Najdi forum

Stara Gorica

Mi lahko kdo pove, kje naj najdem vozni red vlakov iz Stare Gorice do Benetk. Hvala vnaprej. LP

Nikjer, ker STARE GORICE ni.

Iz Gorice v Benetke ga najdeš na strani italijanskih železnic Vaš link.

Pa še vprašanje bi lahko postavila v primernejši forum…

Zadnja sprememba (26-10-05 13:15)

mogoče se mi je res zatipkalo in sem Stara napačno napisala z veliko, ampak stara Gorica obstaja … vsaj vsak ve za kaj gre, če mu to rečeš. Ne vem, zakaj je treba nekaj pametnjačiti. Če lahko pomagaš, ok, drugač tudi. Vseeno hvala za odgovor. LP

http://www.trenitalia.it/

Zakaj naj bi bilo pa opozorilo na napako po tvoje “pametnjačenje”? Ob napačno zastavljenem vprašanju si dobila uporaben odgovor. Ne vem, kako bi ti lahko še bolj pomagal. Lahko bi te pustil, pa tipkaj v obrazec voznega reda “Stara Gorica” , zaradi mene lahko tudi “Gorizia Vecchia” in boš dobila ven, kar pač boš. Saj pred kratkim je tudi nekdo, ki se je vrnil iz znanega sicilijanskega mesta vztrajno ponavljal, da je bil v nekem severno ameriškem mestu s podobnim imenom….
Obstajata mesti Gorica in Nova Gorica, tudi Ivančna, Pijava in še kakšna druga Gorica, edina Stara Gorica pa je pobočje (niti ne cel hrib) nekaj kilometrov zahodno od Črnomlja.
Tukaj imaš še en naslov Vaš link, da boš vedela ali je treba prestopiti v Trbižu ali v Tržiču.

trenutno so popularne tudi kure BREZ gripe in tiste z gripo . tiste brez so običajno samo KURE , najbrž zato ker so bile prej kot tiste z gripo

Vito, hvala še enkrat za uporaben odgovor! In tudi za lekcijo iz zemljepisa. Si se res potrudil zame. Hvaležna! LP

vedno bolj me presenečate. pa ne mislim stalnega omizja katerega član sem.
recimo če bom rekel naslednje :

italija ni top turistična destinacija , vsaj vzhodni del ne. prvo mesto na vzhodu ki je splošno znano so benetke. prej nič ?

imam to srečo da sem blizu državne meje zato sem septembra in oktobra 5 lucky mondays namenil vshodni furlaniji. on line mi ni bilo treba tipkati , saj sem voznni red preštudiral na železniški postaji v gorici in si tudi vzel vozne rede. nekaj težav je bilo z avtomatom za karte na manjših postajah. ampak 5 je to bilo rutina

potovanje z vlakom je poceni in če je blizu še kaj zanimivega toliko bolje !

se spomnite ko sem pred časom psial o jeseniku ! iz belkaka je z vlakom do jesenika samo 13 ur. če krenete okoli 9 dopoldne ste tam ob 10 zvečer. karta ne stane več kot 30 jurjev za povratno vožnjo !

isto velja za obisk koroške. svakih nekaj ur iz jesenic odpelje vlak ali še bolje peš iz rateč na tromejo in potem do arnolstaina peš. kake 4 ure hoje !

se mi kdo pridruži spoznati koroško

letos poleti sem prvič šel z avstrijskim vlakom od warmbada do poshau / 2 postaji /
kransjka gora je tako blizu beljaka da tudi na štop ni noben problem. no ja do korenskega sedla sem šel z taksijem in v enem popoldnevu bil na strmcu warmbadu in 7 studencih. in bil okoli 7 nazaj v kranjski gori

vsi ki bi se mi radi pridružili pri alternativnih izletih vabljeni da mi pišete mail

magicni@volja.net

Zadnja sprememba (28-10-05 22:17)

Da do Benetk ni nič zanimivega v Italiji?

Trst, Gradež, Oglej, Palmanova, Gorica, Grotta Gigante Portogruaro(ful zanimivo mesto mimo katerega sem se do zdaj le peljal po avtocesti in sem ga odkril čisto po naključju),…

Za tiste(vem da jih je na tem forumu bolj malo), ki vam je smisel življenja ležanje na plaži, pa naslednje: obala od Gradeža do Benetk je ena sama velika peščena plaža: urejeno, čisto, nastanitvene zmožnosti vseh kategorij,… Večji kopalni kraji: Lignano, Caorle, Bbbione, Eraclea, Lido di Jesolo,…

Človek res ne razume zakaj cela Slovenija(za isto ceno) rine na tisti istrski in dalmatinski krš,…

Stara Gorica obstaja,veš Vetko? če ne verjameš vpraši nas goričane. Ni treba, da je vse napisano na zemljevidih, že ustno izročilo pove dovolj. Lahko pa ti podam zgodovinsko razlago o imenih Stara in Nova Gorica,kar pa dvomim, da boš hotel to slišat. Skratka, če pri nas rečeš, da greš v gorico, te bojo prašali, al v novo al vstaro.

Vito ima po moje čisto prav, saj za kakšno iskanje po zemljevidih in spletu pač ni mogoče upoštevati folklornih poimenovanj. In ker si Goričan, si najbrž iz italijanske Gorice, prebivalci slovenske so pač Novogoričani, tako to je.

izvali ste me , eno gorica svero zahod !
na branje !

lordwales ponovno v polni tipklani kodiciji po enem tednu posta !

Zgodovinsko – naravoslovni sprehod po severo zahodnem goriškem predmestju

Gorica, tisočletno mesto ponuja več kot le ugodne nakupe ali sprehode na grad.Navkljub številnim prospektom, ki propagirajo slavni trg brez imena z še bolj slavnim mozaikom, se spoznavanje stoletij Goriške zgodovine prične šele na križišču ulic Svetega Gabriela in ul. S. Pelico.na koncu / ali začetku / te ulice je eden najlepših Goriških trgov , trg Atemz, z istoimensko palačo.Takega mnenja smo do trenutka, ko skrenemo desno ob palači Atemz ali še bolje od srednje oblikovne šole Max Fabiani po vzporedni ulici / križišče ul. S. Gabriela in ul. S. pelico do manjšega trga.Tukaj se začenja naše 3 km popotovanje po diagonali severo zahodno do trga Atemz.

Ko smo na trgu, oddaljenemu kakih 50 m od od turistično znane palače Atemz / slikarske razstave, visoka vstopnina 7 evrov / presenečeni obstanemo pred tablo : sinagoga! Smo nekaj deset metrov od najbližje ležeče Izraelske sinagoge Sloveniji.Km od državne meje.Sinagoga je zagotovo največja atrakcija 3 km zgodovinsko – naravoslovnega sprehoda.Sinagoga je bila zgrajena 1756 leta.O čimer priča tudi tabla na stavbi.Sinagoga je za obiskovalce odprta po 2 uri, ob sredah in četrtkih.Obvestilo na vratih.Dandanes sinagoga službi predvsem kot kulturni center Italijansko – Izraelskega prijateljstva.Manj pa kot verski objekt, kajti judov je v Gorici le še za vzorec.Kljub temu maše ob nedeljah še vedno potekajo.Da holokavst še ni pozabljen, priča spominska tablica na novo baročno kovanih vratih na vhodu v manjši park zraven Sinagoge, posvečen dojenčku Brunu Farberju staremu 3 mesece.Deportiranemu v auswich nekaj mesecev pokapitaluciji Italije, 1943 leta.Kakšna » brava gente » so bili italijanski fašisti ki so po kapitulaciji sodelovali z Nemci ta primer zgovorno priča.

Najbljižji sosed sinagoge je slovenski kulturni dom Lojze Bratož, kar priča o multikulturnosti uradno italijanskega mesta.Do kulturnega doma pridemo po stopnicah iz parka .Nadaljujemo vzdolž doma do križišča in naravnost.Po nekaj 1o metrih smo že na enem najstarejših Goriških trgov Piazuti.Kjer je cerkev. Na levi je z drevjem obdan prostor, ki služi enkrat mesečno kot zbirališče zbiralcev razglednic, numizmatike in telefonskih kartic, pa tudi starinarjem.Na trgu bife in gostilna.Pa tudi tiskarna, ki tiska med drugim tudi tednik Novi Glas.

Kot obiskovalci dobimo občutek, ko se začnemo vzpenjati od trga po strmi ulici do ulice dona Boscca da smo na 100 km v notranjosti Italije.V resnici le dober km od državne meje.Iz strme ulice lepo viden Goriški grad, na levi strani cerkev.

In že smo na ulici dona Boccca, pomembnega Selezijanca.O čemer priča tudi slika na stavbi Selezijanskega samostana.Nasploh je km in pol dolga ulica ki nas pripelje do Pevmskega mostu ulica številnih inštitutov / svete družine naprimer / dijaških domov / Slovenski dijaški dom Alojzovišče / in glasbenih šol.

Se še spomnite legendarnih pohodov prijateljstva, v 70 in 80 letih prejšnjega stoletja.del trase je potekal tudi po ulici don Boscco do Pevmskega mostu.

Kaj kmalu smo v Pevmi, v kateri je v zgodnjih letih 20 stoletja služboval tudi eden največjih Kugijevih vzornikov, župnik Josip Abram – Trentar.Da je tukaj bila 6 Soška fronta priča spomenik na levi strani mostu.Pevmski most se pne kakih 20 metrov nad strugo Soče , ki pod Pevmo teče po Pevmski soteski.Zgleda kakor da se ravno na Pevmskem mostu najbolj odslikava zgodovina preteklih stoletij.Iz vznožja Sabotina nas lepo pozdravlja naš tito.Ki sicer občasno zamenja sporočilo.Lepo vidna tudi Sveta gora na desni.

Prvo presenečenje ko pridemo na Pevmsko stran, ni manjši kip zaščitnika mostu – temveč golf igrišče.Edina moteča stran rekreacijske cone , ki jo sestavljajo kar trije parki:

– Park Soča gozd nad remuto in okoli nje do ceste med Pevmskim mostom in naslednjim križiščem
– Park Soča na desnem bregu ceste od naslednjega križišča za Pevmskim mostom in delu Soškega brega do parka vitori

– Park vitori , ki je arhitekturno najzanimivejši.od Pevmskega križišča je vhod skozi manjši nadstrešek grajen iz kamna.niže ob Soči se park združi z parkom Soča

Je socialni center v stavbi nasproti Pevmskega mostu.mladeniči so mirni skoraj se ne zmenijo za mimoidoče.

Mimo Pevmskega župnišča z precej zanemarjeno okolico sem po nekaj 100 metrih hoje na remuti.Kjer je country klub.Konjeništvo, gostilna in velik prostor z žari in številnimi klopi za počitek in piknike.Odpre se prekrasen pogled na največjo sveto cono soške fronte oslavje.Potem ko pojem krof / delno mi ga pojesta psa / in popijem mineralno vodo nadaljujem po delu parka Soča gozd.Po slabe pol ure sem na gozdnatem vrhu.Kjer je poleg številnih akacijevih dreves in lobodike še veliko večjih in manjših jam ki so jih zvrtale granate.Sestop do Pevme je po južni strani veliko strmejši, kot zgleda iz remute.Vzdolžno prečim pobočje in se po isti poti vrnem do remute.Še ogled informativne table pri parku vitori.in sprehod po parku do parka Soča in nazaj po cesti do Pevmskega mostu.Nazaj čez Pevmski most in po ulici don Boscco do križišča za trg Piacuta.Zavijem levo in po dobrem km prispem do srednje oblikovne šole Max Fabiani.Oziroma do križišča ulic San Gabriele in Silvio Pelico.in še vrnitev v Slovenijo !

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close