Križarjenje po Egiptu
Končno smo določili datum odhoda: konec marca. Zdaj ostane še veliko vprašanje, s katero agencijo.
Vem, da sva vas z možem to že spraševala, pa ni bilo nekih realnih nasvetov, se je zdelo, da vsak navija za svojega. Zakaj prihaja do takšnih razlik v ceni? Od 650 EUR pa vse do 900 EUR? Egipt ponujajo praktično vse agencije : Kompas, Vard, GTC, Globtour, Raca, Oskar itd..
Katero priporočate? Na kaj moram biti pozorna? Pregledala sem ogromno tem in odgovorov o Egiptu in agencijah, pa se ne morem odločiti. Eni hvalijo nekaj, drugi pa isto spljuvajo do konca.
Prosim vas popotnike za resne odgovore.
Hvala!
Več informacij ko boš izvedela, manj ti bo jasno. Na koncu se odločiš, kot se pač odločiš. Obstaja pa druga pot, morda jo je vredno poizkusiti. Nič ne stane, nazaj se vedno lahko vrneš, ni kaj izgubiti. Če pa na njej pridobiš, podari delček novega bogastva tistemu, ki ti bo zanj hvaležen in ga morda tudi potrebuje.
Prvi korak
Radi predpostavljamo, da sami sebe dobro poznamo. Če to drži, je izhodišče za odločitev modreje iskati v sebi in začeti z vprašanjem – kaj pa jaz hočem/želim! Če je enkrat to vprašanje jasno odgovorjeno potem do prave odločitve ni več daleč. Tu lahko po želji dodamo podvprašanje – glej epilog.
Drugi korak
Naslednje vprašanje je: koliko sem pripravljen vložiti, da bo tako, kot jaz hočem/želim. Tu imamo dva elementa – kaj zmorem – to je najširši okvir (strošek = razpoložljivi čas in cena) in ožje – koliko od tega sem pripravljen za konkretno potovanje dati. Podvprašanje bi tu lahko bilo – kakšen kompromis sem pri sebi še pripravljen storiti.
Tretji korak
Izhodišča so zdaj jasna, gremo po agencijah in poberemo programe, jih pazljivo preberemo in si skušamo ustvariti o njih lastni vtis. Vtis je torej program potovanja, obogaten s tvojima odgovoroma v prvih dveh korakih.
Če je potrebno, vajo ponavljamo. Branje nas lahko vzpodbudi k novi ideji. Včasih nas stroški potovanj bolj kruto soočijo z realnostjo… Dokler ne pride do prave odločitve. Tokrat je ta tvoja, za njo stojiš in veš, zakaj se tako odločiš. Kar vsadiš, to na potovanju zraste.
Epilog:
Po vrnitvi sedeš k kavici. Sem dobila, kar sem želela? Me je izpolnilo?
Vedno se bo našlo nekaj pozitivnih, pa tudi nekaj odklonilnih odgovorov. Naslednjič boš že bolje vedela – iskala boš več tistega, kar zdaj veš, da te potrjuje in manj tistega, kar te na tem potovanju ni.
Lahko pa miselni krog začneš z epilogom – v misel vzemi tvoje prejšnje potovanje, s tem prihraniš eno ponovitev. To je podvprašanje, ki olajšuje prvi odgovor.
Tako se iz potovanja ustvarja izkušnjo! Izkušnja je veliko širši pojem od potovanja samega. začne se z razmišljanjem o njem, konča daleč za potovanjem. Potovanje je le njen objekt, predmet, lahko le drobec v celoti.
Vzemiva tvoje potovanje. O njem že nekaj časa razmišljaš – tvoja izkušnja se je začela reciva 2,5 meseca pred potovanjem, potem imava 1-2 tedna potovanja in potem pride popotovalni čas (če ne zadeneš svjega potovanja traja mesec do dva, če ga zadeneš, pa lahko tudi leta in leta! V najslabšem primeru torej TVOJA IZKUŠNJA samo potovanje razteza skoraj čez polletni horizont! S tem postane strošek potovanja zate bistveno nižji kot za tistega, ki se mu potovanje začenja z odhodom in konča s povratkom. Če najdeš SVOJE PRAVO POTOVANJE, ti prinese neprecenljivo izkušnjo – strošek tu postane bagatela. A je to šele začetek zgodbe.
Pomembno je tore, da iz potovanja potegneš izkušnjo. Vsako ti jo ponuja, na tebi pa je, kaj iz njega potegneš. Če uspeš, je tistih 5-15 % razlike v ceni nepomembnih. Če ti ne uspe, prav tako.
Cene potovanj so zgolj odraz stroškov in vključenih sestavin. Hotel 5* je dražji od tistega z 3*. Če potovanje vključuje izlet z ladjico v Hurgadi ali v Abu Simbel je vreden več kot tisti, ki tega ne vključuje. Če gremo z džipi na tridnevni safari v puščavo je cena gotovo višja kot če nas pustijo 3 dni lenariti v hotelu na plaži… Nekaj malega razlike v ceni je tudi v logiki agencij in njihovi iznajdljivosti – bolj poznane in renomirane pribijejo kak odstotek svoje marže za stabilnost, nekateri malo bolj cenijo svoje delo kot drugi… Trg pa ne dovoli bistvenega odstopanja.
Vprašanje glede cene potovanja je bolj v tem – kaj želiš/zakaj potuješ (korak 1). Verjetno gre vsakdo na pot po nekaj, česar doma ne najde. Torej, če je človek doma lačen, gre na potovanje jest (in iščem bogato obložene mize), če doma trpim pomanjkanje udobja ga grem iskat na pot (iščem visoke zvezdice), če sem doma fizično utrujen iščem počitek (lenarjenje na plaži), če doma ne najdem zabave, jo grem iskat drugam (iščem žur). Če doma pogrešaš zgodovinska predavanja in oglede piramidno ali navpično zloženih kamnov – so tudi tematska potovanja za zgodovinarje! Če nam doma manjka doživetij in stika z drugačnostjo, spontanosti in dolgih vzdušij, greš pač na pot iskat to.
Najbrž je običajen človeški odgovor – ja, jaz bi pa malo vsega, pa da se imam fajn, pa da je malo spremembe. Tudi taka, recimo jim človeku prijazna potovanja obstajajo. Izhajati je torej treba iz sebe, razkleniti vzročno posledičnost med tistim kar plačaš in tistim, zaradi česar potuješ.
Zato vidiš, ti anonimni tujec ne more podariti TVOJEGA PRAVEGA odgovora. Lahko pa ti podari PRAVO VPRAŠANJE.
Voščim veliko sreče in pravo najdenje.
Oskar
Ooooooo, kako lepo – se lepse kot v TV shopu.
Oskar pravi
“Več informacij ko boš izvedela, manj ti bo jasno.”
Oooo, kako resnicno.
16. – 18. dan MIRZAPUR – tridnevno ?križarjenje? po Gangesu – VARANASI.
Vkrcamo se v čolne in po sveti reki drsimo med polji in vasicami, kmetijami in podeželsko idilo. Spimo v šotorih na obrežju reke… Morda nam domačini naklonijo nekaj hrane. Saj pravi veliki Buda – če nikoli nisi lačen, lačnih ne moreš razumeti.
15. – 18. dan KRIŽARJENJE – GILI. Tri dni počasi. Naša ?baza? je na ladjici, s katero počasi in umirjeno križarimo po južni obali Lomboka.
Križarjenje na ladjici 4 dni – naša ladjica je bolj preprosta, vendar udobna. Nočimo na palubi (to je najlepše)
1. dan LJUBLJANA – KAIRO. Zbor potnikov na letališču v Ljubljani, od koder poletimo proti Kairu. Prevoz do hotela in nočitev.
2. dan KAIRO – spalnik v ASUAN. Nočimo na “letalskih” sedežih prvega razreda. (PT, ZV)
8. dan HURGADA – LJUBLJANA. Prosto do odhoda na letališče in polet proti domu.(avion)
OBVEZNA DOPLAČILA
Letališke in varnostne pristojbine 80,00 € (19.171,20 SIT)
Doplačilo za manjšo skupino – običajno (26 do 34 oseb) 50,00 € (11.982,00 SIT)
Obvezno doplačilo na kraju samem 135,00 € (32.351,40 SIT)
Ti je sedaj jasno?
Ta agencija se od drugih razlikuje po tem da spis na palubi ali v vlaku – seveda pa za to dozivetje OBVEZNO doplacas 185 novih kovancev.
Se vedno ne razumes?
Saj pravi veliki Buda/Oskar – če nikoli nisi lačen, lačnih ne moreš razumeti.
Če jaz prav razumem je Oskar kar dobro povedal. In , če bi si ooooooskar vse prebral bi razumel. Če poslušaš samo ljudi , da je ta agencija vredu, druga pa ne, pomeni malo. Npr. meni je bila agencija Gloubtour všeč, morda bi mi bila tudi druga, samo nisem bila z njimi. Pač važne so želje, programi in seveda koliko boš pripravljen za to odšteti, potem pač poiščeš program po agencijah, ki ustreza. Je pa res, da je bolje iskati po poznanih agencijah, je manj možnosti za razne neljube dogodke.In, ko se odličite in morda še predno plačate, potem pa lahko vprašate koga, če je bil že po tem programu. Pa še to…okusi se lahko tako razlikujejo, kar je npr. meni všeč vam ni, ali obratno. Malo rizika je vedno, vendar dos edaj sem evdno bila zelo zadovoljna z vsem. Je pa treba veliko vprašanj postaviti na agencijah. Lep dopust želim.
bravo Oskar :))
Voyager, razumljivo je, da eni spljuvajo nekoga in hvalijo druge, saj ne more biti vsem vse enako všeč…svetujem ti da si postaviš kriterije, kaj ti je bolj pomembno (cena, program…) in se odločiš za eno od agencij…ma pomoje ne bo gromozanske razlike za katero se bosta odločila, saj pomoje vse ponujajo dokaj podobne stvari…
Verjamem da se bosta imela v vsakem primeru super, tudi če bo vmes slučajno kakšna neprijetna izkušnja – ki ponavadi skoraj vedno spada k potovanjem….in da vama bo križarjenje ostalo v lepem spominu še dolgo časa,
lp, katja
Forum je zaprt za komentiranje.