tajska, denar
Kar se ugodne menjave tiče so najboljši “veliki” bankovci (50,100$) – za manjše je že malenkostno slabši tečaj. Pri kartici so pri vsakem dvigu odtegljaji, pa še nikoli ne veš po kakšnem tečaju ti bo doma banka obračunala.
Potovalnih čekov že nekaj let ne uporabljam več, ker so se (vsaj zame izkazali) za neuporabne – iskanje banke ali menjalnice, kjer bi jih vzeli, provizije, slabši tečaji….
Je pa res, da jih ima marsikdo rad zaradi “varnosti”.
Samo tole… glede dviga z BA kartico (pri NLB, Abanki,…)… minimalna provizija je 400SIT. Ce dvignes vecji znesek je pa 1% od zneska, vendar najvec 5000SIT… Res pa je, da je 40000 SIT (glede na to, da 1% ravno 400 SIT) kar velik znesek in jest osebno sem vedno dvigoval manjse zneske (tam okoli 100 US$/EUR). Sicer pa, itak lahko dvignes samo 30000SIT na dan (jest sem na Abanki in imam se vedno ta limit), tko da res ne mores presecti 400SIT provizije….
Edina kartica, ki ima FIKSNO provizijo je Visa Electron (isto 400SIT). Fajn je to, da jo imas lahko na racun neodvisno od tvojega glavnega racuna, lahko pa tudi naredis dnevni/mesecni limit, po zelji… In po mojih izkusnjah sem jo lahko uporabljal na vseh bankomatih, kjer je bila tudi Visa… verjetno pa to ni pravilo…
Menjalni tecaj pa… ne vem, jest sem imel vedno dokaj dobre izkusnje in dober menjalni tecaj… sploh je pa ta tecaj ponavadi boljsi od tistega v menjalnicah… (npr. najlepši primer je plačevanje s kartico na Hrvaškem). Ne vem ali je to res, vednar mislim, da se ponavadi pri teh transakcijah uporablja podjetniški in ne menjalniški tečaj. Res pa je, da tam kjer je zelo razvit črni trg, lahko pri dvigu v banki ali na bankomatu kar precej izgubiš…
Mimogrede… katera valuta pa je bolj priporočljiva na Tajskem (ter v Laosu in Kambodzi)? US$ ali EUR? Ker dobil sem neke informacije, naj raje vzamem US$…
Živjo!
lansko leto sva se s fantom potepala po Tajski in Indoneziji, imela sva nekaj malega bankovcev po 100$ s sabo (za ene 80.000 sit), potem pa sva se posluževala ATM bankomatov, kjer lahko dviguješ denar z navadno BA kartico in provizija je res 400 sit. To se mi zdi najboljša varianta, kajti konkretno na Baliju, no res se ti odpravljaš na Tajsko, sva imela z “našimi” dolarji hude težave, ker jih nikjer niso hotli zamenjat, ker so bili kako ene čudne serije, kr neki. Potem pa imajo še različne tečaje za različne serije dolarjev.
Poslužuj se ATM…
Lp
Vsak ima svoje mnenje in navade – saj je prav tako.
No, jaz sem iz Gorenjske :)) in mi je dobra dva dolarja za vsak dvig kar veliko – sploh, če to (npr. v Aziji) pomeni solidno kosilo 😉
Da bi pa še provizijo za Western Union plačeval – ufffffff.
Pa preveč hodim po krajih, kjer ni bankomatov – torej: “keš rulz”.
Seveda je pa veliko odvisno tudi od tega koliko časa si na poti – koliko denarja potrebuješ.
1.000 USD že ni problem s seboj prenašat, če bi jih moral pa 10.000 bi pa verjetno drugače razmišljal.
oj… sej jest sem tud gorenc 😉
katero valuto pa si uporabljal v JV Aziji? Grem namrec na Tajsko/Laos/Kambodzo v roku enega meseca, pa sem slisal, da je bolj fajn imeti dolarje, apoene po 50 in 100…
Verjetno podobno kot v Afriki je dobro imeti čim novejše datume… (v Ugandi sem imel probleme že z letnikom 1999!!!!). Vsaj tam bi jest ob ponovnem obisku uporabljal samo evre… manj problemov…
Pozimi/spomladi je bilo na Tajskem praktično vseeno USD ali EUR – vsepovsod jemali oboje – glede na spreminjajoči se tečaj $ moraš pa tako vsak dan preračunavati kaj se bolj splača.
Laos – menjajo oboje, a med ljudmi so še vedno najbolj dobrodošli $. Z njimi lahko tudi plačuješ prenočišča, hrano…, a se je bolj splačalo zamenjati $ v kipe. Ponekod ( a redko) je bila cena v USD in EUR kar izenačena – npr. vožnja z motorjem 2 USD ali 2 EUR.
v Kambodži že dolgo časa nisem bil, a se menda (prijatelja sta bila poleti) glede plačevanja ni kaj dosti spremenilo – $ rulz.
Ja, pazi na $ bankovce. Morajo biti čisti, nepopisani, nepobarvani, še na zmečkane čudno gledajo.
100 in 50 imajo boljši tečaj kot 20, 10. Včasih so pa koristni tudi 1, 2, 5 za hitro plačevanje na ulici.
Forum je zaprt za komentiranje.