Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice KUBA-malo drugače

KUBA-malo drugače

Vsi mi pa smo tako navdušeni nad tujino-recimo Kubo-gremo na dopust saj to je nekaj fantastičnega in tisti, ki so že bili tam –»nepopisno«….
POGLEJTE RESNICI V OČI !!!!!!!!!!!
SE ZAVEDATE V KAKI DRŽAVI ŽIVITE? POLJUBITE JO NA …!

Intervju s Kubancem. ilegalno.

V Slovenijo prišel pred kratkim na obisk. Ni imena, ni fotke. Se noče izpostavljati. Ima punco Evropejko.
Sem slišal, da so na Kubi krave baje državne?
Res je. Kmet ima recimo nekaj krav. Krave so sicer njegove, a je ne sme ubiti ali prodati. In povržen teliček ni njegov. Pride država in tele popiše. Od krave je njegovo samo mleko. Ki ga tudi ne sme prodati.
In ubogi on, če krava umre.

Ubogi?
Kmet mora plačati državi. Za smrt krave.

Tudi v primeru naravne smrti?
Koga briga. Tudi.

In če te ujamejo, da ubiješ kravo?
Joj, tam je šele hudo. 15 let zapora, če te ujamejo. Za državo velja več krava kot človek. Če ubiješ človeka, redko dobiš 15 let. Mora biti res hud umor.

Kje potem dobiš govedino?
Je omejeno. Država določi, katere krave se bodo ubile. Dobro meso izvaža ali da v hotele, Kubanci dobijo žuljast podplat. Od krave, ki je verjetno doživela 100 let.

Potem greš jesti v hotel?
Država ne pusti Kubancem v hotele.

Kure pa niso državna last?
Kure so pa lahko tvoje.
Včasih, v času krize, je bilo drugače. So sosedu v hladilniku našli tri kure. Je imel sosed velik problem. Najprej so mu računali 50 EUR (v pesosih) za vsako kuro. Ma veliko Kubancev ni videlo tega denarja celo življenje. Potem so mu jih pa vzeli.

In živa kura na trgu stane?
Slab en evro.

Televizija.
Zdaj imamo štiri TV programe, na enem so dobri filmi. Poročila so cenzurirana, nočejo, da ljudje vedo, kaj se dogaja.
Eden od štirih programov je izobraževanje – vse te naučijo. Angleščina, italijanščina, fizika, matematika. Angleščino dobro razlagajo. Ti ni treba plačati tečajev, dobiš na TV predavanje in vaje. Zastonj.

Fidel na televiziji?
Videl je imel na televiziji osem ur dolge govore. Pa so mu zdravniki rekli, da mora manj kaditi in manj govoriti zaradi slabih glasilk. In je rekel, da bo kadil naprej, a bo skrajšal govor na štiri ure.

Verjetno ga morate vsi gledati.
Ja, pazi. Karneval imamo. Včasih je bil sicer dolg en mesec, danes je samo 24 ur. Če Fidel začne govor med karnevalom, se karneval ustavi. Glasba, prodaja piva,… vse. Ko konča, se vse spet premakne.

Satelitska. Jo lahko imate?
Je prepovedana. V Santiagu sicer ni problem, ljudje niso problem. V Havani je problem. Ne pustijo. V Havani razmišljajo bolj kapitalistično. Sledijo, kaj se dogaja v ZDA. Za državo je to problem. Če te dobijo, greš v zapor. In denarna kazen je nora.

Kako pa država ve, da imaš anteno pri sebi?
Se vidi, pa policija lovi frekvence, v glavnem te pa prijavijo tisti, ki pridejo k tebi na obisk.

Prijatelj te prijavi?
Ja, ljubosumni. Te lahko.

Ti to imaš? Anteno?
Jaz jo imam. Sam sem si opremil. Če želi sosed, mu naredim. Mu dam žico. In mu za to računam.

Koliko računaš?
15 konvertibilnih pesosov (14 EUR) na mesec. Če ne plača, se pipica zapre.

Internet. Je dostop možen?
Nihče od domačih nima interneta. Je prepovedano. Razen za tujce. Imamo nekaj internet centrov. Tam plačaš, je ena v recepciji v tem centru, dobiš kartico, imaš določen čas, recimo eno uro, ampak povezava je noro počasna. V eni uri ne moreš videti dosti. V glavnem pridemo samo prebrati pošto
.
Kubanci lahko pošljete email?
Samo privilegirani. Povezani s stranko. Lahko imajo računalnik doma. Imajo v glavnem Outlook express. Nimajo interneta.

In navadni smrtniki?
Navadni državljani moramo na Pošto. Najprej plačam zaposlenemu na Pošti. Potem temu uslužbencu narekujem, sploh ne vidim na ekran. Uslužbenec napiše in ti pošlje.
Če hočem odpreti naslov, ga lahko, seveda plačam. In ko hočem poslati, pač narekujem. Če dobim email, te obvestijo, pridem na Pošto in dobim email sprintan na papirju.

Nepremičnine.
Lahko kupim zemljišče, lahko naredim hišo, a prodati je ne morem. Lahko jo samo zamenjam. Torej tudi kupiti hiše ne morem. Lahko pa kupim parcelo.

Zakaj pa to?
Več stvari. Najprej ne smeš nič zaslužiti, drugo pa ne marajo migracij ljudi.
Isto avto. Ni dovoljeno, da kupiš pokvarjenega, ga popraviš in prodaš.

Prosto gibanje po Kubi?
Iz mesta v mesto potrebuješ dovoljenje, da lahko greš na obisk. Če ti poteče, te pošljejo domov.

Druženje s tujci?
Hudo. Štiri leta v zapor, če te dobijo.

Kako sta pa vidva hodila okrog skupaj?
Kot dva kriminalca. Jaz spredaj, ona štiri metre nazaj.

Imaš prijatelja iz tujine…
Če imam prijatelja iz tujine, ga hočem obiskati, moram zaprositi za dovoljenje. Policaji pridejo in me najprej nekajkrat zaslišijo. Potem gredo po soseski, vprašajo sosede, kakšen sem. In če sosedje rečejo, da sem baraba, me država ne spusti ven. Nikamor.
Tudi, recimo, če je razlika v letih med fantom in punco nekaj večja, te ne pustijo iz Kube. Tudi, če si dober fant.

Avtomobili. Jih lahko imate?
Lahko tisti, za katerega se ve, da je delal. Če kupi mlad, ga preverjajo, od kod denar. Ti sledijo.

Telefon?
Država določi, ali ga lahko imaš. Če si pomemben, dobiš, če ne, odpade. Dobiš tudi, če si dober delavec. Prijavi se pa lahko vsak.
Obstajajo telefoni na pesose za domačine in na dolarje za tujce. Na pesose ne moreš klicati ven iz države.

Kubanec lahko telefonira iz govorilnice za tujce?
Lahko, ampak en kratek pogovor v tujino je enak mesečni plači povprečnega Kubanca.

Povprečna plača na Kubi?
Doktor dobi 20 do 25 US dolarjev.
Delavec od 5 do 10 US dolarjev.

Lahko preživijo?
Ne, vsi delajo nek biznis zadaj. Recimo kradejo izdelke. Recimo pek krade moko in prodaja naprej.

Tvoj dober prijatelj je taksist. Kako se znajde?
Joj, ko mu zmanjka opreme za avto, gume, pokvari motor, je v riti. Če želiš dobiti pravico za nakup gum, bencina, moraš priti na listo. Včasih si na listo prišel tako, da si šel sekati sladkorni trs. Delal si dva, tri mesece, da si zaslužil za dve gumi. In še zmerom sta ti manjkali dve gumi. Ko dobiš denar za gume, moraš sekati za motor. Ko popraviš motor, ti zmanjka bencina.
Danes je drugače. Prideš na listo za gume in čakaš. Lahko dobiš, tudi, če ne sekaš. Ampak, če greš sekati, prideš prej na vrsto.

Čakaj, za koga sekaš?
Za državo, seveda. Zelo te izkoriščajo.

Pa to verjetno ni težko?
Težava je, ker ne dobiš opreme za obleči. In trs te reže in pika. Zato si vsi, ki sekajo trs, puščajo dolgo brado, da jih ne pika v vrat. Pa še nekaj. V trs greš v natikačih, med kače in škorpijone.

****!
Ah, to ni nič. Podgane so hujše. So velike do pol metra, so jih prinesli iz ZDA, da zaščitijo sladkorni trs pred navadnimi podganami, ki so jedle trs. Zdaj pa navadnih podgan ni več. In so ameriške podgane začele jesti sladkorni trs. In spet je pizdarija.

Zanimivo in pretresljivo!

Hm, ameriška obveščevalna je verjela ilegalcem (političnim emigrantom) o stanju v Iraku, zgodbe, ki so jih iraški begunci z veseljem pripovedovali.

Potem je napadla Irak, posledice so še danes v časopisih.

Res je nujno verjeti, kar piše nekdo, ki je emigriral iz države…

Latinci bi rekli : Cum grano salis…

lp

bv

..od kdaj so potovanja prisila??

mislila sem, da je ta forum namenjen opevanju destinacij, podajanju informacij, ki privabljajo ljudi, ne pa politično pranje mozga… vsak potuje TJA, kamor mu paše, ne vem, zakaj je treba podajati take opazke. pač, gost, ne boš šel na kubo….

ja, ljudje živijo slabo, samo veš kaj… mislim, da so večji revčki še v afriki, kjer je že narava poskrbela za njihovo uboštvo, kje je šele človek… prav tako pa so večji revčki še v ZDA, kjer imajo vsega polno rit in so nezadovoljni s svojim življenjem… pa naj se preselijo na kubo, veš kako se jim bo dogajalo…

kaj bi kuba brez nas??? ko enkrat ne bo več turistov, potem se bo tudi država zamislila, verjemi. dokler pa bomo hodili tja in opevali kubo, se ne bo kaj pretirano spremenilo… in naj kar ostane tako kot je, jaz pravim, … naj počaka še mene, da jo obiščem!!

hej, baje bo castro spet kandidiral!!
“ne daj se, ines”…..

lep vikend!!

Potovanja Nefretete niso nikoli prisila in to prav dobro vem, saj potujem kot raziskovalni novinar že kar nekaj časa po svetu! Tudi Afrika in njeni problemi mi niso tuji! Zgoraj zapisano so dejstva, preverjena na slovenski način in niti približno povzeta iz ameriških medijev kot trdi bojanv. Seveda če je to za vaju preveč, potem očitno še nista dobila popotniške širine, ki ji pravimo sprejemanje dejstev takšnih kot so!
Pa brez zamere!

Nekaj podobnega v malenkost milejši obliki se je dogajalo tudi pri nas.

…in tudi Fidelovi Kubi bijejo zadnje minute!…in prišel bo kapitalizem!

Spoštovani gost, nikjer ne trdim, da je karkoli povzeto po ameriških časopisih. Napisal sem, da časopisi pišejo o posledicah napačne odločitve, ki so jo sprejeli američani zaradi informacij, ki so jih dobili od iraških emigrantov.

Ostalo je plod tvoje domišlije.

Ravno zaradi sprejemanja širine tem zgodbam ne verjamem, saj si sam napisal, da je intervju posnet z emigrantom, kaj ima slovenska izkušnja zraven, ne vem.

Tako da tudi kubanski črno-beli zgodbi ne verjamem, niti uradnim statistikam, niti zgodbam emigrantov. Tudi v Sloveniji je dovolj uravnoteženih, poštenih zapisov.

S tem pa ne pravim, da intervjuvanec ni govoril iskreno, da on v svoje besede ne verjame. Pač njegov pogled na realnost.

lp

bv

“Ostalo je plod tvoje domišlije.” =====Plod tvoje domišljije pa je ozko dojemanje sveta, mogoče, če bi več potoval bi imel tudi bolj realen pogled na svet, pa naj si bo glede Kube ali pa glede Iraka, ki ga dragi Bojan tako rad postavljaš kot podkrepitev svojih dejstev! Vendar koliko si v zmoti glede Iraške situacije pa no ja bog pomagaj, vsaj preberi si malo zgodovino in potem podkrepi dejstva, ne pa takole na suho kar nekaj!

V napisanem nisem našel nič konkretnega, na kar bi odgovoril. Če imaš kaj konkretnega, bom z veseljem dokazal svojo “širino pogleda”. Tudi kar se “kilometrine” tiče, verjamem, da se težko primerjava. Ampak OK, dopuščam pomote.

Zagotovo pa zame intervju nekega emigranta ni nikakršen dokaz stanja v državi. Človek je pač čustveno vpleten, kar takoj zamegljuje realnost ocem. Že če bereš Travel, ugotoviš, da je kar nekaj trditev v intervjuju plod pretiravanj.

lp

bv

In potem bodo revnejši celo od lahkote umirali. Že danes dajo za kabelsko dve delavski plači. Tale Gostov kolega je že tako ali tako bil mali kubanski podjetnik (dve plači je zaračunal za kabelski prikjuček).

tale gost zelo pretirava oz.laze.jaz mu ne verjamem nic.

Ali nam ni že Lord dovolj povedal ?

LP

Colon

Edina pomoč kubi je da tja ne greste, in res upam da se bo kuba starega čimprej rešila.
tako kot je na Kubi ne gre več, delajte vi za 50 €vrov na mesec.

Tako se govori!

Kaj pa drugega, komunizem je povsod propadel.

Še to :

Turizem na kubi ne gre najbolje, kar je dokaz da kubanci niso več pripravljeni skoraj zastonj statirati avanture željnim turitimom, ki jih zanima predvsem sex in zabava.

In kolikokrat si bil ti na Kubi Lord, ki si tako pameten?

lordi,ce ne bi bilo turistov,bi kubanci se slabse ziveli.tako pa nekaj zasluzijo od turistov.saj si menda nekak turisticni delavec in ves kako to gre.
razen ,ce se ti ni zacelo malo fecljati v glavi.

Optimistka, na to vprašanje ne boš dobila odgovor. Sam sem ga že večkrat vprašal pa mi ni odgovoril.. Najverjetneje je bil tolikokrat da se še sam ne spomni..Osebno mislim da mu je poznavanje Kube kakor tudi ostalih destinacij dano že od rojstva.
Lord je genij, ki se ne rodi vsak dan, dokaz za to so njegovi aforizmi.

Lep pozdrav optimistka !
!
Colon

!Venceremos!

Lord, poglej malo kaj se dogaja v Latinski Ameriki !

LP

Colon

Lord, ali se mogoče spomniš kolikokrat si že rekel, da si končal s to temo ?????

! El hombre como Fidel no se muere !

LP

Colon

Hmm, pretresljivo.

Po drugi strani pa, kot je že nekdo omenil, kakšne velike razlike s staro Jugo niti ni. Le da Kubancu ne gre verjeti, ker tako hudo pa spet ne more biti v sodobnem svetu in da vse po malem daje jugonostalgija, ko je bilo pa tako “lepo”.

A je v svetu še huje. Žal. Od najbolj demokratičnega zapora na svetu (ja, ja, prav na Kubi, ampak v rokah demo jenkijev), preko tisočerih usmrtitev (bogve zakaj) v eni najbolj perspektivnih gospodarskih dežel, ki se še vedno ponaša z rdečo zastavo in peterokrakimi zvezdami, pa vse tja do “prostovoljnega” dela v delovnih taboriščih vse bolj turizmu se odpirajočega Mjanmara.
Mislite, da so satelitske antene dovoljene v Iranu, pa neomejen dostop do interneta v Savdski Arabiji? Kaj mislite kako je z lastnino v Zimbabweju in kaj se obeta privatnim lastnikom v Boliviji?

Ampak v Jugi je bilo pa že drugače. Pa kaj še. Še pomnite tovariši ali pa povprašajmo/povprašajte svoje straše. Koliko zvez in poznanstev je bilo potrebnih, da si se lahko vpisal v leto ali dve trajajočo vrsto za nakup stoenke (barva in “oprema” je bila seveda po naključju). Bencin – na bone ali vožnja par-nepar. Odhodi v tujino le s plačilom depozita. Redukcije elektrike. Ne vem sicer, če so koga zaprli zaradi poginule krave, a jih je bilo kar nekaj, ki so “preganjali dolgčas” na Golem otoku tudi zaradi bistveno manjših “nepravilnosti”. Recimo, da so poleg rdeče, videli še kako drugo barvo. Srh vas bo spreletel, če boste pogledali udbo.net in videli koliko tisoč, povsem poštenih Slovencev je bilo nadzorovanih in kakšni so bili razlogi za nadzor. No, pri sladkornem trsu se mi ustavi, a le čemu so bile namenjene delovne brigade in raznorazni samoprispevki.
In pri vsem tem je bila še skupina priviligirancev, ki niso poznali vrst, bonov, depozita in kamenja in velika večina tistih, ki so se “znajdli” – od švercanja kave in televizorjev, pa do nelegalnih zakolov krav (ja, tudi plansko gospodarstvo in zadruge so bile). Hmm, še to – do avtomobilskih gum si najlažje prišel, če ti jih je kdo vrgel čez Savsko ograjo.

Eh, ja – človeški spomin ima eno zelo dobro lastnost – eliminira (ali vsaj potlači) neprijetnosti.

Ne vem kako je z vami, a meni je strašno všeč v (sedanji) Sloveniji, nimam nikakršne jugonostalgije in zelo se zavedam, da je v večini sveta življenje neprimerno bolj kruto in nepravično, kot pri nas doma.

Lord, boljše da si tiho, Kubo gledaš po TV in misliš, da vse veš, pojma nimaš. Gost pa malenkost pretirava. Veliko je resnice, ampak Kuba ni edina. Obiskal sem jo že 4x in se ne bi strinjal čist z izjavami “gosta”. Opazna pa je 100% razlika od S do J. Kok si mu plačal za intervju? Mal te je tudi ———, da je zgodba bolj buuuuuuuuu. Pa ni ravno tako, kdor hoče zaslužit oz. živet bolje, DELA! Imajo vse možnosti, če jih hočjo izkoristit, komu se pa pač ne da in je zadovoljen s tem, kar mu da država,.. pa tudi vredu. Vsak po svoje.

o markoP, po dolgem času se spet oglašaš, dobrodošel :))

Eh, bil sem malo med maoisti in še malo južneje, tam, kjer krav ne koljejo 😉
Ni bilo časa za klonirance, specialce, poete, kubanske raziskovalne novinarje in druge mojstre.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close