za SONJO 2 – Kraj pri Pašmanu
Lepo pozdravljena Sonja 2
Sem ti že nižje postavila vprašanja, pa očitno nisi opazila, zato sem kar kopirala.
LP
mal me je strah, da ni to takšna ribiška vasica…..ja, pa da se nič ne dogaja….
– kaj pa za otroke, kakšna igrala in podobno?
– greš lahko kam kaj pojest?
– a v Tkonu je trajekt…pa za Biograd? (Biograd že mal poznam, smo že bili tam)
– je tudi plaža, kjer lahko zaplavaš? (nimamo več tako majhnih otrok – 8 let in zelo radi plavajo) ali je skoz mivka in plitvina?
– imaš mogoče kakšne slike od vašega apartmaja in mogoče tel.št.?
Za pomoč se ti zahvaljujem.
Če ti lahko jaz odgovorim. Pašman je zame živa tuga, pa nimam rada gužve. Se mi mal ni dopadlo. Sem bila parkrat tam na obisku, drugače hodimo v Filip Jakov, ki je zraven Biograda. V Tkonu je trajekt za Biograd. Par minut pa si tam. Oprosti, ampak jaz ti ga ne priporočam. Pašman seveda. Biograd je lep. Imaš otroška igrala. Otrokom se po mojem na Pašmanu ne bo dopadlo. To je samo moje mišljenje.
LP
No, bom še jaz odgovorila. Meni tudi ni všeč. Pa imam rada “ne gužvo” ampak tole je zame pa preveč mirno. Lahko greš edino v Biograd ali pa s trajektom v Zadar. Plaže so v glavnem v senci, ampak takrat ko smo bili mi, je bilo bolj slabo vreme in nismo mogli biti pod borovci, smo iskali sonce, ker je bilo v senci prehladno. Voda pa prave globine nima, edino če se po vodi kar nekaj metrov sprehodiš.
No, pa še jaz.
Mi hodimo že nekaj let na Pašman, v Tkon (vsak dan pešačimo ali rolamo do Kraja). Za razliko od prejšnjih dveh, je meni zelo všeč, rada imam mir in nič gužve.
Res pa je, da se tu NIČ ne dogaja. Ni niti pravih otroških igral, razen nekaj starih gugalnic v Tkonu. Restavracije (nekaj malega) in kakšen bar ter slaščičarna je v Tkonu, v Kraju je tudi barček, kaj več pa že ni.
V tkonu je trajekt za Biograd, vozi vsako uro. Zadnji gre z Biograda okoli 21.30, se mi zdi.
Plaža: Ta glavna v Kraju je mivka, nizka, topla voda, najde pa se tudi kaj za plavat. Ni ravno raj za plavalce. Podobno v Tkonu. Raj je na drugi strani otoka proti Kornatom, kamor pogosto zahajamo na dnevne izlete. Kristalno čista voda, lepo za snorklat, večinoma skalnate plaže. Nič hrane in pijače, le nekaj robinzonskih hišic. Na drugi strani tudi ni ceste, tako da moraš kar pešačiti. Skratka, divje.
Če otroci niso vajeni na tak mir, jim bo tu dolgčas!!
Sicer pa, če imaš še kakšno vprašanje, pa le vprašaj.
LP
hvala za obširno poročilo…
preden se odločimo imam še kakšno vprašanje
Si napisala, da se rolate….to pomeni, da se rolate kje…je za rolat ob obali, ali po cesti? Se da ob obali sprehajat?
A je kakšen pendolino kje?
nižje si napisala, da hodite v pension med Tkonom in Krajem…..mi napišeš kaj več? (kolko do plaže, ceno če morda veš,…)
imamo ponudbo za Kraj, vendar ko gremo na dopust, radi zaklenemo avto…..tukaj pa bo malo težko, ker je TKon kar oddaljen od Kraja….peš bo pa daleč
Druga stran plaže – proti Kornatom…..koliko pa imaš za pešačit do plaže?
Sem radovedna kaj? NO upam, da vseeno odgovoriš na moja vprašanja
Hvala in lp.
Živjo!
Po Pašmanu pelje glavna asfaltirana cesta iz Tkona do Ždrelca, kjer se po mostu nadaljuje na otok Ugljan. ta cesta ne gre čisto ob obali, pač pa je nekoliko prestavljeno v notranjost. Z nje se potem pelje v posamezne vasi. No, tako je isti s Krajem. So pa pred kratkim asfaltirali tudi ožjo cesto, ki gre kakih 30m od obale med Tkonom in Krajem. Ob tej cestici so na vsaki strani apartmaji, potem pa je že morje. Torej tu peljejo le tisti avti, ki so namenjeni v te hiše, sicer pa se tu ljudje sprehajajo, vozijo s kolesi, mi pa rolamo z vozički 🙂 Dolga je…. tako na oko … kakih 3,5km. Čisto ob obali se med tema dvema krajema ne moreš sprehajati, ni neke promenade… Obalo so si tile apartmaji kar privatizirali in ima vsak svoj košček pod soncem. v Kraju je del ceste ob obali.
Pedolino… joj, res ne vem če je. Mogoče jih imajo kje v centru Tkona ali pa na ta glavni plaži v Kraju. Žal res ne vem.
Mi hodimo v Pension Muscet, več info najdeš na: http://www.muscet.com . Leži 20m od plaže, slikce so na netu. Tako kot drugi, ima bojl privat plažico, na plaži zidano lopo z tušem, wc-jem, hladilnikom in prostorom za odlaganje krame, nad plažo mizo in klopci pod strehco – ful luštno ter majhno otroško igrišče – bolj za majhne otroke. V vodi je večinoma mivka, za pravo globino je treba kar hoditi. Voda pa je vedno topla. Če greste na morje predvsem zaradi užitkov plavanja v globoki vodi, potem to ni plaža z vas.
Iz Kraja v Tkon ti nikakor ni treba sesti v avto. Sprehod ni dolg. OK, če greš po več stvari v trgovino, da ne vlačiš…
Druga stran: Po vrhu Pašmana (na sredini je dvignjen) gre makedamska cesta – štarta s Kraja gor. Avto je čisto bel, a preživi. Kdo od domačinov ti mora povedati, do kje se pelješ, pustiš avto na vrhu (do par zalivov se menda pride tudi z avtom) in se sprehodiš dol. Mi smo z 3 letnikom in enoletnico rabili od 20 do 40 min – odvisno, kam smo šli in kako smo se ne poti utavljali. Sicer pa se v Tkonu lahko kupi zemljevid Pašmana, kjer so lepo vrisane poti za pečašenje po otoku in naravne znamenitosti na poti.
Joj, sem se razpisala, a jaz imam res rada ta otok 🙂
Lp
še ena, ki je z družino navdušena nad pašmanom 🙂 mi smo v apartmaju v tkonu…5 min peš do trajkta in trgovin, sladoleda ipd. …mir, to je to, na plažo ni treba že ob 7. zjutraj odnest brisačo, da imaš kje ležat čez dan :)…zapravljanja tu ni (ko se nam tega zahoče, gremo zvečer v biograd :)) – nam to veliko pomeni :)))…8-letnica ima tam dovolj družbe, ob celi obali so apartmaji, precej zasedeni, večina slovenci z otroki, 1 letnik pa je tudi dovolj svoboden, z njim pa seveda tudi mi – si ne predstavljam, da ga lovim po polni plaži, od senčnika do senčnika :)…voda ob obali super za igro, za plavanje pa je treba malo dalje zabrodit…pedolinote in skuterje smo videli parkirane blizu trajektov (torej je možnost izposoje)…rolali in s kolesi so se na veliko vozili ob cesti, mi smo se sprehajali, na drugi strani (robinzonski) še nismo bili, bomo letos sigurno (me je že sram, ker smo tam 3 tedne in nimamo časa tega pogledat)
če imaš rada gužvo in to še drago plačaš, potem to ni za vas :), če temu ni tako, dobrodošli na pašmanu! 🙂
Mi hodimo v Kraj. Že cca 10 let. In moj starejši sploh noče slišat, da bi šli kam drugam. Pa smo že šli, takole za en teden na kakšno drugo “morje”. Za nas je Pašman zakon. En velik mir. Otroci se igrajo lepo tudi brez igral – naš po celi dan raziskuje morje in nabira školjke in rakovice lovimo, si jih ogledamo in nazaj v morje z njimi. In hodimo na sprehode. In jemo ribe in hodimo na tržnico v Biograd, mislim da se otroci raje vozijo s trajektom kot z avtomobilom. Če si pa zaželimo gužve pa se za kak dan odpravimo v Zadar, ki je čudovit in sploh ni daleč. Zvečer pa na terasi igramo družabne igre in se nato odpravimo spat. Tako, da je to naše MORJE.
Forum je zaprt za komentiranje.