varnostni ukrepi….
V bistvu se mi zdi največja nevarnost, da izgubiš svojo lastnino v tem, da nanjo preprosto pozabiš predvsem pri hitrih sestopih z avtobusov in taksijev.Meni se sicer to še ni zgodilo, je pa pomembno, da se vsake toliko časa spomniš na vsak kos prtljagi in pogledaš kje je in kaj se z njim dogaja (pri tem seveda ignoriraš češnjeve pečke, ki jih kitajska tetika pljuva vsenaokrog glavnega kosa tvoje prtljage-ali pa to vsaj poskušaš :-((( ). Še posebej velja biti pozoren med postanki, če je nahrbtnik na strehi ali v bunkerju busa.
Jaz sem bolj paničar in imam ponavadi dokumente in nekaj denarja v “home made” torbici za okoli vratu, ki je iz tankega blaga in se skrije pod bluzo. Večje vsote denarja in potovalne čeke imam pod obleko v torbici okoli pasu (če le ni prevroče). Nekaj denarja pa še v denarnici v nahrbtniku. Poleg tega pa sem tudi bolj klošarsko oblečena.
S krajo sem se do sedaj na srečo soočila le enkrat. Na moji prvi poti na Kitajsko. Gre pa za zelo bizarno zgodbo, kako mi je en tip snel očala z nosa, me pri tem malo kresnil po nosu in jo popihal z njimi. Sem bila tako šokirana, da sem celo zmogla v kitajščini zaklicati, da mi je ukradel očala. Me je slišala ena ženska na avtobusnem postajališču in je poklicala nekega policaja, ali stražarja. Ta je potem šel za tem tipom in mi na moje veliko presenečenje prinesel nazaj očala. Jaz na žalost lova nisem videla, ker sem bila brez očal:-). Bila pa so to očala z dipotrijo s fotostekli in zlatim okvirjem. Verjetno je tat mislil, da so to neka fancy sončna očala, pa se je rahlo uštel. He,he,he. Konec dober vse dobro. Edino mene je tako šokiralo, da sem morala iti v sobo po dva persena, potem pa sem se dokončno umirila šele čez par ur v muzeju zgodovine. Pri tem sem se naučila dragoceno lekcijo, kako se najhitreje pomirim, kar mi je še tudi kasneje prav prišlo.
ojla
jaz sem pa bolj pozabljive narave (ze doma mi uspe use zgubit, ampak se potem najde;) tko da na potovanjih je podobno..znam celo v eni sekundi pozabt kam sm dala letalsko karto, pa pol cudn gledat k jo najdem v ruzaku med kaksnimi letaki in listi k jih pobiram naokol;)
sicr pa za varnost ponavad kr poskrbim, denar si dam na najmnj 3 razlicna mesta (kar se je ze veckrat izkazalo kot koristno, ce si sevede zapomns kam ga das!!!- pametni pisejo:) no in vecino ga mam pr seb po zepih, k mam ene par hlac z ogromn zepov. potovalne ceke si dam v tisto torbico za okol pasu, k jo pa nikol nimam okol pasu, ponavad jo zamecem med kaksne cujne. neki denarja in kartice pa dokumente mam okol vratu na tisti obesanki. ostalo pa tko tekom potovanja se kam skrijem in sm usa vesela ko oblecm kaksn kos k ga se nism mela in najdm not ksn dinarcek;) aja pa v zvezek si ga dam neki, k mam vedno sabo belezke kamor zapisujem dnevne dogodke in zanimivosti..
kar se kraj tice, sm se navadla, da mam tamali ruzak, ce sm v neznani grupi kr vedno tm neke pr glavi se posebi na busih al pa vlakih, si iz njega nardim kr fletn poustrck.., na tavelikega pa ponavadi pozabim…sicr je kr dobr ucas precekirat kaj se dogaja z njim,se posebi takt k ga dajejo ven iz ksnga prevoznga sredstva. ker ce si bl pr unih k jim je useen za prtlago, se da zgodit tud to, da ti ga u blat postavjo in mas pol res kr v parih sekundah cist novo barvo ruzaka, supr trd rata cz neki cajta-tak neprebojen, pa se vse skupi je zastojn:) sicr moja kolegica tega ni bla vesela, ceprou sm jo kr neki casa prepricvala, da to sploh ni tko slabo, k se njej zdi…
kar se pa kraj tice,– ja so se odlocili da mi nardijo mojo prtlago lazjo za moj digitalni foto, z vsemi slikami iz preteklih 14 dni, z neki dnarja zraven in 8 polnilnimi baterijami. za vse mi je blo presnet vseen, ampak moje lepe slikce, teh pa se zdej nism prebolela! :=(
ceprou je bla bolj moja krivda,ker sm bla res zaupljiva in sm ruzak pustila na busu, ko sm neki skocila spodi iskat. sm bla pa med samimi turisti….tolksna zaupljivost pa iz tega razloga k sm se prej 14 dni vozila naokol z domacini in se mi res ni nic zgodilo, se oni so bolj pazl na moje stvari k jst… in pol mi to zakuha en turist.
sicr nism opazla tega vse dokler nism prsla v svojo rezidenco med scurke, k sm jih hotla slikat, pa jih nism mela s cim.sicr mi je potem domacinka pomagala in je poklicala bus, ce je slucajn foto kje vn padu (bla je nocna voznja v Vetnamu iz Nha tranga v Hoi an)….ampak ni bilo srece.
kaksnih vecjih kraj pa do zdej v 5ih letih postopanja po svetu ni bilo. priznam pa me je vcasih se najbolj strah, k dam svoje dokumente v hostlih al pa guest housih na recepcijo, ker jih morjo kao met tm za zagotovilo… niso tam kej prevec dolgo, jih se isti dan ponavad dvignem z izgovorom, da jih rabim pri menjavi denarja.potem pa mojga potnga lista tisto receptorsko bitje ne vidi vec.
drugac pa mislm da je pametno imeti stvari na oceh,ker nikoli ne ves. upam da se vsaj komu uspe drzati tega, ker jaz na to veckrat pozabim..
lepo se imejte..uzivajte…
aba
Hm, ne verjamem v take ukrepe. Verige in ostala navlaka je primerna za kaj drugega, ne za varovanje premoženja na poti.
Do sedaj sem imel na poteh več škode zaradi svoje malomarnosti, kot zaradi izgubljene prtljage.
Poskušali so me oropati edino v Rimu (Italija), tam so mi tudi edinkrat vlomili v avto.
Ostalo prtljago sem (večinoma) izgubil sam.
Na letališču v Vladivostoku so mi pa ukradli šotor in ruzak z oblekami (same prepotrebne zadeve, hehehe). No, če sem čisto odkrit, je bila ta kraja kakor načrtovana, ker itak ni imelo smisla vlačit šotor in tisto obleko še po Kitajski. Škode je bilo vse skupajj pa za cca 10 jurjev..
lp
bv
Poleg vsega naštetega glede denarja itd…mogoče še to…osebno si vedno preden kam grem obvezno parkrat sfotokopiram potni list, eno kopijo mam ločeno od potnega lista pri sebi, drugo pa dam spravit osebi ki potuje z mano, za vsak slučaj če ga ukradejo, imaš potem manj problemov…..pa še to..zaradi možnosti izgube prtljage na avionu si vse dragocene stvari + nekaj za oblečt (nogavice, eno majco, zobno ščetko) spakiram v manjši nahrbtnik, ki ne gre med prtljago, ampak z mano….
zaenkrat pa na srečo še nisem imela izkušnje da bi mi kaj ukradli, morda tudi zato, ker nikoli ne potujem sama, tako da se malo izmenjavamo pri čuvanju prtljage, pa tudi nikoli se ne oblečem tako, da bi zgledalo kot da imam pri sebi kakšno dragocenost, nakita na potovanju ne nosim, ponavadi niti ure ne….ampak nikoli ne veš :))))
včasih pride prav tudi če si recimo v en žep na hlačah spraviš določeno manjšo vsoto denarja, tako da potem ko cenkaš na kakšni tržnici poskušaš zbit ceno na tisto vrednost, ki se seveda prodajalcu ne bo zdela niti slučajno realna…in potem po nekaj minutnem prerekanju pač rečeš da si na koncu potovanja in da je to vse kar ti je ostalo, pri čemer potegneš vn iz žepa denar, tako da tip vidi da imaš res samo to….in ti malo nejevoljen proda izdelek…ali pa tudi ne…ampak meni je vedno delovalo :)))…ker če začneš pred njim odpirat denarnico, ki je nabasana z denarjem se stvar ne bo dobro končala…
pri zbijanju cen (oziroma lahko bi temu rekli ukrepi proti opeharjenju) dostikrat pomaga tudi če poveš da prihajaš iz Evrope, pa iz majhne dežele, da si študent, da ravno tako nimaš dosti denarja…(v določenih državah zadostuje že samo podatek da nisi Američan, pa takoj spustijo ceno)
zdi se mi, da ni dobro dajati občutka pretiranega zaupanja, ker potem ljudje to lahko razumejo kot naivnost in te lahko izkoristijo, moje izkušnje govorijo o tem, da se s prijaznostjo in potrpežljivostjo (če je kdo čakal na Swazilansko vizo v Jo”burgu ve o čem govorim, da ne govorimo o prečkanju meje) daleč pride, ampak je treba biti vseeno pazljiv komi zaupaš, ker nikoli ne veš…
lep pozdrav vsem,
katja
No najprej kar se osnove tice….varnost osebne prtljage na potovanju je bistvena, ce se zavedas da je to edinstven del tebe, potem si naredil ze skoraj vse. Jaz prakticiram priklepanje z kolesarsko kljucavnico, vendar samo na recimo vlakih po aziji (predvsem Indija) in pa na strehah avtobusov (ceprav se ce se le da pridruzim voznji med prtljago, ce je zadosti blaga klima in vesela druzba:)) Ko se nalaga roba na avtobuse jo ponavadi sam strpam na streho in sicer zaradi dveh razlogov, prvic da ne leti spredaj nazaj dol v spretne roke in hitre noge ter drugic da se izognem barantanju za ceno mojega podanega nahrbtnika….
Kar se tice varnosti dokumentov in denarja se mi je izkazal za nepogresljiv in najboljsi nacin notranji vsit zep na hlacah, kjer je ze obstojec zunanji zep, to je najbolj neopazen nacin za shranjevanje vsega vrednega in tezka bo da me bodo kar tako slekli do nagega in okradli. Kopije dokumentov so prav tako koristna zadeva. Za nosenje kreditne kartice priporocam prav tako mini vsit zep na notranji strani hlacnice ob sivu.
S krajami je pa tako, da sem dozivel ze nekaj poskusov in na sreco so se vsi iztekli srecno. Prvic se mi je zgodilo v Puttgardnu, ko sem bil na poti na Dansko in sem prenoceval na peronu zelezniske postaje. K meni sta pristopila dva brezdomca z litrco in najprej cisto lepo debatirala, kar naenkrat je eden zamahnil s steklenico proti moji glavi, na sreco sem odreagiral in me je samo oplazil….zacel sem se dret ko sraka, oba sem nasprical s solzivcem, vmes je pritekel usluzbenec postaje in skupaj sva ukrotila cepca do prihoda policije….noc sem potem udobno prespal v odklenjeni celici na policiji:))
Drugic je bila cudna situacija, ko sem se vracal iz Irana in sem prenoceval v Timishoari, prav tako na zelezniski. Takrat sem se imel navadi, da sem vse vredne stvari pred spanjem dal k nogam v spalko…sredi noci sem se zbudil z spalko pri pasu in zacudeno zastrmel v neznanca, ki je pocasi vlekel spalko dol z mene, preden sem karkoli bevsknil je ze potegnil crto……
V Tanzaniji imajo vcasih cudno navado, da menjas avtobuse brez prave podlage in razloga in ob eni taksnih menjav sem bil nepreviden ter sem postavil nahrbtnik na tla med prickanjem o nespodobnih razlikah v ceni…medtem je pritekel osebek in poskusal pobegnit z mojim imetjem….po petih metrih sem ga spotaknil, vzel nahrbtnik in ga se malo vsekal z njim ter posteno nadrl….to pa je imelo vsaj en plus…takoj so sprejeli prvotno ceno prevoza…:))
Osnovni varnostni ukrepi so na potovanju vsekakor potrebni in ce s sabo ne nosis strahu in paranoje je svet lahko res cudovito lep.
lp Shanti
Forum je zaprt za komentiranje.