Skandinavija z otrokom
Dobro jutro vsem popotnikom (wherever you are)!
V poletju 2007 se nasa druzina (2 odrasla, 1 otrok – 10 let) odpravlja na potep po skandinavskih deželah.
Prvotni plan – preiti arktični krog in videti Lofote, pa otočje višje od Lofotov (Sva…. nekako tako, sem pozabila) in Nordkap – bo verjetno zaradi premajhnega števila dni, ki so nam na voljo (največ cca 17 dni – trapasta služba pač) propadel.
Tako bomo navjerjetneje potovali preko Avstrije in Nemčije na Dansko, si ogledali Copenhagen in SV obalo, potem pa s trajektom do Göteborga, nato do Stockholma, čez Smaland (nujno si moramo ogledati Vimmerby in hišo Pike Nogavičke), videli pa bi še Oslo, morda šli do Trondheima in po JZ Norveški obali dol.
Paziti moram, da v pot vključim nekaj zanimivosti za otroka (Mala morska deklica, muzej Astrid Lindgren v Vimmerbyu, Skansen, muzej vikinških ladij v Oslu, kakšen safari ), da ne bomo ves čas samo sedeli v avtu, ampak tudi predvsem uživali v naravi (radi veslamo in bi kakšen dan tudi preživeli na potepu s kanuji).
Prebrala sem vse zapise, ki ste jih tu napisali o skandinavskih popotovanjih (hvala!), pa mislim, da ste tja (razen Mojcej) potovali bolj v paru ali družbi odraslih.
Že pregledujem vodnike (LP, Insight Travel, Eyewitness), srfamo po netu, preučujemo karte, vemo, da bomo s seboj vzeli potne liste, gotovino (veliko gotovine! in za rezervo Eurocard – katerega kodo se moram še naučiti na pamet 😉 ), vemo, da bomo v kampih najemali hiške in si večerje kuhali sami (torej bomo s seboj peljali tudi nekaj hrane), vemo, da je vreme spremenljivo in bomo s seboj peljali tudi raznoliko garderobo (pravzaprav bo naš Hyundai Accent očitno nabit do konca),
kolebamo pa predvsem med časom odhoda:
– večina za čas potovanja svetuje konec junija in sredino julija (najkrajše noči)
– nekateri znanci prisegajo na avgust, ker je takrat povsod manjša gneča in je v kampih enostavno najeti hiške.
Kaj svetujete vi?
Samo na hitro, ker trenutno nimam časa.
Priporočam julij (večino dni), začetek avgusta. Mi smo vedno bili v tem času in je bilo super. Vreme dokaj stabilno, temperature prijetne za potovanje. Nikoli nismo imeli problemov v kampih zaradi prostora. Sicer smo večinoma kampirali, toda kadar smo potrebovali hišico, smo jo dobili. Najbolj turistično oblegana se nam je zdela JZ Norveška.
Vimmerby se nahaja J od Stockholma in moram priznati, da je nas malo razočaral, tudi otroke.
Se še oglasim…..
Lenka, zakaj pa ne najamete avtodoma.Dnevni najem te stane ravno toliko kot plačaš nočitev v zadnjem trenutku. Če rezerviraš dovolj zgodaj (dokler je še veliko izbire), dobiš avtodom tudi za 15.000 SIT na dan ali celo manj. V Skandivaji ti tudi ni treba spati v kampu, ampak spiš lahko kjerkoli, tako da ti odpadejo stroški kampa. Vso hrano imaš lahko s sabo, ker je v avtodomu dovolj prostora in ti ni treba kupovati tam precej dražje. Poleg tega pa bo otrok užival.
No, mi pa imamo tako izkušnjo, da brez PIN kode ne bi šlo. Kar velikokrat smo jo morali *vedeti*. Tako v nekaterih trgovinah, največ pa res na bencinskih črpalkah. V severnejših predelih niso odprte vedno, ko jih potrebuješ, so tudi samo avtomati in brez PIN kode bi ostali kar tam. Je pa res, da veliko plačujemo s kartico in ne nosimo veliko gotovine s seboj.
Na to so nas opozorili prijatelji, ki so bili po Skandinaviji leto pred nami in moram priznati, da je to bil zelo uporaben nasvet.
Res je, potovanje z avtodomom je po Skandinaviji nekaj čudovitega. Ustaviš lahko povsod, prespiš lahko povsod, oskrbovalne postaje za avtodome so povsod…..
Mi smo potovali z avtomobilom. Radi bi najeli avtodom, vendar ga za 15.000 sit ali celo manj, kot piše ana nikjer ni bilo. Zanima me, kje se da najeti avtodom za tako ceno. Povsod so cene cca. 100 EUR na dan, kar pa ni tako malo.
Mi smo kampirali. Za prostor v kampu (plačaš samo prostor, nič oseb) smo plačevali od 2 do 3.000 sit, najdražji kampi so bili na JZ Norveške. Hiške smo najemali po ceni od 5.000 do največ 10.000 sit prav blizu Nordkappa. Cene spanja v kampih se mi ne zdijo visoke.
Hrano smo imeli večinoma s sabo, kupuješ najnujnejše stvari (kruh, mleko, jogurti, sadje….).
Pogledali smo si že strani norveških in švedskih kampov in ugotovili, da bi za najem hiške zapravili v povprečju največ okoli 10-12.000 SIT.
Pregledala sem tudi slovenske strani podjetij, ki oddajajo avtodome v najem in našla najcenejše spodnje tri:
http://www.uni.si/cenik.html
18.400/dan
http://www.avto-dom.com/cenik.html
20.000/dan
http://www.putra.si/slo/hotel.php?&mid=408
20.000/dan
Ana, lahko poveš, kdo in kje oddaja avtodom v mesecu juliju za 15.000/dan?
Hvala vsem.
Poglej na spletno stran AVTO NET-a. Tam niso samo oglasi za prodajo vozil, temveč tudi za oddajo: http://www.avto.net, pojdi pod rubriko POČITNIŠKA VOZILA in si sortiraj po ceni (najnižje cene veljajo za najeme; danes je tam 7 ponudnikov s cenami od 14.000 do 20.000 SIT; take cene so bile objavljene tudi poleti).
Druga spletna stran je BOLHA (www.bolha.com). V okvirček za iskanje vpiši besedo avtodom, tudi tu lahko sortiraš po ceni in zopet je kar nekaj ponudnikov (trenutno 13 s ceno od 10.000 do 23.900 SIT).
Pri najemu bodi pazljiva, ker imajo nekateri omejitve kilometrov, večina pa tega ne zaračunava.
V Švedski pokrajini Smaland je veliko jezer in jezerc, v nekaterih kampih si lahko izposodite kanuje ali čolne na vesla.
Le nekaj kilometrov izzven Norkopinga proti Stockholmu je zelo lep in urejen ZOO, zraven je tudi Safari park. Zelo lepo. Na otoku Oland (JV Švedske) je veliko zabaviščnih parkov. Našim otrokom je bilo zelo zanimivo, ko smo si ogledali rudnik bakra v Falunu (smo bili že po rudnikih v Sloveniji, pa je vsak resnično drugačen in zanimiv) ter ogled smučarskih skakalnic, ki so do potankosti urejene. V okolici Faluna je ogromno borovnic. Obisk Legolanda na Danskem. Najbolj so uživali, ko smo vseeno parkrat spali na divje, kar je v Skandinaviji dovoljeno, ko smo na urejenih ognjiščih kurili ogenj in pekli krompir… Najbolj pa jih je fascinirala 24 urna svetloba. To moraš doživeti. Vendar za to je treba malo više na sever.
17 dni ni tako malo, nekateri naredijo pot do Nordkappa v 14 dneh. Mi smo potrebovali 23 dni, vendar nismo noreli. Veliko smo se ustavljali ob rekah, slapovih, jezerih. Naj povem še to, da smo večino dni kampirali, hodili pozno spat zaradi svetlobe, posledično pozno vstajali, preden pospraviš šotor in vse urediš v avtu mine nekaj časa. Če boste spali v hišicah, bo vam to prihranjeno in se boste na pot lahko odpravili prej.
Mojcej, zelo si prijazna, hvala, pravzaprav sem si do zdaj veliko pomagala s tvojimi nasveti.
V Legolandu smo bili že v Nemčiji, v Günzburgu, resda je verjetno malo manjši kot ta v Billundu, a ga bomo vseeno spustili.
Vem, da 17 dni ni malo, a ker bo cilj naša pot, si bomo zanjo vzeli veliko časa in uživali v lepotah.
Ne maramo hiteti oz. res ne vidim posebnega smisla v tem, da se vozim cele dni mimo prekrasne pokrajine zgolj zato, da se na koncu dolge poti slikam pred globusom:).
Mi smo si ga sposodili od podjetja, ki se s tem ukvarja, tako da s fizičnimi osebami nimam izkušenj (je pa bilo zato dražje). Vendar mislim, da če naredita pogodbo (ki jo seveda pazljivo prebereš), ne bi smelo biti problemov. Skoraj zagotovo bo treba plačati kavcijo (približno 150.000 SIT) zaradi odbitne franšize in morebitnih drugih poškodb avtodoma, ki jo dobiš vrnjeno, če je ob oddaji avtodoma vse v redu. Zato pa je treba že ob prevzemu avtodoma lastnika opozoriti na morebitne napake, da ne bi bila po nepotrebnem ob kavcijo. Pazljiva bodi tudi, če obstaja omejitev kilometrov, ker potem tak izlet nima več pravega čara, kajti pri avtodomu nima smisla gledati na števec kilometrov.
Svetujem ti, da malo pobrskaš po iskalniku vseh forumov na Travel.over.net, kjer vpišeš besedo avtodom in boš mogoče dobila kakšno informacijo več.
Glede PIN kode, jaz sem jo potreboval vsepovsod, zelo redko je zadostoval podpis.
Za ostalo ti žal ne znam pomagat, sem imel čisto drugačno naravo izleta, solo/duo, nič kampov, nič otroških atrakcij, dolgi transferji 🙂
Lahko ti edino potrdim, da so Skansen in muzej vikinških ladij sigurno zanimivi za otroke. Glede dokumentov, osebna je načeloma dovolj, mene so malo pogledali edino na DK-S meji, pa še to so me samo vprašali kam grem, dokumenta niso niti prijeli v roke, sem bil pač malo sumljiv, SLO tablice med samimi severnjaki, sam v avtu itd. Med S in N praktično ni meje, samo upočasnit moraš na 30 km/h, je Normeška v Šengenu čeprav ni v EU.
Jurij
Zivjo, mi smo po Skandinaviji srečali kar nekaj družin z mlajšimi otroki. Večina jih je potovala z avtodomi. Sigurno to pomeni podražiten celotnega potovanja, a je zaradi otrok sigurno bolj udobno. Moja sodelavka si je avtodom sposodila nekje v Nemčiji, ker je bilo dosti ceneje kot pri nas. Do tja so šli z avtom, ga tam parkirali in nadaljevali pot proti Danski.
Naša pot je bila taka:
DANSKA: Legoland – Kopenhagen – grad Frederiksborg – grad Fredensborg – “Hamletov” grad Kronborg, spala v kampu Helsingor – ŠVEDSKA: Goteburg –
NORVEŠKA: Oslo, spala v kampu Bogstad – Holmenkolen – Lillehammer – Hardangervidda – Hardangerfjord – Bergen – ledenik Jostedalsbree – narodni park Jotunheimen – lesena cerkev v Lomu – Geirangerfjord – Trolova cesta v dolino Romsdal – Dombas – Trondheim – severni tečajnik – Lofoti, spala v kampu Sortland – fotosafari na kite – nazaj na celino – Hella – Tromso – Lyngenfjord – Alta – Hammerfest, tu smo srečali ogromno severnih jelenov – Nordkap, tu so nam prišle prav zimske bunde –
FINSKA: jezero Inari, farma huskyjev, Tankavaari, muzej posvečen iskalcem zlata, kjer smo se tudi sami poskusili pri tem – Rovaniemi, raj za otroke in tiske, ki so otroci po srcu, tu je doma Božiček, lahko se z njim pogovoriš, se fotografiraš,.._ Kuopio, kjer je ogromno jezer – Tampere – Lahti -Helsinki, spali v kampu Rastila – Turku – trajekt na Švedsko –
Stockholm – trajekt za v Nemčijo – Trelleborg in počasi proti domu.
Za potovanje smo porabili 18 dni. Mi smo sicer potovali z avtom, malo smo šotorili, malo spali v hiškah v kampih, dvakrat pa kar v avtu. Potovali smo avgusta, a bi bilo dosti bolje, če bi junija ali julija. Žal smo imeli precej slabega vremena, a potovanje je bilo vseeno nepozabno.
Za otroke bo sigurno zelo zanimiv ogled kitov. Mi smo šli z Lofotov.
Če te določen del naše poti podrobneje zanima, povej, ti bom dala kaj več informacij.
Lepo, da se že sedaj pripravljate na potovanje.
maksa, najlepša hvala!
Tako, resno razmišljamo o najemu avtodoma. Res bi zadevo nekaj podražilo – ni nujno veliko, ker bi itak spali v naravi in ne nujno v kampih.
Prvotni plan je bil preko Nemčije, Danske in Švedske ob Norveški obali priti do Nordkappa, vmes smo se omejili zgolj na Norveško, zdaj pa zbiramo info in lobiramo :).
Nekaj časa še potrebujem, da s pomočjo Auto Routa sestavim plan, ga prilagodim naravnim in kult. znamenitostim, potem pa se ti res javim, če lahko.
Iz izkušenj ti povem, da pot in ostalo v skandinavijo stane bistveno več, kot prvotno načrtuješ. To pa zaradi tega, ker je tam vse zeloooo drago. Za 18 dni cca 3 tisoc evrov. Ampak to je zelo skromno. Pa še to če želite do Nordcapa, je 18 dni premalo.Sicer je praktično možno priti, vendar je to eno samo drvenje. Vzemite si vsaj še en teden.
Pozdravljena,
ker gor in dol narediš enih 10000 km ali še več, računamo mi za bencin približno 2000 Eur, prav toliko bomo dali za AD, kar se tiče vstopnin in trajektov, pa še kaj zdraven, pa računamo še ene toliko zraven – upamo pa na kaj manj.
Pikica01, kdaj greste pa vi? Mi imamo AD rezerviran za 25 dni, upam da nam bo uspelo vse videti, kar smo si začrtali.
Forum je zaprt za komentiranje.