EKVADOR
Ojla!
Tako na hitro… Kaj se splaca videti 🙂
1. Galapagos. Je drago, ampak v Ekvadorju nisi tako pogosto. Jaz sem bil v Ekvadorju leta 2001, pa mi je se vedno zal, da nisem imel tistih 1000US$ za obisk Galapagosa. Kot second best, ce ne gres na Galapagos je pa Isla de la Plata. Precej ceneje, hkrati pa tudi precej manj za videti. Vglavnem, lahko vidis precej pticev (se sprehajas med njimi), mislim da morske leve (zelo dalec) ter ce si ob pravem casu tudi kite…
2. Cotopaxi – bodisi vzpon na vrh, bodisi do koce… ko sem bil tam, so ponujali spuste z gorskimi kolesi od koce…
3. Otavalo – sobotna trznica (ki je roko na srce zelo turisticna – podobne, a bolj “pristne” so tudi trznice na platoju v okolici Ambata), splaca se ostati vec dni in iti na kak treking okoli
4. Banos – slapovi, pogled na Tunhurago (verjetno bo sedaj tezko iti tja, saj je vulkan spet bruhal). Splaca se s kolesi navzdol iz Banosa…
5. izlet v Amazonijo – od Coce smo sli se cirka 4h (nazaj 5h) s colnom (relativno hiter) po reki navzdol, skoraj do perujske meje…
… pa se bi se naslo… Npr. vlak iz Riobambe proti jugu je tudi zanimiv, sedis pa na vrhu vagona… 🙂 zjutraj zna biti kar hladno. Osebno mi je bila vsec tudi Cuenca, v blizini imas tudi Ignapirco in inkovske rusevine…
Aja… pristanes pa v Quitu na okoli 2500m nad morjem… tko da se aklimatizacija zacne tisti trenutek…
Komuniciral sem v spanscini oz. kvazi-spanscini, saj se je nikdar nisem učil (znam pa portugalsko, ki je zelo blizu). Z angleščino zal ne prides dalec. Sicer po moje lahko ekvador prepotujes po dolgem in pocez tudi brez znanja anglescine, vendar ti pac spanscina omogoca vecji stik z ljudmi…
Sitnosti na poti? Hmmm… Quito mi je bil cisto fajn, ceprav se v starem delu mesta nisem pocutil zelo varno. Se policist mi je tam rekel, naj si dam mali rukzak naprej in naj ga ne nosim na hrbtu… No, v cerkvi San Francisco kanadcana, ki je bil malo prej na sosednji ulici oropan (tatovi v guzvi). Na ulici je guzva, hkrati pa so takrat prodajali spominke in podobne zadeve. Jest sem sel tam skozi, pa se mi nic ni zgodilo. Vglavnem, skrij dragocenosti (oz. jih itak pusti doma) in denar, pa bo… Veliko slabega sem slisal tudi o hribu nad Quitom oz. nevarni poti tja, jest sem vzel kar taksi… Isto menda iz podobnih razlogov ni najbolj varen treking na vulkan nad Quitom (Picincha)…
Povsod drugje sem se pocutil popolnoma varno. Bolj kot v Peruju 🙂
Je dal že JorgeBen izčrpne informacije, jaz bi dodal še izlet do Lagune Quilotoe blizu Latacunge in enodnevni ogled nacionalnega parka Cajas v bližini Cuence. Obstaja tudi spust s kolesi izpod Chimboraza proti Riobambi (35$ agencija ProBici).
Je pa potrebno biti v Quitu zelo previden. O nevarnosti peš izleta na grič Panecillo in nočnih sprehodov po četrti Mariscal Sucre svari že LP. Enako so potrdili domačini in tudi sam sem srečal popotnike, ki so jih na omenjenih lokacijah oropali.
Ceste imajo relativno kar dobre (boljše kot v Peruju). Avtobusni prevozi so poceni (1$/uro vožnje) in dobro organizirani. V Quitu je zelo praktičen prevoz s TroleBusom (0.25$/vožnjo)
Lp Stein
Ne ne, namen imam it konec oktobra, začetek novembra. Močno upam, da vidim minimalno “well-off” američanov, zato sem (deloma) tudi izbrala Ekvador. Sicer pa upam, da bo v treh tednih, kolikor imam namen ostati v Ekvadorju, dovolj časa, da odrinem tudi proč od običajnih turističnih poti in doživeti še delček pravega Ekvadorja.
lp
Forum je zaprt za komentiranje.