Bella Italia!
Lepo pozdravljeni popotniki, turisti, avanturisti! S fantom se odpravlajava v Italijo nekje do Salerna. Vmesni postanki v grobem naj bi bili: Firenze, Pisa, Rim, Napoli, Pompei, Vezuv, Sorrento, Capri, Positano, Salerno. S sabo bova imela šotor in spalki. Če se je že kdo podal na takšno potovanje, lepo prosim za kakšen nasvet, kaj si ogledat, kaj se lahko spusti, izkušnje in podobno. Hvala!
Priporočam še voznjo čez Umbrio, ki je za moje pojme lahko prav tako lepa kot Toscana (sploh kadar je vsa v sončnicah) le, da je Toscana bolj znana in ima večji renome. Orvieto je majhen a mi je bil všeč. Razen tega, da ima zanimivo lego in stoji tam ena najlepših gotskih cerkva pa je vožja do tja iz Toscane je fantastična (pokrajinsko). Tudi Assisi je za videt. Če si boš ogledala Pompeje in se potem ali pred tem ustavila tudi v Napoliju ni neumno, če skočiš še v arheološki muzej. Vse, kar so v Pompejih našli, je nekako tam in si morda lahko vso zadevo še bolj predstavljaš. Sicer pa je odvisno ali si ljubiteljica muzejev ali ne 🙂 Aja v Napoliju je picerija Sorbello (nekaj takega), ki je tudi zapisana v Lonley Planetu in je enostavo najboljša pica kar sem jo kdaj jedla. Sienno definitivno moraš videt. Amalfi so čudoviti. Želim ti le lepo vreme, ker če ne se boš v Amalfih počutila kot na Irskem:) Priporočam tudi ogled Ravella, in če ti ni škoda 5 Eura je tam nor razgled nad celotnimi Amalfi (vstop je skodi villo, kjer prireajo najbolj romantične koncerte na svetu). Hmm glede Vezuva je pa takole. Če ga ne dobiš v meglici oz. oblačih se najbrž lepo vidi. Jaz sem imela smolo in nisem imela te sreče. Primerno se obuj, pa tudi kakšen anorak ne škodi. Drugače pa si v 15min max. pri craterju. Malo pred vrhom, ko se povzpenjaš po ovinkasti cesti pa imaš Napoli na dlani. Lep razgled, ni kaj. Napoli, Sorrento, Pompei so zelo dobro povezani preko železnice in so lahko dostopni.
Tako, to je v grobem vse. Če te še kaj zanima, kar piši!
LP,
J.
Hvala za te namige!
Veš da imam ful vprašanj! Jaz sem mislila, da bi se peljala ob zahodni obali Italije, mimo Sardinije, Elbe… zdaj ti praviš, da se splača videt Sienno (saj sem vedela ampak sem rekla, da bi si pustila za enkrat, ko bo na vrsti samo Toscana…), potem pa celo naštevaš kraje v centralni Italiji (Assisi, Orvieto). Zdaj mi je to malo sesulo načrt! :))
Prosim povej malo, kako si ti potovala po Italiji, po katerih cestah si se vozila. Jaz sem mislila, da bi se za tja čim bolj izogibala avtocest, za nazaj pa se bo verjetno mudilo in bi šla po avtocesti, tokrat po vzhodni obali Italije. Tako sem si jaz zamislila…. ampak prosim, povej kakšen potovalni načrt si ti imela. Koliko časa si potovala po Italiji, kje si spala, se prehranjevala…. takšne tipične stvari me zanimajo! Aja, kaj pa s krajo avtomobila nisi imela težav? 🙂 Kako je z vožnjo po Rimu, Napoliju?
Italijo si definitivno moraš ogledovat bolj “po kosih”, je velika in povsod je ogromno za videt. Toskana (Firence, Siena, Volterra, San Gimignano, pa tja do Pise, Luce, mogoče še na Elbo… je po moje kar dovolj za enkrat – seveda odvisno, koliko časa imaš na razpolago.
Midva sva šla lani junija direktno do Sorrenta – po vzhodni obali do Pescare in potem čez. V Sorrentu, bolj na koncu mesta v smeri proti Amalfiju je en kar luškan kamp, od tam imaš peš dosegljiv Sorrento, pa železniško postajo (vlak do Pompejev in Neaplja – v Neapelj mislim da ni smiselno rinit z avtom), in avtobusno postajo. Midva sva šla z avtobusom v Amalfi – med vožnjo lahko mirno uživaš v razgledu in se ti ni treba na precej ozki cesti izogibat avtobusom in drugim avtom.
Na Vezuv midva nisva šla, ker je bilo grozno vroče. Sva pa en dan šla na izlet na Capri.
Če se nameravaš kopat, v Sorrentu in okolici kakšnih večjih plaž ni, ker je vse bolj na skalah. Midva sva se potem vračala po Z obali (Rim sva obdelala že enkrat prej) in se za par dni ustavila v enem kampu ob obali, Europing Camping Village ali nekaj podobnega, blizu mesteca Tarquinia, kjer sva obdelala Etruščane in malo poležavala na plaži. Potem pa še za par dni v Toskano, kamor se vedno znova vračava… in dva tedna dopusta je minilo, kot bi mignil.
Mislim, da v Italiji ne moreš zgrešit, kamorkoli greš!
hej medici!
tkole je. italije cele ne vidis kar tako. in najbrz bos morala tja potovat veckrat. sicer pa je blizu kajne;) jaz sem rim spustila in nameravam iti tja brez avta samo rim za nekaj dni. sem tudi ljubiteljica umetnosti itd. tako da si bom to nekoc privoscila “za duso” 🙂
sla sem z avtomobilom in spala po hostlih ali B&B. tudi mi smo se izogibali avtocest, saj ima italija super ceste, ki niso za plačat in lahko tam vozis tudi 100km/uro. panoramske ceste v pokrajinsko zanimivih delih pa so vsekakor nujne. ceprav smo potovali z avtom v napoli nikakor nismo hoteli iti z avtomobilom. avto smo parkirali v sorentu, kjer smo tudi spali (in od tam obiskali amalfe, pompeje, napoli) in se z vlakom odpravili v napoli (45min ali 1 ur max je do tja). ni drago.
no nasa tura je zgledala takole: Mauntua, Cinque Terre, Pisa, Sienna (res je, da smo Toscano ze videli in smo jo bolj na hitro obsli, a mimo Sienne nismo mogli;)), J del Tosane, Orvieto, Assisi, Pouzzoli(trajekt na otok Ischia), Vezuv, Pompei, Sorrento, Napoli, Amalfi, Perugia (sam spanje), Ravenna. vzela nam je 12 dni.
hmm….upam, da sem odgovorila na vsa vprasanja. ce ne..pisi!
lp
J.
aja se to, avta nam niso ukradli. smo malo pazili kje parkiramo na jugu. pa imeli smo tisto zadevo za na volan. sicer so tam profiji tako da ce imas dober avto….skoraj nic ne pomaga. bos videla avte v napoliju :)) tema…. ampak nas avto ni toliko nov in ni ne vem kaka firma, ki njih utegnila zanimati…
glede hrane. raje spim v poceni prenociscu in grem kdaj pa kdaj tudi kaj ven pojest in kako dobro kapljico probat. temu se v italiji nikakor ne smes odpovedat, saj je ne bos dozivela tako kot je treba! res pa je, da ne pocni tega v amafih!!! 😀 tam naj ti to tudi na misel ne pride.;) jaz na potovanju ponavadi jem 2x na dan (vmes pojem kaksno sadje in veliko pijem, pa poleti tako in tako ne pase toliko jesti). sicer smo bili v italiji septebra, a je bilo vroce… jaz vedno pojem zajtrk ce se le da v hostlu in podobno (sploh, ce je zajtrk samopostrezen). najem se do konca in vcasih se da celo kaj sabo vzet. tako ostane sita do 15h ali 16h. drugace pa se v trgovini kaj kupi. imeli smo gorilnik in smo ga parkrat celo uporabili. sploh v sorrentu, kjer smo spali v kampu (v kontejnerjih…blah…to je bilo res najslabse. drgace smo imeli super prenocisca. a smo ravno na teh kontejnerjih veliko prisparali, saj je to kar drag okolis.) za vecerjo pa kaka pica ali lazanja stane 5E. tako, ostalo pa malo vec.
Šla naj bi za enih deset dni. Cilj mi je res tista obala okrog Sorrenta, Napoli. Saj bova sproti videla, kako nama bo šla vožnja. Seveda je Italija tako velika in tako lepa, da se moraš vedno znova vračati…, vem to.
Ej jszt, kaj to pomeni: “glede hrane. raje spim v poceni prenociscu in grem kdaj pa kdaj tudi kaj ven pojest in kako dobro kapljico probat. temu se v italiji nikakor ne smes odpovedat, saj je ne bos dozivela tako kot je treba! res pa je, da ne pocni tega v amafih!!! 😀 tam naj ti to tudi na misel ne pride.;)” Zakaj naj ne počnem tega v Amalfih? A je tako zelo drago?
Ker jaz tudi razmišljam tako kot ti. Vedno kamorkoli greva, mi je popolnoma vseeno kako skromno je prenočevanje (no, važno, da je čisto, to mora bit…), itak sem v hotelu ali sobi ali kampu res samo takrat ko spim, tako, da me oprema res ne zanima. 🙂 Potem pa si druge stvari privoščiva, tako kot ti praviš – lokalno hrano, vino. To so tisti užitki!
hej,
tudi meni je glede prenocisca pomembna lokacija, cena in da je cisto. to je vse. glede amalfitanske obale pa….ne vem kaj naj ti recem. lahko gresta probat in malo pogledata cene. sam lahko si mislis, da ce ze ena navadna kavica stane 2,5 evra…kaksna vecerja ne bo poceni. tudi ljudje, ki jih bos srecevala…taxiji…iz njega stopijo gospa, polna nakita in obleceni precej priloznostno. je pac prestizni del in tam ni nic poceni. srecali smo nekaj mladih parov, ki pa seveda spijo kje v sorrentu ali morda v salernu v poceni hotelu in si amalfe ogledajo samo izletnisko in prehodno. naslednjic, ko bom potovala v ta konec (kar ni nobena dilema da bom!!! :)) imam zeljo iti z ladjico ob amalfih, saj se od tam prav najbolje dozivi in vidi amalfe. po cesti vidis samo navzdol ali gres mimo. ampak z ladjico je pa baje super. ladjica sicer baje niti ni draga tako da se pozanimajta, ce sta zainteresirana in nameravata ostati v tem okolisu vec dni.
lp
J.
Forum je zaprt za komentiranje.