Najdi forum

kubanski denar

Zanima me koliko tolarjev je vreden en kubanski dolar. Hvala za odgovor!

Zelenka

kaj nimajo oni pesosov?

Mogoče jih res imajo ampak iz tistih kratic ne morem ugotoviti kako se imenuje njihov denar. Vseeno me zanima razmerje naš tolar in njihov pač kar je že…

Pa še to valuta na Kubi je CUC…

Imaš konvertibilne pesote CUC in 1 CUC je približno enako kot 1 dolar, malo več no. V glavnem menjava marca za 100 EUR = 108 cuc.
Imajo pa kubanci svoj denar peso cubano :)), ki pa je žal 24x manj vreden od CUC. Tako nekako
lp

Zakaj je “žal” 24 krat manj vreden?!?!
Če se le da, se menja dolarje ali konvertibilne pesose v kubanske, ker potem lahko z njimi kupuješ v na ulici, v trgovinah, v restavracijah… In to po njihovih cenah!
1 kubanski peso je približno 8 SIT.
Bili pa so hamburgerji (taki bolj na izi) za 3 pesose, pijača refresco 2 dcl 1 peso, kos pice 3 pesose…
Ali pa si se fajn najedel piščanca, riža, in zelenjave za cca. 20 pesosev…

Lp

Andrej

Se strinjam s tabo iskra. Ampak zal v trgovinah ne moreš kupovati z kubanskimi pesosi, lahko pa na ulici ja kot si omenil, pice… kaj več pa ne. Mogoče nekaj let nazaj, letos meseca marca ni šanse.Vsaj marca je bilo tako, čeprav smo poskušali plačati tudi s peso-cubano, ampak ne gre. Ob menjavi dolarjev pa ti vzamejo provizijo, tako da je boljše menjat EUR. lp

Bil sem na Kubi novembra 2004.
Takrat se je dalo kupovati s kubanskimi pesosi hrano in pijačo na ulici (pizze, razne jedi z rižem in svinjino, itd.). Obstajali so tudi določeni lokali oz. restavracije kjer so jedli domačini in kjer se je dalo plačati s kubanskimi pesosi. Najbolje je vprašati kakšnega domačina naj te zapelje do take restavracije, saj se da dosti prešparati. Pa tudi kupovati se je dalo v trgovinah za kubance, s tem mislim v takih trgovinah kjer so prodaljali hrano in so domačini plačevali z libretami ali dnarjem. Seveda so take trgovine (kot nekakšni kjoski na ulici) imele zelo okrnjeno ponudbo, pa vendar.

Še na nekaj se splača biti pozoren in sicer na označevanje cen, kajti v raznih uličnih fast foodih, kjer prodajajo njihovo hrano (kot prej omenjeno) je cena izražena z oznako $ (kot dolar z enojno črtico) kar za njih pomeni kubanski peso (torej ta cenejši in ugodnejši), računati pa ti hočejo kot bi bila cena v dolarjih (z dvemi navpičnimi črticami) in moraš paziti, da te ne ogoljufajo.

Lp

Zelo ste se potrudili in vem marsikaj koristenga moram malo predelat stvari. Na nek način sem sedaj še bolj nora. Domov sem dobila na listu napisane kratke informacije in tam med drugim piše, da stane povprečen obrok hrane v restavraciji srednjega razreda 25 CUC. Kaj zdaj? Mi lahko kdo razloži meni tupi glavi je to v uradni ali neuradni valuti ali kaj? Če jaz to na hitro preračunam dobim vsoto 6000 SIT. Meni se zdi to zelo drago, ker se tu pri nas za ta denar najeva dva s pijačo vred. Pa eno pivo naj bi stalo tri CUCe, po moje je to 720 SIT. Ker če je en CUC iso skoraj kot en evro…Sam ne se razkurit prosim vas!

Bom napisal malo bolj enostavno, če bo potem kaj lažje za razumet.

1 USD ameriški dolar je na Kubi vreden 24 kubanskih pesov. Tako da srednji obrok hrane v restevraciji stane 1 USD ali 25 kubanskih pesov kar je cca 200 sit in ne 6000.
V restavracijah ne moreš plačati s kubanskim denarjem lahko pa z dolarji in se da že dobi odlično kosilo za 5-10 usd. Verjetno da obstajajo tudi kakšne restavracije kjer jedo kubanci in se da plačevati z njihovo valuto a jaz jih pred cca 2 letoma nisem zasledil.

Katja za en EURO dobiš 1,06 CUC-a, tako je bilo še decembra. Tako da kar računaj na razmerje 1:1. Res je sicer da je Kuba napram drugim državam tretjega sveta kar draga, ampak kljub vsemu tako draga pa spet ne. Če si izbirčna in boš res izbirala samo tiste restavracije za turiste, potem so tam obroki od 7,8 CUC pa do 10 ali 15, v res najbolj elitnih morda res celo 25. Sam nisem zasledil restavracije, da bi bilo kosilo dražje od 15 CUC, pa tut iskal jih nisem. Se pa lahko povsem v redu naješ v solidnih njihovih restavracijah, kjer boš za obrok odštela od 2,5 do 4 CUC-e. Kolikor se spomnim sem jaz za najdražje kosilo s pivom vred odštel 3,7 CUC. Pivo v pločevinki pa stane takorekoč povsod 1 CUC, le v enem res enem high hotelu v Santiagu smo zanj odšteli po 2 CUC. Tako da nič bat. Je malo ceneje kot pri nas.

Karibo

Sem si kar mislila, da taka draginja pa spet ne more bit.Mene tisti lokali visoke klase sploh ne zanimajo. Ker ste tako prijazni in zgovorni in ste že bili tam bi vprašala še nekaj . Lahko tujci kupujemo in vstopamo v vse trgovine ali samo v določene?
Nisem mahnjena na nakupovanje samo ženski del pričakuje, da jim bom prinesla iz Kube nekaj malega, samo ne nekaj, na čemur se potem nabira prah.Se da dobiti kaj odštekanega – npr. kakšen nakit ali čevlji iz pedestih ali dišave ali karkoli drugega? Vesela bom vsakega namiga.
Pa še nekaj. To je navadno turistično potovanje imamo skoraj vse plačano, mi lahko namignete koliko evrov naj vzamem s seboj. Saj veste kakšna pijača, nočni klub pa nekaj malenkosti za domov.

Ja res so moji podatki mal stari. Na kubi sem bil poleti 2003, torej skoraj tri leta tega. Tako da verjamem da se je marsikaj spremenilo, predvsem se stvari vedno bolj zaostrujejo…
Sem pa jst takrat kupoval tudi v trgovina za domačine in rečimo dobil zelo lepe domine v škatli za ceno 50 pesosev, torej cca. 2 $. PA tudi ene natikače sem kupil samo zlo poceni, samo ne vem za kolko…

Lp

Andrej

Tri leta nazaj (poleti 2003) so take restavracije še bile, in niti ni jih bilo težko najti. Zelo preproste, higijena slaba, umazane, ampak poceni… Kosilo za recimo 20 pesosev, cca. 1 $.
Baje pa, da sedaj tega ni več…

Lp

Andrej

Seveda lahko tujci brez omejitev vstopamo tudi v njihove trgovine, ampak za njihove pesose skoraj ne moreš nič kaj pametnega kupit. Spominki, boljša obutev in pa obleka se povsod prodaja samo za CUC-e. Tam kjer pa lahko kopuješ za njihove pesose pa pazi, da te ne pregoljufajo, da namesto v pesosih plačaš v CUC-ih. Tipičen primer so njihove cigare, ki so sicer kar v redu, in če prideš v štacuno bolj plašno in sprašuješ za ceno, je velika verjetnost, da ti bodo reki da so 1 CUC oz. en dolar. Če se pa obnašaš suvereno in veš kako stvari funkcionirajo pa prebrisani kubanci to takoj začutijo in te redko skušajo ogoljufat.
Ker pa predvidevam da se boš gibala bolj okoli turističnih središč je veliko vprašanje koliko njihovih pesosov, če jih boš kupila, boš sploh lahko zapravila. Ker nam se je skoraj zgodilo, da se jih nismo mogli rešit.

V njihove trgovine greš lahko brez problema ampak dobiš samo kakšno mleko ali kruh. Imajo pa tudi shoping centre sam jih je treba najt, tam pa dobiš vse pa tudi cene niso nizke. V trgovini s cigarami te ne bodo okrog prinesli ker so cene že v naprej določene. Imaš pa tudi različne ”boljšje trge” kjer so postavljene stojnice in domačini prodajajo zanimive stvari. Dobiš vse mogoče od školjk do nakita iz koral,…. vedno in povsod barantaj, lahko ful ceno zbiješ. Če pa boš že kupovala cigare pa jih kupi raje na letališču v dutiy-u. Mi smo primerjali cene in smo ugotovili da smo jih dražje kupili v havani kot pa bi jih na letališču. Če pa kupuješ ponaredke na ulici pa pazi ker lahko čez mejo neseš 24 cigar in ne 25 kolikor jih je v škatli.

Cigar lahko neseš kolikor hočeš (če nimajo akcije na letališču) ali pa prav nobene brez originalnega računa (če imajo prav takrat manijo iskanja cigar po prtljagi). Pa zelo zelo veliko informacij tukaj zgoraj je tako zastarelih, da so totalno neuporabne. Na Kubi se situacija spreminja dnevno, že en mesec stari podatki včasih ne služijo več. Zato je v zvezi s Kubo govoriti o letih 2002, 2003 malo hecno. Pa brez zamere.

Se popolnoma strinjam z Naty. S Kube sem se vrnila pred 14 dnevi in podatki, ki so mi bili posredovani meseca oktobra so ful zastareli. Na Kubi se vse spremeni že v roku 1 meseca. Tako, da tudi cene hrane, ki jih nekateri navajate ne držijo. lp

Te pa gremo pa kak bo bo! Hvala vsem za odgovore, če ne drugega sem zvedela to, da se sigurno vse nenehno spreminja.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close