Najdi forum

ročna prtljaga

Evropska komisija je 4. oktobra 2006 sprejela uredbo,s katero omejuje vnos tekočin na letala. Uredba je odziv evropske komisije na nove grožnje v civilnem letalstvu in začne veljati 6. novembra 2006.

Uredba prinaša večjo varnost za potnike in civilno letalstvo, zapolnjuje vrzeli v »obrambi« pred potencialnimi terorističnimi napadi s tekočimi eksplozivi ter zagotavlja poenotenje varnostnih ukrepov znotraj EU. Komisija je v novi uredbi omejila vnos tekočin, ki jih potniki lahko prenesejo mimo varnostno kontrolnih točk na letališčih in potem na letalo. Uporablja se za vse odhodne lete z letališč v EU, ne glede na njihov cilj ali nacionalnost prevoznika.

Nova pravila veljajo samo za ročno prtljago. Potnikom bo v ročni prtljagi še naprej dovoljeno prenašati manjše količine potrebščin za osebno nego (parfumi, kreme, geli,…) vendar pod pogojem, da te posode oz. embalaže niso večje od 100 ml in da se jih lahko brez težav spravi v litrsko prozorno plastično vrečko. Tako shranjene tekočine morajo potniki pokazati na varnostno kontrolni točki in jih dati varnostno pregledati. Dovoljene so določene izjeme, zdravila in hrana, ki je potrebna med letom, vključno s hrano za dojenčke.

Poleg navedenega nova pravila zahtevajo od potnikov, da na varnostno kontrolnih točkah slečejo plašče in suknjiče ter odstranijo prenosne računalnike in večje električne naprave iz ročne prtljage. Poleg tega uredba določa največje dimenzije za ročno prtljago (56 cm x 45 cm x 25 cm), z možnostjo nekaterih izjem, npr. za glasbene instrumente, vendar ta določba stopi v veljavo po šestmesečnem prehodnem obdobju.

Fajn… 🙁 in jest potujem konec meseca novembra v Azijo… kar pomeni, nobene pijace zraven za tistih nekaj ur na letaliscu, kjer bo pac treba kupovati pregresno drage plastenke… vsaj sendvic bom lahko nesu 🙂 bo pa treba nabavit eno malo zobno pasto in jo dati v prozorno vrecko, ker bom vseeno prezivel 24ur na letaliscih…

Sej, ce prav razumem… imas lahko npr. zobno pasto, samo mora biti v prozorni plasticni vrecki, ki jo pac pokazes in das ven…

Predvidevam, da s foto opremo ni problemov – razen ce jo imas kot Arne in jo hoces imeti v rocni pritljagi 🙂 Ker fotoaparata, treh objektivov in prenosnega diska ne mislim pakirat v glavno pritljago… verjetno bo pa to treba ven zlagat in kazat… to sem pa na brniku itak navajen, tako tja kot nazaj (!!!!!) grede… na sreco pa letim iz trsta…

Sicer pa… ze v zacetku novembra nekaj letim po EU, tako da bom lahko preveril iz prve roke kako je z omejitvami… bom mel en sod vina zraven 😛

Znotraj EU (razen VB) pomoje ni problemov. 14 dni nazaj sem bila v Pragi in niso nič težili.

Tja grede sem imela samo torbo z laptopom (ker so nekaj govorili, da imaš lahko samo en kos ročne prtljage), nazaj pa še eno torbo s plastenko vode, kapljicami za oči in podobnim, pa razen klasike (laptop dat iz torbe) noben niti trznil ni.

Lp, mm

@marymary

preberi prvi post !!!!

VELJA ZA VSA EU LETALIŠČA PO 06.11.

Ja, sem videla danes članek o brniku v financah … Pa mi ni jasno kako plastične vrečke pripomorejo k varnosti?!

Lp, mm

Jah, zdej se bomo mogl očitno napit na letalu… bomo velik zadaj pr vozičkih stal :))
Mene bolj skrbi, kako bo s foto opremo, ker sem slišala, da neki komplicirajo. Upam, da niso tolk nori, da bo treba dajat fotoaparate in objektive v ta velik ruzak, da jih bodo metal ku žakle moke…

Sej ti pise tam kje komplicirajo… Pri foto opremi zaenkrat ne, razen ce nisi Arne Hodalic s 100kg opreme 🙂

Verjetno bo treba objektive ven zlozit, tako da… in jih podobno kot laptop dati skozi rentgen… Letim pa konec naslednjega meseca, na sreco pa iz Trsta… upam, da to pomeni manj komplikacij kot na Brniku… Bom pa sprobal naslednji teden, ko grem v BXL… bom nesel en objektiv zraven in videl kaj se bo zgodilo 😉

Poročaj.
Glede fotoopreme tudi mene zelo zanima – je sicer ne nosim 100kg (tudi Arne ne), a vedno presežem mere in težo za ročno prtljago 😉

Mi smo se ravno vrnili iz USA, potovali iz Italije preko Švice.

Ukrepi glede ročne prtljage so za nas že veljali. Tekočine le v 100 ml plastenki, zaprti še v plastični vrečki. Vsi aparati (prenosniki, fotoaparati, kamere, mobiteli…) ven iz torb. Suknjiči, plašči dol, pasovi dol, vse iz žepov in za let v USA smo se morali tudi sezuti. Vse skozi rentgen. Če kaj zapiska, prebrskajo celo torbo. Presenečena pa sem bila, ko sem pozneje na letalu videla, da so nekateri imeli kot ročno prtljago male kovčke, ki so vsekakor presegali dovoljene mere.

So pa na letalu stalno ponujali vodo.

Mojcej!

Vprašanje glede fotoopreme:
Si slučajno videla ali so na rentgenski trak zlagali samo fotoaparate ali tudi objektive, bliskavice, baterije, …

Oh, kaj nam delajo jenkiji 🙁
Koliko časa pa potem traja vkrcanje?

Se spomnim, da sem se že leta 2002 moral v Miamiju sezuti in držati hlače :((
Čeprav sem bil na poti iz Madrida v Cancun, so nas v Miamiju vse poslali iz letala, pobrati smo morali svojo (že v EU čekirano) prtljago in več kot štiri ure v tridesetih (dobesedno) vrstah čakati na pregled.

Sedaj pa še pvc vrečke in zlaganje tehnične opreme…. jaoooooo.
Saj bo hitreje z ladjo 😉

Pa to velja samo za lete iz/v ZDA ali za vse lete? Jaz čez 14 dni letim iz Benetk v Pariz in iz Pariza v Buenos Aires in me skrbi kako bo s prestopanjem v Parizu ker imava samo 45 min časa.

Mogoče kdo ve, kako je s tekočino za leče??? Ne vem, kako bo zgledalo, ko bom imela pri sebi očala ter lonček za leče, v katerem bo pač minimalno tekočine za leče, ki jo pač moram imeti. Verjetno bi bilo najbolje iti kar z očali, vendar se mi zdi, da bi se moralo to tretirati kot zdravilo… Jaz pač moram imeti pri sebi tekočino za leče kot uporabnica leč. Let traja pa 13 ur in ne bi zdržala toliko časa na letalu na nočnem letu z lečami, ko bomo spali…

Ali kdo kaj ve okrog tega???

Hvala
Martina

ja očala vzemi. Tamale posodice mas drugače lahko, samo leče na avionu niso priporočljive sploh.

ja, ko se človek enkrat na leče navadi, težko potem funkcionira brez njih. ponavadi sem prišla na avion z lečami, pogledala kašen film, potem pa jih dala ven…

pa imaš lahko v posodicah tudi tekočino za leče ali mora biti prazna???

thx

To leto sem tudi jaz letel to pot.In so bili isti problemi v Miamiju, vsi smo morali iti na imigration, ceprav sploh nismo smeli zapustiti letalisca.In so jenkiji vse passporte po skeniral.Mene pa so se skoraj odvlekli,ko sem hotel slikat eno letalo skozi stekleno okno.Takrat sem spoznal, da se s temi jenkiji ni za hecat.In sploh nimam vec veselja,se kdaj potovati v ZDA,niti mimo ne.
Nazaj sem letel potem iz Mexico Citya direktno v Madrid,tako da ni bilo straha.Je pa res,da sem letel tja, nekaj dni cez obletnico napada,tako da je bil mogoce tudi to vzrok taksnih ukrepov.
Sicer se pa nam nic dobrega ne obeta, to bo vsako leto huje na letaliscih.

MarkoP!

Nisem bila pozorna za druge, ker smo se morali ukvarjati sami s sabo. Iz torbe smo morali dati kamero in fotoaparat (navaden, nimamo dodatne opreme). Pred mano je gospa dala ven prenosnik, ko sem že šla skozi rentgen, sem videla, da so ji na drugi strani pregledovali torbo in vse stresli ven in vsako stvar posebej skozi rentgen. To je bilo v Benetkah, pristali smo v Švici in kljub zamudi, letalo za USA nas je že čakalo, šli še enkrat čez isti postopek, samo da smo se še sezuli. Pozabila sem si dati pas dol in mi je zapiskalo, takoj sem bila v sobi na pregledu. Še enkrat so nam podrobno pregledali potne liste in postavili nekaj vprašanj. Za let nazaj je bilo isto.

Čudi pa me, da so nekateri potniki imeli na letalu manjše kovčke.

Imamo stare potne liste. Pri vstopu v USA so nam vzeli prstne odtise in nas slikali ter postavili nekaj vprašanj. Pri vstopu v določene objekte so nas na isti način pregledovali kot na letališčih.

Nefretete!

Mi smo imeli v Zurichu čas 1 uro in smo zamujali, po letališču smo tekli. Letalo naprej v New York nas je čakalo. Pojasnili so nam, da so to vezani leti in da se letala čakajo. Celo pot smo pa leteli z isto letalsko družbo, tako da ne vem točno, če ne velja to samo v takih primerih.
Ampak kljub zamudi smo morali dati skozi celotno proceduro pregleda pred vkrcavanjem še enkrat.

Mal pogooglas pa izveš:
Nova pravila veljajo samo za ročno prtljago. Potnikom bo v ročni prtljagi še naprej dovoljeno prenašati manjše količine potrebščin za osebno nego (parfumi, kreme, geli,…) vendar pod pogojem, da te posode oz. embalaže niso večje od 100 ml in da se jih lahko brez težav spravi v litrsko prozorno plastično vrečko. Tako shranjene tekočine morajo potniki pokazati na varnostno kontrolni točki in jih dati varnostno pregledati. Dovoljene so določene izjeme, zdravila in hrana, ki je potrebna med letom, vključno s hrano za dojenčke.

pa te ni nic strah furat leče na potovanjih? js se zmer bojim, da bom kaksno svinjarijo v uc spravil 😀

Hvala Mojcej.

V moji ročni prtljagi so tudi kontaktne leče – torej se držim teme 😉

Očal praktično ne uporabljam in bi se z njimi na poti sigurno izgubil, pa še vprašanje, če bi ta pravi avion “zadel” 😉 Torej z lečami tudi na potovanje. Sem imel pa že probleme s svinjarijo in kar je še huje – ena je ostala v Turčiji, ena v Indoneziji…. Zadnja leta pa za na pot jemljem enodnevne leče – sicer kar drag špas, a se ne sekiram, če kje kako izgubim – pa še vsak dan imam čiste leče v očeh.
Bo pa sedaj problem na letališču – v čekirano prtljago jih ne bi dajal (ne bi bilo prvič, da bi na cilj prišel brez nje), ne vem pa kako bodo gledali mojo pvc vrečko z npr. 60 lečami (vsaka je v tekočini).

Matr, kolk bo še “zabavno” :((((

Pakirane leče IMO ne smejo biti problem.

Zakaj bi bila pa ravno na letališču oz. letalu panika z lečami? Jaz jih nosim od jutra do večera, vedno in povsod. Pa je večja verjetnost, da dobim svinjarijo v oko (in tudi jo) pri kolesarjenju in podobnem, kot pa na letalu.

Vedno imam s sabo kapljice za oči, ker je zrak na letalih suh ali če mi kaj pade v oko in to je to. Na letalo pa pač vzamem kapljice v ampulah za enkratno uporabo, da nebi kaj težili.

lp, mm

ja zrak je suh… mene to zjebe… pa še, če mi grozi, da bom spal na avionu imam rajsi ocala s seboj…

Pri vseh lečah, ki se jih dobi, seveda obstajajo razlike. Eni nosijo dnevne, mesečne itd. Jaz imam mesečne, kar pomeni, da jih vsak večer dam ven in tako nosim približno en mesec, čeprav ponavadi dalj časa. Nekateri nosijo leče, ki jih imajo v očesu en sam dan, tretji spet leče, ki jih imajo v očesu en mesec brez da bi jih menjali.

Lani sem bila v Peruju, predlani v Egiptu z mojimi lečkami, ki sem jih vsak dan menjala. Nobenih problemov…. Umazanije cel kup, v Egiptu prebavne motnje (kar kaže na umazanijo), z lečami pa nobenih problemov. Važno je res samo, da se jih menja z umitimi rokami. Ali pa sem samo jaz imela tako srečo, da nisem imela problemov… In kot sem rekla, ker sem tako navajena leč, z očali res ne bi mogla funkcionirati, ne na letališču ne na samem potovanju.

z očali ne bi mogla funkcionirati, ta je pa dobra…

js si bom pomojem naslednjic za potovanje kupil največ tedenske leče… mesečne so men itak čist preveč svinjska stvar, js jih ponavadi v treh tednih vrzem proc…

Jaz tudi ne morem funkcionirat z očali, ne vem zakaj je ta tako dobra?

Jaz na primer z očali vidim veliko slabše kot z lečami, ker imam zajebano dioptrijo in cilindre in mi očala vida ne izostrijo dovolj. Da ne omenim, da se ne da nosit sončnih očal, če nosiš navadna.

Jaka, Martina ima prav!

Če nisi navajen na očala, potem z njimi pač ne moreš funkcionirati (tudi jaz ne) – percepcija je popolnoma drugačna – saj se po nekaj dnevih verjetno navadiš – a kaj se v tem času vse lahko zgodi :))

Čistoča je pa pogoj za (normalno) nošenje leč. Dolgo vrsto let sem imel mehke, sedaj pa moram že ene 6 let shajati s poltrdimi (zakomplicirana oblika enega očesa) in si nikakor ne bi mogel privoščiti, da bi jih tedensko metal stran (cena ene je cca 100EUR) in da ni stvar “svinjska” pač poskrbim s pravilnim vzdrževanjem leč.
Na poti je pa takšno vzdrževanje bolj zakomplicirano (pa tudi poltrde leče so bistveno bolj občutljive za prah) in si pomagam z mehkimi – dnevnimi. Pogled je malce drugačen, a vseeno boljši kot z očali.

Na koncu pa – važno, da vidimo v kako lepem svetu smo 😉
… z lečami, očali ali (uni srečneži) brez

aja mozn, no kwa pa vem, men je isto, ocala al leče…
res mam pa dost navadno dioptrijo…

sam a ni kao fora, da so pri cilindrih leče še posebej jeba?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close