Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice spremstvo na letalu

spremstvo na letalu

Pozdravljeni,

Zanima me, ce kdo mogoce ve, kaksen bi bil najbolj “varen” pristop k potovanju z letalom za ljudi, ki ne znajo tujih jezikov. Namrec, s svojimi starsi bi se rad dobil na dopustu na Cipru. Jaz prihajam tja iz drugega konca sveta, ona dva pa iz Slovenije. Potovala bosta iz Ljubljane preko Prage ali Budimpeste, kjer bosta presedla na drugo letalo. Zanima me, ce kdo mogoce ve, ali je mozno najeti osebo, ki bi jih pospremila na letaliscu iz enga na drug let, ali kaj podobnega? Tujih jezikov zal ne govorita. No cisto cisto malo ang in nemsko, ampak neuporabo za kaksno “letalisko” komuniciranje.

Hvala za odgovor.
J19

A se ti zdi, da se res ne bi znašla sama?
Če v Pragi oz. Budimpešti le prestopata je zadeva preprosta in mislim, da potem ne potrebujeta nikakršnega spremstva.
Torej, če je le prestop naj na Brniku obvezno “čekirata” prtljago direktno do Cipra, tako, da na “prestopnem” letališču nimata opravka s prtlljago in gresta mirne duše v “transfer”- ker ne gresta iz letališča ven, ampak bosta ostala na letališču, tj. v “transfer-ju”. Torej ko prideta iz aviona dol, sledita puščicam transfer (tako je na vseh letališčih), prideta do monitorjev, kjer so napisani leti (na vsaki letalski karti napišejo oznako letov) in iz katerih “gate-ov” letijo in na osnovi oznake leta, ki ga imata iz Prage/Budimpešte do Cipra, poiščeta svojega in ustrezni let in gresta direktno na tisti “gate”. V tem primeru ponavadi ne rabiš nič komunicirati s komerkoli.
Čisto malce se zakomplicira, če je prihod iz Slovenije v Prago oz. Budimpešto na en Terminal, odhod pa iz drugega Terminala.
Če pa res misliš, da se tvoja starša kljub napisanemu ne bi znašla, bi pa jaz na tvojem mestu pisala letališču Praga oz. Budimpešta in povedala v čem je problem in če lahko kako pomagajo.

“Čisto malo ang in nem” je več kot dovolj. Napiši jima mini ‘fraze book’ z osnovnimi letališkimi frazami in izrazi za vsak slučaj. Jaz sem nekaj podobnega naredila za sosede, ki so šli v avstralijo. Tako da me lahko kontaktiraš če želiš. Pa malo poglej internetne strani od letališč čez katera bosta letela. Dobro je, če veš, kako daleč je med posameznimi terminali, ali se gre morda na shuttle (kot npr. pri frankfurtu),… Tako kot pravi Vesnia, če jih že na Brniku čekirajo celo pot, potem to res ni problem.

matejav

a mi lahko prosim poveš kaj je to shuttle, ker jaz grem na frankfurtsko letališče 😀

hvala in lep pozdrav

Bom kar jaz odgovorila 😉 Shuttle je busek, ki vozi med Terminali.
Npr. Če pristaneš na Terminalu 1, tvoj naslednji let je pa iz Terminala 2;
te Shuttle popelje iz enega na drug Terminal.
Srecno!

ok hvala 😀

V Frankfurtu imaš za ta namen en vlakec, mogoče tudi kakšen bus obstaja.

shuttle na frankfurtskem letališču je res bolj podoben vlaku. Po zvočniku oz. na ekranu (se ne spomnim več točno) ti pove, na kateri postaji si. Če slediš puščicam iz enega v drugi terminal, se sčasoma znajdeš pred tem vlakcem, ki vozi vsakih nekaj minut. Vstopiš na vlak ter poslušaš kdaj bo tvoja ‘postaja’. Postaje pa so v smislu npr. terminal II. gates x-y. Se pravi, preden greš na shuttle je fajn, da veš številko odhodnih ‘vrat’.

Hvala vsem za nasvete. Verjetno bo resitev v smislu “airport/plane phrase book” + nacrt letaliske zgradbe + mal potrpljenja in dobrih zivcev se najboljsa.

srečno in uspešno tvojim staršem pri prestopanju
ter veselo snidenje na cipru!

To se bo veretno obneslo. Je pa res, da obstajajo tudi osebe, ki spremljajo ljudi, ki se na letališčih ne znajdejo najbolje. Tako je enkrat potovala ena naša stara mama, a ne vem, kje so to zrihtali. Najbolje, da vprašate na agenciji, kjer plačate karte. Spremstvo se seveda tudi dodatno plača.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close