Najdi forum

Stara sm 16 let in bi rada šla sama v Barcelono. Jutr gremo s starši po Španiji in Portugalski, zadnji postank je Barcelona. Tm pa naj bi ostali samo 2 dni, kar je meni premalo. Zato sem rekla, da bi js ostala še 1 teden. In so mi pustil. Mam že rezervirano letalsko karto za nazaj in hostel. Pol se je pa mami pogovarjala s sodelavci in so ji vsi rekli, če je zmešana, da me kar tko pusti. In zdej se je ona na podlagi tega odločla, da js pa ne smem tam ostat. Pa drgač mam velik potovalnih izkušenj, vsako leto gremo kam tko. Tud brez njiju sm že dost prepotovala, sam je bla zmer odrasla oseba zraven.
Zdej me pa zanima, kok ste bli vi stari, ko ste šli prvič sami kam? Pa kam ste šli, kako, …? Js grem zdej v tretji letnik in mislm, da sm čist dost zrela in odgovorna za 1 teden nekje bit. Kaj pa vi mislte?
Pa čist je panična zarad letališča, misl da me ne bojo čez spustil, ker sem mladoletna pa da loh misljo da sm terorist. Pa da me bo policija na ulci ustavla in bo ona mela težave, zarad zanemarjanja otroka, ker ga pusti samega v tuji državi =/

Prvič sem šla čisto sama na Dansk. (16 let). Šla sama z avionom, tam šla na vlak, se vozila 6h, presedla na avtobus in se odpeljala v našo vasico. Nazaj grede sem prišla na letališče ob polnoči in tam tudi prespala. Sem se lepo zabavala, saj so bili povsod ljudje, ki so bili zelo prijazni in se kar pogovarjali z mano.

Mislim, da ne bi smel bit problem če bi sama ostala v Barceloni. Sm tam že bla in sem se počutila čisto varno.Res pa je, da ponoči tam nisem potikala. Tako, da ti priporočam, da si za nočne sprehode najdeš družbo. Sej v hostlih je vedno veliko mladih ljudi, ki se jim lahko pridružiš. Samo nerodno ti ne sme bit. Na Poljskem so imeli celo organizirano večerno potikanje po mestu ter potem zabavice v klubih.

lp in uživaj

Prvič sem sama hodila pri letu in pol starosti. :))

jaz svojega otroka pri 16letih pod nobenih pogojem ne bi pustila!!

Kdaj pa? 17, 18, …?

Hmm, si v letih, ko je tebi vse lahkotno, na drugi strani pa vse zateženo in nerazumevajoče. Vem, ker imam en tak primerek doma 😉
Bila je (z mano) od Kolumbije, preko Egipta, Zambije, Irana, Indije do Kitajske, Vietnama (vsega skupaj ene 50 držav) pa bi večkrat krepko razmislil ali bi jo pustil samo. Pač starševska zasrkbljenost (boš razumela čez čas).
Po drugi strani pa bi bil ravno “tvoj primer” dober za začetek – če si toliko samostojna in odgovorna, da bi bila sposobna “preživeti” nekaj dni v velemestu in se izogniti nočnemu pohajkovanju.

Kar se pa tiče letala – če se kdo zapiči v tvoje dokumente, bi res lahko imela velikoooo problemov.
Na ulici pa….. odvisno kakšne neumnosti bi počela 😉

Jaz ti težko rečem, ali bi te pustila ali ne, ampak verjetno bolj ne kot ja. S Španijo nimam prav dobrih izkušenj, res je tudi to, da nisi še polnoletna. Pred 2 letoma sva s sestro hoteli samo v sosednjo Italijo, prav tako je imela 16 let, pa mislim da bi rabila dovoljenje staršev, da bi šla lahko z mano čez mejo, ne vem kako bi bilo, če bi hotela tja sama.
Je kup stvari, na katere je treba biti pozoren, Pa sloh ne gre za to, da ti nisi odgovorna in pazljiva, bolj za to, da drugi niso. Jaz še nisem starš ampak ti lahko iz izkušenj povem, da tudi meni niso bile všeč omejitve, ki sta mi jih postavljala starša, pa jih zdaj, nekaj let kasneje čisto razumem. Ko si enkrat sam stvari niso več tako preproste, kot se ti mogoče zdijo zdaj, ko na stvari gledaš iz Ljubljane.
Sama pomisli še enkrat, če bi to res šlo, tudi gledano povsem iz legalnega stališča- tvoja starost itd. Če se ti zdi, da res ni razloga da ne bi šla, potem se pač pogovori s starši. Sej se da vse zment, govorim iz izkušenj, samo k stvari je potrebno pristopit na pravi način.
Veliko sreče!

Glede starosti sem skor prepričana, da sem dost stara(je kolega zdej v Španiji, isto star kot js, pa mislm da nima problemov)…Kje bi se pa to dal za zihr prevert? Drgač pa mislm da bom šla, sem ugotovila da bo še prjatlca z mami dol par dni takrat, tko da če bo kej narobe se vrjetn lahko na njo obrnem. Kakšne sitnosti bi pa na letališču lahko mela? Ker piše da če si 16 star, lahko potuješ sam. Kaj drugega pa ne vem kaj bi loh blo?

Lej dej si na tejle strani mal preber. Sej potuješ lahko sama, samo je vseen bolje, da maš kakšno potrdilo več pa se izogneš težavam.

http://www.mnz.gov.si/index.php?id=5277

Glede na to kako je zdej s temi letališči, lahko težijo, pa imaš pokvarjen dopust. Mogoče ne bi imela nobenih sitnosti, lahko pa te vprašajo, kje imaš starše, kaj delaš sama v tujini, itd. Pač preverjajo. glede na to, kaj vse se dans dogaja po svetu, jim ne morš zamert.
Upam da ti link pomaga, pa lep dopust ti želim.

hvala za link pa vse informacije 🙂

Lahko mladoletni otrok potuje sam v tujino?

Lahko, potrebuje pa veljavni dokument za prestop meje (osebno izkaznico ali potni list) in dovoljenje zakonitega zastopnika.

To je slovenska zakonodaja – kakšna je pa španska?????
Lahko mladoletnica brez spremstva prestopa meje?
Pa tisto dovoljenje zakonitega zastopnika – hehehehe – bi ga Španci razumeli?

Ja ampak piše pa tud:
Nacionalna zakonodaja, ki ureja področje potovanja otrok čez državno mejo, je Zakon o potnih listinah državljanov Republike Slovenije, ki v 7. členu določa, da potrebuje otrok do 15. leta starosti, ki potuje v tujino ali iz tujine brez spremstva zakonitega zastopnika, dovoljenje zakonitega zastopnika.

Tko da js zdej ne vem. Mi je pa rekla sošolka, k ma sestro v belgiji in gre večkrat sama k njej, da nikol ni rabla nobenga potrdila, da naj bi blo to sam do 15. leta.
Bi blo pa res treba pogledat še špansko zakonodajo. A zna kdo tok špansk da bi se to najdl?

Ej ta tvoj navedek velja za organizirano skupino otrok, kar pa ti ne boš.
Glej jaz ti 100 % ne morem dati nobene informacije, vem samo, kar sem prebrala nekaj let nazaj in sem se tu oglasila zato, da bi se lahko pozanimala in se izognila težavam. Kako resno se to preverja in kje je vprašanje. Verjetno pa so bolj pozorni na letališčih kot na kopenskih mejah, kjer avte spuščajo brez problemov. Najbolje da pokličeš, pa vprašaš tam, drugače pa na španski konzulat, nekaj angleščine bi menda že znali.
Res Španci potrdila ne bi razumeli, ampak če že začnejo težit, imaš pa vsaj nekaj, kar dokazuje, da nisi pobegnila od doma, pa naj se potem oni ukvarjajo s prevajanjem. Ti imaš vse poštimano, pol je pa njihov problem, kaj razumejo in kaj ne. Pa sej znajo tudi slovenci težit, zakaj si šla od doma sama itd. Koliko je zgodb ljudi, ki so prepotovali cel svet pa so jim težili samo na Brniku ali na slovenski meji. Jaz osebno bi se bolj bala teh.

Jaz sem bila pri 17 sama 3 tedne v Ameriki (+ še ena punca stara 17)-Še sama sem vse organizirala in se dogovorila preko neta –> ni bilo niti najmanjšega problema 🙂 .. Glede na to, da boš tam 2 dni s starši ti tako ali tako lahko na začetku malo pomagajo da se “utečeš” 🙂 Lahko pa starši s tabo ostanejo še ta teden hehe 🙂 Lp

Ojla,

ne vem sicer kolk si “zrela”, nekej si prepotovala z odraslo osebo. Odvisno kako to zgleda, da ti ona vse zrihta in ti samo uživaš? potem je to druga pesem kot biti čisto sam…
Barcelona je veliko mesto, torej tud vse svinjarije, če seveda izzivaš. Podnevi je čist vredu, ponoči zna pa bit tud delikatno, še posebej če je 16 letna punca na ulici.
Jst osebno svojega otroka pri 16-ih ne bi pustil še en teden v Barceloni, da se vrne sam. Res so lahko frke na lataličšu al pa kje drugje zaradi mladoletnosti.
Po moje je pameten začetek, ki bi ga tud tvoja mama razumela, kako bližnje potovanja s vrstniki in vstnicami, pa magari na morje. Tako se jih počasi navadi za daljše destinacije in tudi samostojno potovanje.
Tako se bil jst pri 17-ih in 18-in prvič s tremi kolegi-sošolci na morju za par dni, pol pa pri 19-ih po evropi (Dunaj, Praga, Berlin, Amsterdam in po Nemčiji nazaj), 10 dni. Starši kar v skrbeh, so tik pred odhodom hotli celi preprečit 🙂
Je blo to 1993, malo hostlov, iskanje hostlov po enem imenuku že doma, klicarjenje iz govorilnic, nič interneta… Tako, da je dons potovanje precej bolj enostavno, z vsemi temi informacijami (Lonely planet, internet…)
Tako da bi tud jst ravnal tako kot tvoja mama, najprej nekaj na izi (s sopotniki), da pridobiš res prave iskušnje, pol pa naprej…
Brez zamere 🙂

Lp

Andrej

Mislim, da imajo starši kar prav, da te ne pustijo samo. Počakaj dve tri leta pa boš lahko samo prepotovala kar boš hotela….

LP!

17 let star sem kupu avio karto pa sel v New York.Brez kakrsne koli rezervacije hostla ali kakih poznanstev tam.Imel nekaj stvari z neta sprintanih s sabo pa je blo to to.Blo super brez problemov.Ce ti mama zaupa pa ce si odgovorna ni panike.Sam je pa njena besada zadnja.

kwa bo pa čez dve leti drugač??

mislm, kr tkole preko neta napočez sodite, kok je punca zrela, da gre na pot in to…

men se zdi pravilno, da gre… nevarno: hja, mogoče jo v barceloni mal lazje okradejo, silvota pluta je pa donedavna tut v sloveniji lahk srečala, prav tako jo v sloveniji lahko avto zbije…

dejte no…

moj mali bratec je šel pri 14 sam bordat v švico za 14 dni, zamenju dva vlaka vmes, pa ni blo frke… mulcu das par napotkov, pa gre…. prej se navadi bit samostojen, boljs je. seveda ga pa lahk tut kdaj okradejo al pa mu kaksno okol uses prisolijo…. ampak to je samo dobro.

…prej se navadiš bit samostojen boljš je…

To po tvoje pomeni, da mulca pošlješ že pri sedmih letih v svet :-))) al pa še prej?

Niso pa vsi mulci isti. Eni še pri 25-ih ne znajo prebrat voznega reda…

Lp

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close