ruska viza
Predvsem bodi pozorna, večinoma ti prodajajo različne tipe ruskih viz za različne destinacije. Omejitve veljavnosti viz sicer držijo, ampak ne sekiraj se…
Ko si enkrat v državi, te nihče več ne vpraša, kako vizo imaš…
Tako da si naroči vizo samo za Petersburg ali samo za Moskvo. Tako se izogneš doplačilom.
Tisti listek, kjer zbiraš potrdila hotelov, kje si spala, pa le pridno štempljaj. Ti lahko koristi na meji.
In kaka potrdila o nakupih v trgovinah, tudi to včasih na meji koristi, če moraš dokazovati gibanje po državi.
lp
bv
Ne, poskrbeti moraš za to, da spiš vsako 3 noč v hotelčku, ki ima žig. Torej ki ti poštemplja tisti listek, ki ga dobiš na meji. Ampak o štampiljki se moraš prepričati preden vzameš sobo, iz nekih razlogov (davčnih) se izogibajo štempljati, če tega niso obljubili vnaprej. Pa še delati morajo. V vmesnem času pa shrani kak paragonski blok iz trgovine ali kaj podobnega (železniško ali avtobusno karto ali kaj podo bnega). Tudi kaj takega zadostuje.
Izjema so področja, ki so označena kot podr4očja posebnega pomena za njih. Po naše turistična.
Jaz vem za dve, eno je Altaj, drugo Kamčatka. V prvem sem bil lani, v drugem pred 4 leti. Tam potrebuješ potrdilo oz. dovoljenje, preden vstopiš. In agencije, ki organizirajo transfer v ti dve področji, posebej zaračunajo vstop. Resnica je pa taka, da če vstopiš brez potrdila, samo poskrbi, da imaš za čisto vsak dan, prebit v teh dveh območjih, kako potrdilo. Če potrdila nimaš, ti malo komplicirajo na meji. Mi smo leteli na Kamčatko iz Moskve in se nisem prijavil, bival sem pa izključno v šotorih (z izjemo dveh hotelov, kjer pa nisem dobil potrdila). Tudi trgovin ni bilo ravno za vsakim vogalom, tako da sem bil čisto brez potrdil za 3 tedne.
Ampak ob odhodu me nihče ni nič vprašal, enostavno sem vrnil listek brez potrdil in povedal, da sem hodil okrog po nenaseljenih krajih. Pa je bilo v redu.
Ob odhodu iz Altaja pa sem imel itak preveč dela z motorjem in birokracijo v Vladivostoku, tako da se z mojim gibanjem nihče ni ukvarjal, me je pa stalo 200 USD.
Baje pa običajno, če se na vprašanja ne pripraviš, zakasirajo do 100 USD nekakšnih kazni (lahko tudi manj, lahko pa nič) in te spustijo.
lp
bv
Ja, ampak čez 10 let bo Rusija čisto drugačna kot je danes, bolj globalizirana in (vsaj zame) manj zanimiva…
Za te internetne agencije pa nisem ziher, da so res tako ugodne. Kolikor razumem, ti za 25-35$ + poštnino pošljejo samo vabilo oz. garantno pismo. Vizo pa potem še posebej plačaš na ruskem veleposlaništvu. Ali pa se motim?
Forum je zaprt za komentiranje.