kuhinja, ni potrebno, da je velika, in možnost uporabe skrinje ali hladilnika.
Forum je zaprt za komentiranje.