Najdi forum

kitajska

jeseni nameravam narediti krog peking-xian-šanghaj, pa me zanima, česa na tej poti ne smem spustiti (poleg seveda glavnih znamenitosti). ali je v tem koncu še kakšno internacionalno letališče?

hvala, martina

Jaz sem bil predlani na Kitajskem. Glede na to, da si absolutno vezan na prevoze, se ti v Xianu splača vzeti avtobusni ogled znamenitosti. Mi smo vzeli celodnevni izlet, 6 postankov.

Je bilo kar vredno. Vojaki, trdnjava,… Seveda trgovina s spominki.

Peking pa opravi kar z metrojem in busi. Tam smo šli pa samo do kitajskega zidu, tudi z izletom. Imajo kar redno linijo, ena od številk (pri)mestnega prometa vozi tja, postaja na Tananmenu.

lp

bv

ja, to sem si pogledala na strani za hostle, nekateri imajo organiziranih kar precej izletov. izlet na zid recimo pride 18 evrov, celodnevni izlet s kosilom po pekingu 23,…

zanima pa me, kako je z izletom v tibet, če kdo ve. namreč nekateri hostli v xianu ponujajo izlet tudi tja? kako je z ogledi pand?kakšne so cene vlakov?

in koliko časa bi vi vzeli za ta krog?

Mi smo 1994 potovali kot organizirana skupina, a ne preko agencije na Tibet preko

Kitajske in Hong-Konga, ki je bil takrat še angleški. Leteli smo iz Kantona, ki je

blizu Hong-Konga do Chengduja in nato na Lhaso. Tam smo bili dva tedna in nato

zopet nazaj z letalom via Chengdu-Kanton in z ladjo do Hong-Konga in nato

čez Bangkok-Dunaj-Celovec in domov. Vendar takrat še ni bilo vlaka do Tibeta,

kar je sedaj možno za potovanje. Jure

Glede vlakov mislim da si postavila vprašanje narobe. Tam ni toliko problem cena, kot je v praksi problem karto sploh kupit.

Na relacijah poznajo 4 možnosti: hard seater, soft seater, hard sleeper, soft sleeper.

Sleeperji so naši spalniki, prvi in drugi razred. Seaterji pa so naši vlaki s sedeži, prvi in drugi razred.

Problem nastane, ker karte ne moreš kupit drugače, kot da greš na agencijo in kupiš izlet. Vse karte so kak teden vnaprej razprodane. Lahko pa jo kupiš v vašem hotelu na recepciji. Mi smo si razlagali sistem tako, da agencije vnaprej pokupijo vse karte, potem pa jih s provizijami prodajajo po hotelih, drugih agencijah in podobno. Alternativa pa ti je, da kupiš karte več kot 14 dni vnaprej.

Pa še to. Ko boš na vlaku in imela rezervacijo, se ti bodo vedno vstali s sedeža. Ampak med vožnjo ti bo vedno prislonil rit na tvoj sedež še kdo in rital toliko časa, da si bo izboril prostor še zase.

Tako da je bilo nas 5, trije odrasi in 2 otroka. Da smo imeli mir, smo vedno kupili hard seater sedeže (drugih 4 dnui vnaprej nismo dobili), in to vedno 6 skupaj. Tako da smo zapolnili en kupe, da smo imeli mir. Sta se potem otroka ulegla in v miru zaspala. Samo enkrat se je zgodilo, da so ljudje protestirali in se hoteli usest na sedeže, kljub temu, da smo plačali rezervacijo. Običajno pa niso težili.

Drugače pa so cene vlakov nizke. Bistveno nižjo kot pri nas.

lp

bv

kolikokrat ste potovali ponoči? sem na internetu gledala, cene se gibljejo okoli 120dolarjev (peking-xina in podobno), verjetno če vzameš v hostlu je še malo dražje. pri nekaterih hostlih sem opazila, da delajo rezervacije na letalske in vlak karte, oziroma ja, kot si rekel, da jih tam kupiš…

koliko časa ste bili vi in kaj ste pogledali? ste šli tudi kaj bolj na jug?

No, glede na to, da smo imeli dva 1,5 let stara otroka smo bili izključno vezani na vlake, nočni prevoz.

4x smo se peljali, vsakič nočni skok, največ 10 ur. Samo enkrat smo se narobe razumeli s prodajalko kart in smo se vozili 24 ur.

Tako da smo naredili krog okrog Pekinga. Xian, Hohnot, Luoyang.

Vsakič isti sistem, vsakič za 3 ali 4 dni v mesto, malo s turističnimi busi okrog, dva dni pa mestni parki, da sta se otroka igrala.

In ob vsakem prihodu smo si kupili karto za odhod. Tako da smo cca 3-4 dni pred naslednjo vožnjo dobili vsaj hard seaterje, vedno.

No, če dobiš karto na postaji, je tam okrog polovice cene, kar ti prodajajo hoteli ali agencije. Samo res se moraš malo znajti, da prideš do karte. V Pekingu je sicer urad za tuje turiste, ampak jaz osebno si z njimi nisem kaj dosti pomagal.

Tudi vsaka večja postaja ima blagajno za tujce, ampak problem je, da tam običajno od tujih jezikov govorijo kak lokalni jezik, poleg domačega (mandarinščine). Ser ti pa včasih pripopa na postaji kak domačin, ki bi prrakticiral angleščino tako, da bi hodil okrog s teboj, pa tudi z njimi razen kakih fraz ni bilo veliko pomoči na postajah…

lp

bv

pozdrav
kar se tice potovanja z vlaki….

trenutno se nahajam na Kitajskem in ti lahko iz prve roke povem, da znasa cena za hard sleeper vlak Xian- Peking 246RMB …ce to malo prekalkuliras je to cca. 20 EUR
ce karto kupis v hostlu, ponavadi doplacas od 20-30RMB za karto

karte se da dobiti tudi na isti dan odhoda, razen mogoce za relacije, kot so Xian-Chengdu ali Xian-Lanzhou….verjetno pa je karte se tezje dobiti poleti, ko je sezona na visku

ce te se kaj zanima pisi…

lp

Hvala za koristne in uporabne nasvete. Jure

potem ni panike dobiti karto? mogoče veš, koliko stane softsleeper?

koliko znaša dnevni budget, oziroma, ko se vrneš, lahko javiš koliko te je stalo celotno potovanje?do takrat pa UŽIVAJ!!

ja meni zdaj ni panike dobiti karte…poleti pa zna biti rahla panika, ampak ce jo kupis 3 dni prej potem pa res ni panike…ce pa se ti ne da vsak dan cakati na zel.postaji, pa pac doplacas 20 ali 30 RMB pa ti hotel ali agencija kupi karto

ja soft sleeper karta Xian- Peking te bo prisla okoli 400 RMB (odvisno katero posteljo si izberes; naceloma so najcenejse postelje na vrhu) ….ampak se ti bolj splaca vzeti hard-sleeper karto, ker so postelje skoraj iste….tudi pri hard-sleeperjih so postelje oblazinjene…dobis odejo ….skratka, no, vse je cisto…
pred 7-imi leti so bili hard-sleeper vlaki kar umazani, danes je vse drugace…tudi Kitajska se pocasi modernizira

kar se pa dnevnega budgeta tice…vse je odvisno od tebe, …ampak recimo da bos zapravila okoli 20EUR na dan (saj ves, sighti, prevozi, hotel, hrana, ….)

recimo, da te bo en mesec potovanja po Kitajski stal tam okoli 800EUR…pac cisto odvisno od tebe, kaj zelis…

ja, konec avgusta ti lako sporocim, koliko bo kostalo 7- mesecn popotovanje po Kitajski

lp

wow, sem kar malo “fouš” ljudem, ki imajo čas potovati toliko časa! no, ko pa se vrneš, se prosim javi, da poveš, kaj moram res pogledati na kitajskem!!

papa

Mislim, da so ostali travelerji povedali ze veliko, a vseeno. Imela sem dobre izkusnje s kupovanjem zelezniskih kart v shangaju, samo ne vem, ce greste tudi tja. Nasprotno se je v Pekingu nemogoce kaj zmenit. Vse se seveda da urediti preko agencij ali hostla proti doplacilu; prav tako lahko preko njih rezerviras prenocisce. Definitivno pa moras v visoki sezoni (junij, julij, avgust) rezervirati karto vsaj 1 teden prej, sploh za daljse in populrane destinacije. Pazi avgusta imajo Kitajci kolektivni dopust in je gneca se vecja…
Kakor planirate, se da vse to ogledat v 1 mesecu. Jaz sem naredila 3 tedensko turo:Shangai-Peking-Xian-Luoyang-Suzhou. Sama s starsi, a smo potovali brez otrok.

Lepe pocitnice, Iza

Sem se 1x prebrala, v Shangaju mislim da gres na okence 48 na glavni zelezniski postaji in kupis karto, saj RES znajo toliko anglesko.

nazaj pa ste torej leteli iz Sozhou-a? te lahko vprašam, koliko si dala za letalsko karto?

je mogoče kdo imel tudi notranje lete? s katero letalsko družbo ste leteli? časa imam namreč kar malo in bi rada videla čim več, ne da bi stalno sedela na vlaku..

hvala

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close