Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice planiranje,finance,logistika….

planiranje,finance,logistika….

Verjetno je ze bilo govora o tem na tem forumu, ampak vseeno pozivam popotnike da se malo razpisete o financnih zadevah potovanj,casovnih terminih,nacinu planiranja,malih skrivnostih,iskanju letalskih kart,…..skratka povejte kaksne sorte popotniki ste!
Pa naj bodo opisi predvsem realni in brez pretiravanja!
Hvala!
lp
Shanti

Pretiravanje je pričakovati odgovore brez pretiravanja. Smo pač tudi malo mitomani.

…moj sistem je preprost:
…zaradi pomanjkanja dopusta moram v sorazmerno kratkem času “obresti celotno turo” oz. v maksimalno 30 dneh (ali kak dan več) priti nazaj v Slovenijo , dalje “na tlako”; destinacije izbiram glede na zanimivost oz. pestrost(gledano iz mojega vidika) potovanj tukaj ne gre zanemariti dejstva, da je cenovno najdostopnejša (vsaj za moj-najin) žep Azija; nekoliko daljša potovanja – nad 14 dni planiram vsako 3-leto (delna pomoč z kratk. krediti), krajše ture pa enkrat do dvakrat letno (blagor tistim, kateri si lahko privoščijo več).
Popotovanja prilagajam pričakovanjem (sem pristaš “soft variante popotništva”- ne toliko zaradi let kot zaradi…osebnih razlogov)- budget dnevno po osebi znaša cca.30-40-USD/nočitev dv. s.+zajtrk cca. 25 USD/Azija ali 40 usd/druge države+ Singapur, Bruneji ali dražja mesta Azije- ostalo hrana in vstopnine. V prej načrtovanem poteku potovanja (letalo-rent-a-car+šofer-vodič, nekaj javni prevozi) si že kakšno leto prej pripravim osnovni “okvir “poti, katerega kasneje dopolnjujem z “informacijami iz terena”-kolikor je mogoče pač…in Internet tukaj je in ni-“in”…Mnogim mlajšim popotnikom se takšen način poti zdi dolgočasen, z premalo “adrenalina” – ampak – tega sem imel dovolj, verjemite…
Letalske karte kupujem preko spleta – ali še bolje – preko agencij(seveda vkolikor razlika v ceni – provizija ni previsoka) – in – glejgazlomka- celo v katalogih Neckermanna ali Tuija se da najti poceni variante letov(bivati v hotelih ni nujno)- preverjeno!
Na svoji poti sem srečal kar nekaj popotnikov (začuda starejših, nad 50)- večinoma Nizozemcev, kateri prisegajo na “soft popotništvo”in- ne vem zakaj- so (smo) med popotniki postavljeni “na drugi tir (ali pa me občutek vara…) – že pri samih ponudbah let. kart so večinoma “student options” ali kaj podobnega- lepo vas prosim …a ni res?
Časovne termine izbirava v “pred/posezoni”- turistični mislim(poleti junij-spomladi marec-april)saj si na potovanjih (v nekaterih “bazah”, da se razumemo) ne želim drenjati z družinami, katere otepajo steake, klobasice in katerih otroci se obmetujejo s sladoledom in pizzami- tega sem imel dovolj v preteklih letih sam…

Pa vi – ostali mislim – rajžate v 3 dni ali kaj…?

L.P. Tinsky

Včasih je blo tko: denar je bil konstanta (tolk kar mi ga je uspel zbrat s počitniškim delom pa štipendijo) čas pa variabila. Torej sem šel v približno želeni smeri s čim manj avionskimi prevozi pa lonelyplanetom v rukzaku.
Potem je blo obdobje, ko je bil čas konstanta, denar pa variabila. Je blo potrebno že precej boljše planiranje, čeprav na terenu ni blo vedno tako kot na internetu ali v vodiču.
Sedaj je poleg časa postal konstanta tudi avto, torej je domet precej manjši. Je pa internet prevzel premočno prvo mesto med orodji za planiranje.
Kemo

ko se odločam za potovanje vsekakor grem tja kamor me vleče….začne se seveda tam, da nekaj slišiš o pokrajini, ljudeh, kulturi….vidiš kak dokumentarec….greš na potopisno predavanje…..in sem noter….nato skušam zbrati čim več osnovnih informacij (kako “čim ceneje” priti do države, kakšno je življenje, standard tam…koliko porabiš za nočitev, pot….viza…cepiva, itd.)….nato se odločim kako dalje….če se odločim za kakšno evropsko državo…..navadno za mesec, včasih manj….odvisno od velikosti države…..pomembno pa mi je, da vidim to kar me zanima v tem času…..vsesplošno znane “turistične” zanimivosti, vasice, hribi (treki), festivali, muzeji, itd……to so stalnice, ki me zanimajo in jih obiščem….nato skušam navezati tudi stik z ljudmi v tej državi (včasih pred potovanjem, stari znanci, ki sem jih spoznala v preteklosti, mogoče naključni ljudje)….po državi navadno potujem z eurodomino ali pa na štop…..glede nočitev nisem izbirčna…..spala sem vse povsod….nikdar se ne pritožujem, hvaležna sem za košček zemlje bilo kje….tako lahko rečem, da sem videla za enkrat (takšna večja in daljša potovanja) npr. nizozemsko za 15 tisočakov, romunijo za 20 tisočakov, nemčijo za 20 tisočakov, severno italijo za 5 tisočakov…..berlin za 17 tisočakov….pariz za 45 tisočakov….in pri tem mislim z vsem….pot tja, prehrana, nočitev, obiski muzejev, potovanje po državi, itd……seveda so bila to potovanja berlin in pariz 1 teden, nemčija in romunija 2, nizozemska pa tri tedne (od tega sem bila tam še 3 mesece, ker sem bila na izmenjavi)…..zdaj planiram poljsko za 25 jurjev…..če kdo vpraša kako…..preprosto grem na as lowest as possible…z namenom videti in doživeti čim več……stalni popotnik je seveda lonely……zdi pa se mi, da se velikokrat obrestuje pomoč, ki jo daš in prejemaš…..države izven evrope…..spet gledam na velikost…..npr. so destinacije, ki so majhne in jih vidiš v enem mesecu npr. egipt, tunizija, šri lanka, tajska, dominikanska republika, itd. in se da dobit lete prek spleta za res low budbet…..na ta način sm npr. bla v tuniziji in jo vidla za 120 jurjev (spet z vsem)…..destinacije, ki so dlje……pa navadno skušam potovanje ali razstegniti, tako da vidim še okoliške države ali pa vključim še prostovoljno delo…..no takšno je bilo npr. nepal, kjer sem bila 3 mesece in tako potovala aktivno in delala prostovoljno…..vse skupi pa sm porabla 210 karta….plus 170 tisocakov za 3 mesece…..ta zadnja obcija se mi zdi fenomenalna tudi za bodoče…..ker ne samo da potuješ in vidiš….prostovoljno delo ti da možnost, da se naučiš jezika….vidiš res kako poteka kultura….vidiš način življenja….doživiš res čim več kar lahko…..drugače pa še poleg poljske letos…..mali, gambija, senegal….računam na 200 karta….plus 170 jurjev za dva mesca in pol…..povem pa ko se vrnem, če mi bo uspelo:)….
to je to…..mogoče se vse sliši nemogoče….ampak je…..tisti, ki so potovali z mano vedo to povedati in ne zmanjka se ljudi, ki dajo predloge, da bi kam šli skupaj…..problem je le ta, da sem študent, z omejenim budgetom;)…..drugače pa obožujem solo potovanja in max v paru….

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close